Biles mindenkit sokkolt, leborult riválisa nagysága előtt

A torna királynője, Simone Biles történelmet írhatott volna a párizsi olimpián, ám ez nem jött össze neki, mivel hétfőn arany helyett „csak” egy ezüstöt szerzett. Az amerikai klasszist talajon a brazil Rebeca Andrade előzte meg, akinek Biles is elismerte a teljesítményét.

2024. 08. 05. 18:46
Simone Biles a párizsi olimpián is aratott, de az utolsó versenynapon nem bővítette az aranyai számát
Simone Biles a párizsi olimpián is aratott, de az utolsó versenynapon nem bővítette az aranyai számát Fotó: AFP/Gabriel BOUYS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok után, hogy Simone Biles a 2021-es tokiói olimpián mentális egészségére hivatkozva három számtól is visszalépett, Párizsba királynőhöz méltóan tündököl. Az amerikaiakkal megnyerte a csapatversenyt, az egyéni összetett döntőjében sem talált legyőzőre, aztán ugráson a harmadik aranyérmét is megszerezte a francia fővárosban, összességében pedig már hétszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát.

Az amerikai Biles (balra) és Chiles (jobbra) elismerte Rebeca Andrade teljesítményét
Az amerikai Biles (balra) és Chiles (jobbra) elismerte Rebeca Andrade teljesítményét Fotó: AFP/Gabriel Bouys

Ha hétfőn is folytatja a remek sorozatát, kilencre növelhette volna az aranyai számát, amivel beérhette volna a női torna örökrangsorának élén álló szovjet Larisza Latinyinát. Emellett az egy olimpián elért öt elsősége is rekord lett volna, női sportoló még nem volt képes ilyesmire.

Biles rontott

Nos, végül ez Bilesnak sem sikerült. A gerendán – a közönség megrökönyödésére – rontott, és bár folytatta a gyakorlatát, az éremről lecsúszott. Honfitársával, Sunisa Lee-vel holtversenyben az ötödik lett, míg az arany az olasz Alice d'Amato nyakába került. Noha ez nem az amerikai klasszis napja volt, talajon kétszer is kilépett, a második helyet így is megszerezte, és négy éremmel távozik Párizsból.

Simone Biles párizsi termése
Simone Biles párizsi termése Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

Talajon a brazil Rebeca Andrade győzött, a férfiaknál korláton a kínai Cou Csing-jüan megvédte a címét. Nyújtón Oka Sinnoszuke nyert, ezzel ő lett a párizsi játékok legsikeresebb férfi tornásza: három arannyal és egy bronzzal zárt.

Férfi korlát:
1. Cou Csing-jüan (Kína) 16,200 pont
2. Illja Kovtun (Ukrajna) 15,500
3. Oka Sinnoszuke (Japán) 15,300

Férfi nyújtó:
1. Oka 14,533 pont
2. Ángel Barajas (Kolumbia) 14,533
3. Csang Po-heng (Kína) és Tang Csia-hung (Tajvan) 13,966

Női gerenda:
1. Alice d'Amato (Olaszország) 14,366 pont
2. Csou Ja-csin (Kína) 14,100    
3. Manila Esposito (Olaszország) 14,000

Női talaj:
1. Rebeca Andrade (Brazília) 14,166 pont
2. Simone Biles (Egyesült Államok) 14,133
3. Ana Barbosu (Románia) 13,700


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.