Zidane árazza be Cristiano Ronaldo meglepően gyenge teljesítményét

Cristiano Ronaldo saját bevallása szerint az utolsó Európa-bajnokságán léphetett pályára Németországban, ahol a negyeddöntőben kiesett a portugál válogatottal Franciaország ellen. Ronaldo az első olyan világversenyén van túl, amelyen nem szerzett gólt, de előkerült egy egészen elképesztő adat is, ami beárazza a teljesítményét: amihez Ronaldónak húsz év kellett, azt Zinedine Zidane kettő alatt hozta.

2024. 07. 06. 15:44
UEFA EURO 2024 - Quarter-finals - France vs Portugal
Cristiano Ronaldo gól nélkül maradt a németországi Eb-n. Zinedine Zidane két év a alatt hozta, amit ő húsz év alatt a világversenyek egyenes kieséses szakaszában. Fotó: EPA/FILIP SINGER
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat Európa-bajnokságon és öt világbajnokságon szerepelt eddig Cristiano Ronaldo, de ezek közül a mostani Eb volt az első, amelyen egyetlen gólt sem szerzett. Pedig Portugália összes meccsén kezdő volt, és egy kivételével mindegyiket végig is játszotta, ám a Szlovénia elleni nyolcaddöntőben még büntetőből sem tudott a kapuba találni.

UEFA EURO 2024 - Quarter-finals - France vs Portugal
Nem ment a góllövés Cristiano Ronaldónak az Eb-n. Fotó: EPA/Abedin Taherkenareh

A gólképtelen Ronaldo új jelenség, ugyanakkor előkerült egy statisztika, ami rámutatott arra, hogy a portugál klasszis az igazán fontos pillanatokban korábban sem volt hatékony a világversenyeken. Az Opta mutatott rá arra, hogy az Eb-n legelőször 2004-ben szereplő Ronaldo mindösszesen három gólt szerzett a tizenegy világversenyén az egyenes kieséses szakaszokban.

Ez éppen annyi, ami 2004 óta Zinedine Zidane-nak is összejött. Nem elhanyagolható különbség azonban, hogy ő 2006-ban visszavonult. Tehát amihez Ronaldónak húsz év kellett, azt a francia klasszis kettő alatt teljesítette.

Ronaldo legutóbb a 2016-os Eb-n szerzett gólt egy világverseny egyenes kieséses szakaszában, akkor a Wales elleni elődöntőben talált be, majd Portugália megnyerte a tornát.

A 39 éves támadó korábban belengette, hogy ez az Eb lehet neki az utolsó, tehát a négy év múlva Nagy-Britanniában és Írországban esedékes tornán már valószínűleg nem lesz ott, arról ugyanakkor eddig nem esett szó, hogy a 2026-os világbajnokságról is lemondana.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.