Öngyilkos akart lenni, most sírva fakadt az olimpiai ezüstje után

Az amerikai Quincy Hall minden idők ötödik legjobb idejével nyerte meg a férfi 400 méteres síkfutás szerda esti döntőjét a párizsi olimpián, a mögötte ezüstérmes brit Matthew Hudson-Smith pedig sírva fakadt. Vélhetően nemcsak azért, mert nüansznyi különbséggel második lett, hanem azért is, mert néhány éve még annyira mélyen volt, hogy öngyilkos akart lenni.

2024. 08. 08. 13:10
Paris 2024 Olympic Games - Athletics
Matthew Hudson-Smith pokoli utat járt be, és most alig maradt le az aranyéremről a párizsi olimpia 400 méteres síkfutásának a döntőjében. Fotó: EPA/ANNA SZILAGYI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matthew Hudson-Smith Európa-csúcsot futott, 43,44 másodperc alatt teljesítette a négyszáz métert, ám ez sem volt elég neki az aranyérem megszerzéséhez a párizsi olimpián, mert Quincy Hall nagy hajrával az utolsó métereken megelőzte őt. A győztes idő 43,40 mésodperc lett, mindössze négy század döntött közöttük, az ezüstérmes Hudson-Smith pedig sírva fakadt a Daily Mail tudósítása szerint.

Paris 2024 Olympic Games - Athletics
Quincy Hall és Hudson-Smith szoros befutója. Fotó: EPA/Anna Szilagyi

– Néha az út jobb, mint ami kijön belőle, és ez nekem egy pokoli utazás volt – nyilatkozta a brit futó, aki sportszerűen elismerte amerikai ellenfele jogos győzelmét. – Nem panaszkodhatok, a jobb győzött. Egyszer eljön az én időm is, ez még csak a kezdet, tudom, hogy bennem van egy nagyobb eredmény is.

Három éve még öngyilkosságot kísérelt meg

Jó látni, hogy Hudson-Smith ilyen pozitívan tud a dolgokhoz állni, mivel néhány éve még nagyon mélyen volt. 2019-ben több nagyobb sérülés is hátráltatta, elvesztette a szponzorait, és adósságba került, mert nem volt olyan biztosítása az Egyesült Államokban, amely fedezte volna az ellátásának költségeit. Aztán kitört a koronavírus-világjárvány, és haza sem tudott menni Nagy-Britanniába, ott ragadt az Egyesült Államokban, 2021 januárjában pedig a szeretett edzője, Lloyd Cowan elhunyt.

– Pokoli volt, 2021-ben komoly mentális problémákkal küzdöttem – vallotta be Hudson-Smith. – Nem sokan tudják ezt, de egy ponton öngyilkosságot kíséreltem meg.

Ma pedig olimpiai ezüstérmes, ami pályafutása legnagyobb sikere, aminek megvoltak az előjelei: miután túljutott a nehéz időszakon, a 2022-es vb-n harmadik volt, tavaly pedig a budapesti vb-n ugyancsak ezüstérmes 400-on. Atlétikában volt egy másik nagy sztori is a szerdai döntőkben, diszkoszvetésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.