Eb-döntő: A Real veteránjai Gerd Müller és Beckenbauer nyomában

Korábban csak holland és német futballisták mondhatták el magukról, hogy egy idényen belül Bajnokok Ligáját és Európa-bajnokságot vagy világbajnokságot nyertek. Az angolok elleni mai Eb-döntő után néhány spanyol játékos is elérheti ezt a bravúrt.

2024. 07. 14. 14:27
A Real Madrid spanyol játékosai, Dani Carvajal és Nacho Fernández ma feltehetik a pontot az i-re
A Real Madrid spanyol játékosai, Dani Carvajal és Nacho Fernández ma feltehetik a pontot az i-re Fotó: AFP/GABRIEL BOUYS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nacho Fernándeznek, Joselunak és Dani Carvajalnak már eddig sem lehetett okuk panaszra ebben az idényben. A spanyol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is megnyerték a Real Madriddal, ma este pedig a spanyol válogatottal tehetik fel a pontot az i-re, ha az Európa-bajnokság berlini döntőjében legyőzik az angolokat (21.00, tv: M4 Sport).

Joselu Európa-bajnok lehet a spanyol válogatottal
Joselu már BL-győztes a Reallal, ma este Európa-bajnok is lehet a spanyol válogatottal (Fotó: AFP/Javier Soriano)

A három futballista ezzel elit társaságba kerülne, eddig alig néhányan mondhatták el magukról, hogy egy idényen belül hódították el az európai klubfutball legfontosabb trófeáját, miközben az Eb-t is megnyerték. Egészen pontosan öten vannak: Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Gerald Vanenburg, Berry van Aerle és Wim Kieft, akik 1988-ban a PSV-vel és a holland válogatottal is a csúcsra értek.

Mi a helyzet a világbajnokságokkal?

Ha változtatunk egy „apróságon”, és az Eb-t a vb-re cseréljük, akkor még egy nemzet szülöttei büszkélkedhetnek hasonló eredménnyel. A Bayern München 1974-ben lett a BL legjobbja, a német válogatott pedig abban az évben megnyerte a világbajnokságot, így Sepp Maier, Paul Breitner, Hans-Georg Schwarzenbeck, Gerd Müller, Uli Hoeness, Jupp Kapellmann és Franz Beckenbauer is szerzett egyet-egyet az értékes aranyérmekből.

Csúcstartó Real, csúcstartó spanyolok

A Real Madrid tizenötször diadalmaskodott a Bajnokok Ligájában, a La Furia Roja háromszoros Eb-győztes, amit a spanyol válogatott mellett csak a német mondhat el magáról. A spanyolok tehát a BL-ben és az Európa-bajnokságokon is csúcstartók, ennek ellenére sem érték el ezt a bravúrt.

Ma este talán változtatnak ezen.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.