Marco Rossi tartotta a szavát, ezzel indokolta döntéseit

Kedden, Telkiben a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi bejelentette, hogy hat helyen változtat a korábbi névsorhoz képest a Nemzetek Ligája szeptemberi meccseire készülő keretben. Az olasz szakember a sajtótájékoztatón beszélt az újoncokról, Szoboszlai Dominikről és az NL fontosságáról is.

2024. 08. 27. 14:29
ROSSI, Marco
Marco Rossi az MLSZ keddi sajtótájékoztatóján. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt heti, M4 Sportnak adott interjú alkalmával nem a levegőbe beszélt Marco Rossi. Az olasz szakvezető tartotta a szavát, nem kevesebb, mint hat helyen változtatott a nyári Európa-bajnokságon szerepelt csapaton. Kapusposzton Dibusz Dénes és Gulácsi Péter mellett már nem a Szaúd-Arábiába igazolt Szappanos Péter , hanem a Fehérvár kapusa, Tóth Balázs kapott bizalmat. Visszatérhet Dárdai Palkó is. Mellettük négy újonc, az Újpest védője, Gergényi Bence, a Girona hátvédje, Yaakobishvili Antal, a Paks bekkje, Vas Gábor és a Kecskemét középpályása, Nikitscher Tamás került be. Ezúttal kimaradt a már említett Szappanoson kívül Szalai Attila, Fiola Attila, Lang Ádám, Callum Styles és Kleinheisler László is.

 

Régóta figyelték az újoncokat

– Elmondtam korábban, ha volt hiba az Európa-bajnoki szereplésünkben, az abban keresendő, hogy a kontinenstornára meghívtunk olyanokat is, akiknek nem volt elég játékperc a lábában. Ez egyfajta kényszerhelyzet volt. Ezúttal nem számíthattam olyanokra, akik nem játszanak a klubcsapataikban, igaz ugyanakkor, hogy senki előtt nem zárult be az ajtó – szögezte le Marco Rossi. – Mindazok, akik a közelmúltban tagjai voltak a válogatottaknak, főszereplői voltak azoknak a sikereknek, melyeket elkönyvelhettünk. Akikre most nem számítok, emberileg és játékosként is kiváló karakterek, kívánom mindannyiuknak, hogy mielőbb találjanak klubot, ami lehetővé teheti, hogy meghívjam őket.

Marco Rossi a négy újonc kapcsán elmondta: valamennyiüket régóta ismeri, Gergényit például még a Budapest Honvéd élén töltött korszakából.

– Yaakobishvili Antal például a topbajnokságban szereplő Girona összes felkészülési mérkőzésén játszott, bár a tétmeccseken már nem, de mégis itt volt az ideje, hogy meghívjuk őt a válogatottba. Vas és Gergényi is rendszeresen pályára lépnek a klubcsapataikban. Most, amikor több védőnket sem tudtuk meghívni meccshiány miatt, szinte magától értetődő volt, hogy lehetőséget kapjanak. A középpályán Styles sincs játékban, ezért döntöttem Nikitscher behívása mellett. Nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik: magas, jól fejel, jól helyezkedik és nem nagyon vannak ki nem kényszerített hibái, így jó lesz őt is személyesen megismerni

 – magyarázta az 59 esztendős edző.

 

Szoboszlai kihagyhatatlan

Újságírói kérdésre válaszolva Rossi elmondta, hogy látja a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik teljesítményét.

– Dominik abszolút jól van, a Liverpool színeiben kétszer 90 percet játszott az eddigi két Premier League-mérkőzésen. Egy kicsit más pozícióban szerepel, mint ahol korábban Jürgen Klopp játszatta, de Dominik bármilyen pályapozícióban megállja a helyét. Fontos, hogy fizikálisan is jól legyen, hiszen ő kihagyhatatlan játékos a számunkra.

ROSSI, Marco
Marco Rossi a jövőben is kulcsjátékosként számít Szoboszlai Dominikra (Fotó: Szigetváry Zsolt)

 

Meghatározó lesz a Nemzetek Ligája

A Nemzetek Ligája A divíziójában szereplő magyar válogatott szeptember 7-én, Düsseldorfban, Németország vendégeként kezdi meg a sorozatot, majd három nappal később, szeptember 10-én, a bosnyákok ellen a Puskás Arénában is bemutatkozik az NL-ben. A csoportban a német és a bosnyák válogatott mellett Hollandia szerepel még.

– A Nemzetek Ligája kapcsán világosan kell fogalmaznunk. Ez egy nagyon fontos sorozat, hiszen meghatározza, hogy milyen kalapból sorsolnak ki bennünket a világbajnoki selejtezőkre – jelentette ki Marco Rossi. – Nagy fegyvertény, hogy az A divízióban szerepelhetünk, ez egy olyan előny, amit meg kell tartanunk. A bosnyákok ellen papíron nekünk áll a zászló, ugyanakkor ez nem áll fenn Németország és Hollandia ellen.

A magyar válogatott szeptember 2-án, hétfőn, Telkiben kezdi meg felkészülését az NL-meccsekre.

A válogatott 26 fős kerete

Kapusok
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Tóth Balázs (Fehérvár FC)

Védők
Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencváros), Dárdai Márton (Hertha BSC), Gergényi Bence (Újpest), Willi Orbán (RB Leipzig), Vas Gábor (Paks), Yaakobishvili Antal (Girona)

Középpályások
Bolla Bendegúz (Rapid Wien), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Nego Loic (Le Havre), Nikitscher Tamás (Kecskemét), Schäfer András (Union Berlin)

Támadók
Ádám Martin (Asztérasz Tripolisz), Csoboth Kevin (FC St. Gallen), Dárdai Palkó (Hertha BSC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Torino), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencváros)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.