Kikapott a magyar csapat, most nekünk gyűlt meg a bajunk az ötméteresekkel

A magyar férfi vízilabda-válogatott arra készült, hogy a 2008-as pekingi aranyérem után újra olimpiai döntőbe jut. Ehhez Horvátország ellen kellett volna nyernie a magyar csapatnak, az első félidő végén azonban 7-5-ös hátrányban volt. A hajrában ugyan zárkóztak a mieink, de 9-8-ra elveszítették a meccset, Tokió után Párizsban is a bronzéremért játszhat Magyarország.

2024. 08. 09. 20:12
magyar csapat férfi vízilabda elődöntő  Horvátország olimpia 2024
Horvátország a magyar csapat ellenfele a döntőben jutásért Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfi-vízilabdaválogatott Horvátország ellen ugrott medencébe az olimpia második elődöntőjében. Az már péntek délután eldőlt, hogy a győztesre a címvédő Szerbia vár a fináléban, amely 10-6-ra nyert az Egyesült Államok ellen. A magyar csapat az olaszokat, Horvátország a spanyolokat győzte le a negyeddöntőben.

Vámos Márton férfi vízilabda magyar csapat Horvátország Párizs olimpia 2024 elődöntő
Vámos Márton is gólt dobott a horvát és a magyar csapat olimpiai elődöntőjének első negyedében (Fotó: Csudai Sándor)

A horvátok az elődöntő első támadásából gólt dobtak, de a magyar csapat gyorsan fordított: Jansik Szilárd szépen kijátszott emberelőnyös figura végén egyenlített, majd Vámos Márton és Fekete Gergő is eredményes volt. A horvátok azonban a negyed végére kiegyenlítettek (3-3).

Fatoviccsal nem bírt a magyar csapat

A második negyedben ötmétereshez jutott a magyar válogatott, s bár Vámos lövését kivédte a horvátok kapusa, a kipattanóból a balkezes játékos már nem hibázott. Ötmétereshez jutottak a horvátok is, s ezúttal Vogel Soma nem tudott hárítani, Loren Fatovic már a harmadik gólját lőtte a meccsen.

Nem sokkal később pedig már a negyediket, igaz, ez is csak egyenlítést jelentett, mert közben Varga Dénes is betalált. Vogel Soma ziccert fogott, a játékrész végére mégis megszerezték a vezetést a horvátok.

Fatovic két negyed alatt öt gólt dobott, így volt 7-5 az állás Horvátország javára.

A harmadik negyed első találatát Angyal Dániel szerezte, azonban a horvátok visszaállították a kétgólos különbséget. A negyeddöntő egyik hőse, Manhercz Krisztián büntetőből szépíthetett volna, de kapu mellé dobott. Hárommal azonban így sem tudtak ellépni a horvátok, Jansik szerzett akciógólt.

9-7-nél a mérkőzésen harmadszor is büntetőt dobhatott a magyar válogatott, de Vámos lövését kivédte a horvát kapus, Bijac, és ezúttal nem pattant róla messzire a labda.

A horvát gólvágó kipontozódott

Az utolsó játékrész elején a játékvezetők megismételtették a ráúszást, de így is a magyar csapat hozta el a labdát, gólt viszont nem tudott szerezni az első akcióból.

Zalánki és Fatovic páros kiállítása a horvát gólvágó kipontozódását jelentette, s ez meg is látszott a folytatásban az ellenfél támadóteljesítményén.

A záró negyed első gólját végül Nagy Ádám dobta, az egyenlítésért viszont emberelőnyből nem tudott ismételni, középre tartó lövését védte a kapus.

Két perccel a vége előtt, ismét emberelőnyben Varga Zsolt időt kért, de ezután sem sikerült góllal befejezni a támadást, ezúttal Varga Dénes lövése akadt el Bijacban.

Több rendes támadásunk pedig már nem volt. Ugyan két horvát emberelőnyt is kivédekezett a magyar csapat, de a labda mindkétszer visszapattant az ellenfélhez. Néhány másodpercünk maradt még visszatámadni, de Zalánki lövése nem talált kaput.

Horvátország játssza a döntőt a címvédő Szerbia ellen, a magyar válogatott Tokió után ismét a bronzért küzdhet, az Egyesült Államok lesz az ellenfél.

Olimpia, férfi vízilabda, elődöntő

Magyarország–Horvátország 8-9 (3-3, 2-4, 2-2, 1-0)

A másik elődöntőben
Szerbia–Egyesült Államok 10-6

Az 5-8. helyért
Spanyolország–Olaszország 11-9
Görögország–Ausztrália 15-9

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.