Losonczi Dávid nagyot küzdött, de lemaradt az éremről

Egyetlen mérkőzésre tért vissza csütörtökön a párizsi olimpia birkózócsarnokába Losonczi Dávid, annak viszont nagy tétje volt, egészen pontosan az ötkarikás bronzérem. A dán Turpal Ali Bisultanov volt Losonczi Dávid ellenfele, aki végül 2-1-re legyőzte a magyar versenyzőt.

2024. 08. 08. 20:14
Losonczi Dávid Bisultanov birkózás bronz Párizs olimpia 2024
Losonczi Dávid és a dán Bisultanov bronzcsatája Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Losonczi Dávid tavaly egyedi körülmények között lett világbajnok. A szőnyegen a magyar birkózó ellenfelét, a török Ali Cengizt hirdették ki győztesnek, ám a videófelvételeken egyértelműen látszott, hogy Losonczi tusolta a törököt. Hosszas vizsgálódás után a nemzetközi szövetség ugyan megtartotta Cengiz aranyérmét, de utólag Losonczi Dávid is világbajnok lett, azaz a vb-cím birtokosaként birkózhatott a párizsi olimpián.

Losonczi Dávid birkózás bronzmeccs Bisultanov magyar csapat Párizs olimpia 2024
Losonczi Dávid világbajnokként érkezett Párizsba, de az olimpián lemaradt a dobogóról Fotó: Csudai Sándor

Szerdán Losonczi két meccset megnyert a kötöttfogásúak 87 kilogrammos súlycsoportjában, az elődöntőben azonban kikapott a bolgár Szemen Novikovtól, így csütörtök este a bronzéremért küzdhetett.

Losonczi ellenfele a dán színekben versenyző Turpal Ali Bisultanov volt, aki szerdán Novikov első áldozata volt, a csütörtök délelőtti vigaszágas meccsen viszont legyőzte a grúz Lasa Gobadzét.

Losoncziék meccse előtt a súlycsoport másik bronzdöntőjét a címvédő ukrán Zsan Belenjuk nyerte meg, majd a kubaiak ötszörös olimpiai bajnok legendájához, Mijaín Lópezhez hasonlóan otthagyta a cipőit a szőnyegen, ezzel jelezve, hogy befejezi pályafutását. Az ukrán cipői természetesen nem maradtak a szőnyegen, nehogy Losonczi és Bisultanov ott kerülgessék.

Mi történt Losonczi Dávid bronzmeccsén?

Bő egy perc után Losonczit ítélte passzívnak a mérkőzésvezető, Bisultanov kapott egy pontot, a magyar birkózónak pedig parterből kellett védekeznie, ami nem okozott neki gondot. Az első három percben egyik birkózó sem került közel ahhoz, hogy pontot érő akciót hajtson végre.

Szinte menetrendszerű volt, hogy a második menetben Losonczi kapott pontot, s ezzel 1-1-nél már ő állt jobban a később szerzett pontjával. A magyar birkózó jobban megmozgatta ellenfelét, mint az első menetben Bisultanov őt, de a dán végül sikeresen kimenekült a szőnyegről.

Losonczit újra leküldték – ezért már nem járt pont az ellenfelének. Bisultanov viszont felemelte a magyar birkózót, s bár a dobást nem tudta befejezni, egy pontot kapott, azaz újra ő vezetett.

Losonczi még megpróbálkozott néhány elkeseredett akcióval, de nem maradt már benne erő a fordításra, így a ötödik helyen végzett a párizsi olimpián.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.