Az UEFA elismerte a súlyos hibáját az Eb egyik legnagyobb botrányában

Két és fél hónappal a Spanyolország–Németország Európa-bajnoki negyeddöntő után az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egy közleményben elismerte, hogy játékvezetői hiba történt, amikor a spanyol Marc Cucurella kezezése miatt nem ítéltek tizenegyest a német válogatott javára. A meccset végül kiélezett hosszabbításban a spanyolok nyerték meg, ahogy később az Eb-t is.

2024. 09. 24. 10:19
Marc Cucurella üzent az őt kritizáló Gary Neville-nek
Marc Cucurella. Fotó: AFP/NurPhoto/MI News
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 5-én, Stuttgartban rendezték meg a házigazda német válogatott és a későbbi győztes spanyol csapat negyeddöntőjét az Európa-bajnokságon. A találkozó hosszabbítás után 2-1-es spanyol sikerrel zárult, ám még a rendes játékidőben, 1-1-es állásnál tizenegyes járhatott volna a németeknek, Anthony Taylor játékvezető azonban nem ítélt büntetőt, amikor Jamal Musiala kapura tartó lövését a spanyol tizenhatoson belül Marc Cucurella kézzel blokkolta. Az UEFA két és fél hónappal később egy közleményben ismerte el, hogy ekkor bírói hiba történt – írja az Origo.

Cucurella, Musiala, Németország, Spanyolország
A kezezés (Fotó: X)

Az európai szövetség a torna előtt azt közölte, hogy az olyan esetek, amikor a kar nincs „természetellenes pozícióban”, nem érnek büntetőt. Ráadásul az UEFA a kérdéses negyeddöntő után hozzátette, azért nem vizsgálták az esetet, mert ugyanannak az akciónak egy korábbi szakaszában a németek csatára, Niclas Füllkrug lesen volt, és egy játékmegszakítás során előbb a lest vizsgálták volna, ami semmissé tette, hogy a labda a spanyol védő kezével találkozott.

Ezért is volt meglepő az UEFA Játékvezetői Bizottságának minap kiadott közleménye, miszerint tévedés történt, és német tizenegyesnek kellett volna következnie.

„A legújabb UEFA-irányelv szerint a kapura tartó lövéseket megakadályozó kezezéseket szigorúbban kell büntetni és a legtöbb esetben büntetőt kell ítélni, kivéve, ha a vétkes karja nagyon közel van a testéhez. Ebben az esetben erről [a kivételről] nem beszélhetünk, hiszen [Cucurella] megnagyobbította testét, úgy blokkolta [Musiala] kísérletét” – írták a közleményben.

A büntető elmaradása után a spanyolok nyerték meg az Eb-negyeddöntőt, hogy aztán a legjobb négy között Franciaország, a fináléban pedig Anglia ellen is győzzenek, ezzel megszerezve az Európa-bajnoki trófeát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.