Szilágyi Áron negyedszer? És ez csak a kezdet!

Szilágyi Áron az összpontosítás nagymestere, az olimpiát szinte neki találták ki. Imre Géza korábbi kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó szerint is minden esély megvan arra, hogy Szilágyi sporttörténelmet írva szombaton zsinórban negyedszer is győzzön az ötkarikás játékokon. A magyar vívók három számban is világbajnoki címvédőkként készülnek Párizsba, cseppet sem túlzó várakozás, hogy három érmet szerezzenek, köztük legalább egy aranyat.

2024. 07. 26. 12:30
Szilágyi Áron
Szilágyi Áron csak a versenyekre összpontosít Fotó: Dömötör Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilágyi Áron a kardvívás Messije vagy Ronaldója, ahogy tetszik, nagy élmény látni őt – így jellemezte a háromszoros olimpiai bajnok kiválóságot az Origó, a Magyar Nemzet és a Bors podcastműsorában Imre Géza, aki ugyancsak a vívás klasszisa, két-két ezüst- és bronzérmet szerzett párbajtőrben az olimpiákon.

A történeti hitelesség kedvéért: Szilágyi már így is az egyedüli férfi vívó, aki zsinórban három olimpián győzött. A nők között az olasz Valentina Vezzali tőrvívásban ugyanezzel büszkélkedhet, ő ráadásul csapatban is nyert három aranyat. Szilágyi a negyedik sikerrel továbbá másik elitcsoportba is léphet, az olimpiatörténetnek csupán hat olyan alakja van, aki egymás után négy olimpián diadalmaskodott.

Szilágyi Áron tehát a figyelem központjában áll. Vajon nyomasztja-e őt az esélyesség terhe?

Nem ismerek még olyan vívót, aki annyira képes az adott feladatra fókuszálni, mint ő

− mondta Szilágyiról Imre Géza.

Szilágyi: Elengedhetetlen a magabiztosság

Maga Szilágyi Áron még az elutazás előtt adott interjút, amelyben elmondta, az edzések során igyekeztek kimozdulni a komfortzónából és megosztott velünk egy bölcsességet is: Az olimpián elengedhetetlen a magabiztosság.

A műsorban természetesen szóba került a Decsi-úgy, miszerint Decsi Tamás helyett szinte az utolsó pillanatban Rabb Krisztián került be a kardcsapatba. Ez a döntés a beszélgetés résztvevőit is megosztja.

Imre Géza szerint szakmai döntés született, s Szilágyi ezen már túltette magát. 

A vívóversenyek szombaton a férfi kard (Szilágyi mellett Szatmári András és Gémesi Csanád), valamint a női párbajtőr egyénivel (Muhari Eszter) kezdődnek, s a folytatásban is bőven lesz kiért szorítani.

 

Esélyes a 2022-ben és 2023-ban világbajnok női kardcsapatunk, kevésbé ismert továbbá, hogy férfi párbajtőrben a világranglista élén két magyar áll, a Tokióban ezüstérmes Siklósi Gergely, valamint a vb-címvédő Koch Máté.

Imre Géza Boczkó Gábor szövetségi kapitányhoz hasonlóan három érmet remél a magyar vívóktól a párizsi olimpián.

Íme, a teljes beszélgetés: 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.