Magyarország vagy Új-Zéland? A kajakosok szóba sem állnak egymással

Mind a négy kajakozónk futamgyőztesként jutott be az egyes döntőbe Párizsban. Különbség a nők és a férfiak között, hogy előbbieknél a négy középfutamból nyert meg egyet-egyet Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara, a férfiaknál a két elődöntő hozott két magyar futamgyőzelmet Kopasz Bálint és Varga Ádám révén.

2024. 08. 10. 11:40
Csipes Tamara kajak-kenu olimpia 2024 Gazsó Carrington Fisher magyar
Csipes Tamara a második legjobb idővel jutott a kajak egyes olimpiai döntőjébe Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton zárul az olimpia kajak-kenu programja. Három egyes számban rendeznek először középfutamokat, majd döntőket: a női kajakosok 500, a férfi kajakosok 1000, a női kenusok 200 méteren küzdenek meg az érmekért. Kajakban jól sikerültek a középfutamok a magyar csapatnak, Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Kopasz Bálint és Varga Ádám is futamgyőztesként jutott a fináléba.

Kopasz Bálint Pimenta ( Varga Ádám Csipes Tamara Gazsó Alida Dóra ) kajak egyes Párizs olimpia 2024
A címvédő Kopasz Bálint is megnyerte a középfutamát (Fotó: Csudai Sándor)

Csipes Tamara maga is úgy nyilatkozott az olimpia előtt, hogy egyesben van a legjobb esélye. Ha ezt igazolják a párizsi versenyek, az nagyon jót jelent, hiszen az utolsó olimpiáján kajakozó Csipes a négyessel bronz-, Gazsóval párosban ezüstérmet szerzett.

Egyesben mindketten megnyerték a középfutamukat, ahogy a két új-zélandi kiválóság, a hétszeres olimpiai bajnok Lisa Carrington és házon belüli trónkövetelője, Aimee Fisher is.

Az időeredmények alapján Carrington, Csipes, Fisher volt a sorrend a péntekihez képest, melegebb és kevésbé szeles időben, de természetesen a kora délutáni (13.00) döntő befutója lesz majd a lényeg.

Fisher mellett szólhat, hogy amíg Carrington, Csipes és Gazsó végigversenyezte az olimpiát, a fiatalabb új-zélandi nem vette komolyan a párost, a négyesbe pedig be sem ülhetett. Információink szerint Carrington nem hogy egy hajóban, közös képen sem hajlanó szerepelni Fisherrel, úgyhogy nem is készült klasszikus csapatfotó az új-zélandi kajakosokról.

Éles ellentét ahhoz képest, amilyen összetartó a párizsi magyar női kajakos különítmény.

Kopasz Bálint presztízssikere

Míg a női kajakosoknál négy, a férfi kajakosoknál csak kettő középfutamot rendeztek. Így még inkább figyelemre méltó, hogy itt is két magyar futamgyőzelem született.

A legjobb időt délelőtt Varga Ádám érte el, a fontosabb sikert viszont talán Kopasz Bálint aratta, aki a magyarok legveszélyesebbnek tartott riválisa, a portugál Fernando Pimenta előtt nyerte meg a futamát. Fél távnál még Pimenta vezetett, de a címvédő Kopasz aztán magabiztosan előzte meg a portugált.

A női kenusok közül Takács Kincső bejutott a fináléba, Kiss Ágnes a B döntőben evezhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.