Fucsovics Márton drámai forgatókönyve a US Openen

A magyarok közül Fucsovics Márton lépett először pályára a US Open alatt. Ellenfele a harminckettedik kiemelt cseh Jirí Lehecka volt. Fucsovics Márton korábban egyszer játszott Lehecka ellen, akkor a cseh játékos győzött. Ezúttal az első játszmát a magyar teniszező nyerte, ám Lehecka fordított, Fucsovics pedig nem tudta végigjátszani a meccset.

2024. 08. 26. 21:47
Fucsovics Márton US Open Jirí Lehecka
Fucsovics Márton kiemelt játékos ellen kezdett a US Openen Fotó: AFP/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fucsovics Márton a Grand Slam-tornák sorsolásakor idén nem volt a szerencse kegyeltje. Azzal, hogy a US Open első fordulójában a 32. kiemelt Jirí Lehecka ellen kellett játszania, messze ez volt a legjobb sorsolása azok után, hogy Ausztráliában Grigor Dimitrov, a Roland Garroson Sztefanosz Cicipasz, Wimbledonban Matteo Berrettini ellen próbált bravúrt elérni. Igaz, amikor Fucsovics és Lehecka korábban egymás ellen játszott, akkor idén februárban, Dubajban a cseh teniszező győzött.

Danyiil Medvegyev Jirí Lehecka tenisz Madrid sérülés Fucsovics Márton US Open
Jirí Lehecka két hete Danyiil Medvegyev ellen nyert, a US Open első fordulójában Fucsovics Márton volt az ellenfele (Fotó: ATP Tour)

Fucsovics azóta Bukarestben ATP-tornát nyert , aztán viszont sérülés hátráltatta, s bár többé-kevésbé folyamatosan játszott, alig-alig nyert meccset. Lehecka áprilisig kiváló formát mutatott, többek között Rafael Nadal ellen is nyert salakon, utána viszont megsérült, s négy hónapot kihagyott, mielőtt augusztusban, Cincinnatiben Danyiil Medvegyev kiejtésével tért vissza.

Fucsovics bekezdett Lehecka ellen, de nem bírta végig a meccset

Ilyen előzmények után a US Open első fordulójában a harminckét éves Fucsovics Márton kiválóan kezdett a huszonkét esztendős Lehecka ellen. A magyar teniszező 6:1-re nyerte meg az első játszmát. Fucsovics stabilan teniszezett, míg Lehecka rengeteg ki nem kényszerített hibát ütött.

A második játszma elején mindketten bréklabdákat hárítottak, Fucsovics viszont végül a legrosszabbkor veszítette el az adogatását, Lehecka 6:4-gyel egyenlített.

A harmadik játszma közepén Fucsovics már ápolást kért, s bár még próbálkozott, a sérülés miatt nem tudott már olyan szinten játszani, amivel esélye lett volna. Végül a negyedik játszmában, dupla brékhátrányban nyújtott kezet Leheckának.

2017 óta ez volt az első év, amikor Fucsovics Márton egyetlen meccset sem nyert Grand Slam-torna főtábláján.

Mi történt a US Open első fordulójában?

A női címvédő, Coco Gauff magabiztos győzelemmel kezdett, mindössze két játékot veszített a francia Varvara Gracheva ellen. Nehezebben jutott a második fordulóba a friss olimpiai bajnok Cseng Csin-ven.

A férfiak között elbúcsúzott a 2020-as bajnok Dominic Thiem, aki Ben Shelton ellen játszotta karrierje utolsó Grand Slam-meccsét. Két korábbi döntős, Alexander Zverev és Casper Ruud viszont bejutott a második fordulóba.

US Open, 1. forduló

Férfi egyes
Lehecka (cseh, 32.)–Fucsovics (magyar) 1:6, 6:4, 6:3, 3:0-nál Fucsovics feladta
Zverev (német, 4.)–Marterer (német) 6:2, 6:7, 6:2, 6:3
Rubljov (orosz, 6.)–Seyboth Wild (brazil) 6:3, 7:6, 7:5
Ruud (norvég, 8.)–Bu (kínai) 7:6, 6:2, 6:2

Női egyes
Gauff (amerikai, 3.)–Gracheva (francia) 6:2, 6:0
Cseng (kínai, 7.)–Anisimova (amerikai) 4:6, 6:4, 6:2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.