Negyedszerre is magyar győzelem, bombameglepetés az amerikai–ukrán meccsen

Újabb győzelmet aratott a magyar férficsapat a budapesti sakkolimpia negyedik fordulójában, ez a legfontosabb, de a 2,5-1,5-ös végeredménynél lehetett volna simább is a siker Olaszország ellen, Lékó Péter sajnos kikapott. Meglepetést hozott a játéknap rangadója, Ukrajna ugyancsak 2,5-1,5-re nyert az első kiemelt Egyesült Államok ellen.

2024. 09. 14. 16:24
magyar férfi sakkcsapat, sakkolimpia 2024
A magyar férfi sakkcsapat Fotó: Polyák Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ács Péter szövetségi kapitány ugyanazt a csapatot nevezte a negyedik fordulóban Olaszország ellen is, mint egy nappal korábban Ausztriával szemben, tehát ismét Berkes Ferenc maradt ki. Szanan Szjugirov hamar fölénybe került világossal, az ellenfele a Szicíliai védelem Sárkány-változatát választotta. Honosított orosz-kalmük játékosunk gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, elég volt egy súlyos hiba és már meg is nyerte a partit.

Gyorsan véget ért Gledura Benjámin játszmája is, sötéttel nem kockáztatott, elég volt a döntetlen.

Szjugirov és Gledura négy játszmából egyaránt három és fél pontot szerzett a sakkolimpián.

Rapport Richárd szolid megnyitást választott (Olasz megnyitás), s megmutatta, hogy pozíciós játékban is otthonosan mozog, kihasználta a sötét állás gyengeségeit, gyalogelőnyös huszárvégjátékra egyszerűsített, amit persze gond nélkül megnyert.

Lékó Péter ugyancsak az Olasz megnyitásban, csak éppen sötéttel eleinte ígéretesen állt, aztán átengedte a kezdedményezést, sokáig küzdött a döntetlenért, de a végjátékban elég volt egy hiba és kikapott.

A magyar férficsapat tehát 2,5-1,5-re nyert Olaszország ellen.

Vaszilij Ivancsuk, sakkolimpia, Ukrajna
Vaszil Ivancsuk ismét megcsillantotta a klasszisát. Fotó: Chessbase.com

Borult a papírforma rangadón

Az Egyesült Államok a világranglistán második Hikaru Nakamura távollétében is első kiemeltként kezdte meg a budapesti sakkolimpiát, a csapat átlagos értékszáma imponálóan magas, 2757. Ukrajna ugyan csak a tizenötödik az előzetes rangsorban, de ez kissé félrevezető, Volokityin, Ivancsuk, Ponomarjov és Korobov is rutinos, kiválós sakkozó. Ivancsuk már többször bejelentette a visszavonulását, de természetesen Budapesten is játszik. Bő négy órányi játék után még az USA vezetett, de aztán Ivancsuk és Korobov is a maga javára fordította a partiját és győzött.

Íme, mind a hat magyar csapat párosítása a negyedik fordulóban.

Nyílt torna:
Magyarország–Olaszország 2,5-1,5
Rapport Richárd (2715)–Daniele Vocaturo (2600) 1:0
Lorenzo Lodici (2556)–Lékó Péter (2666) 1:0
Szjugirov Szanan (2644)–Francesco Sonis (2554) 1:0
Sabino Brunello (2511)–Gledura Benjámin (2628) döntetlen

Magyarország B–Japán 3-1
Magyarország C–Indonézia 1,5-2,5

Női torna:
Magyarország–Dánia 3,5-0,5
Magyarország B–Portugália 3-1
Magyarország C–Wales 2-2

Kövesse nálunk a sakkolimpiát!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.