Alcaraz döntő utáni szavai árulkodtak arról, mit gondol Sinner esetéről

Carlos Alcaraz nyerte a pekingi ATP 500-as tenisztornát. Pedig a spanyol teniszező a döntőben szetthátrányba került Jannik Sinner ellen, s többször is közel került a vereséghez, de megfordította a világelső elleni finálét. Sinner a vereség ellenére még mindig nagy előnnyel vezeti a világranglistát, s továbbra is úgy tűnik, hogy ha ő és Alcaraz összecsap, akkor garantált a szenzációs meccs.

2024. 10. 02. 16:26
Carlos Alcaraz Peking ATP 500 Jannik Sinner tenisz döntő
Carlos Alcaraz szetthátrányból fordította meg a Jannik Sinner elleni döntőt Fotó: ATP Tour/Lintao Zhang
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jannik Sinner és Carlos Alcaraz álomdöntőjét hozta a pekingi ATP 500-as tenisztorna. Idén csak ők ketten nyertek Grand Slam-tornát: az olasz Sinner lett az Australian Open és a US Open győztese, míg a spanyol Alcaraz a Roland Garros és Wimbledon bajnoka lett. A huszonhárom éves Sinner és a huszonegy esztendős Alcaraz már tizedik alkalommal csapott össze, de ez volt mindössze a második egymás elleni döntőjük, az első idején pedig még egyikük sem volt Grand Slam-bajnok.

Jannik Sinner Carlos Alcaraz Peking döntő ATP 500 tenisz
Jannik Sinner hat megnyert döntő után Carlos Alcaraz ellen veszített idén először finálét Fotó: AFP via Getty Images/Greg Baker

Pekingben Alcaraz menetelt el magabiztosabban a döntőig, egyetlen játszmát sem veszített, pedig a hetedik kiemelt Karen Hacsanov és a harmadik kiemelt Danyiil Medvegyev ellen is nyernie kellett a fináléig vezető úton. Ezzel szemben Sinner egyetlen kiemelttel sem találkozott a döntő előtt a tornán, de kétszer is szetthátrányból kellett fordítania, előbb Nicolás Jarry, majd Roman Szafjullin ellen.

Sinner a korábban doppingszer miatt eltiltott rivális ellen is nyert

A Jarry elleni meccs Sinner mostani helyzetében különösen pikáns volt. A chilei játékos 2020-ban tizenegy hónapos eltiltást kapott pozitív doppingtesztje után, igaz, ennek jelentős részét abban az időszakban töltötte le, amikor a világméretű koronavírus-járvány miatt szünetelt az ATP Tour, s a világranglistát is befagyasztották. Jarry esetében a tenisz tisztaságáért felelős szervezet (akkor még TIU, ma már ITIA) a vizsgálatok során arra jutott, hogy szennyezett vitaminokkal került a szervezetébe a tiltott szer, s nem követett el „jelentős hibát vagy hanyagságot”.

Sinner idén márciusban adott pozitív mintát, a vizsgálat eredménye szerint azonban az olasz egyáltalán nem követett el hibát vagy hanyagságot, két, azóta elbocsátott stábtagját tették felelőssé. Igaz, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem ért egyet a döntéssel, fellebbezett, azaz Sinner ügye még nem zárult le véglegesen.

Az olasz Pekingben úgy fogalmazott, hogy meglepő és csalódást keltő volt számára a WADA fellebbezése, a két fél között folytatott párbeszéd alapján ugyanis Sinner nem számított erre. Az olasz világelső mellett kiállt nagy riválisa, Carlos Alcaraz is.

– Azt gondoltam, hogy ez már egy lezárt ügy. Remélem, hogy hamarosan tényleg túlléphet rajta ő is, és arra koncentrálhat, amit szeret csinálni, a teniszre – reagált a WADA fellebbezésére a spanyol.

Alcaraz és Sinner újabb parádés meccse

Ez is jól jelzi, hogy az idei eredmények alapján a világ két legjobb teniszezőjének tekinthető két játékos között nincs ellenségeskedés, a baráti rivalizálás viszont rendre látványos mérkőzéseket hoz kettejük között.

Ez Pekingben sem volt másképp. A döntőt Alcaraz kezdte jobban, korán brékelt, s úgy tűnt, ez elég is lesz neki a játszma megnyeréséhez. Kiszerválni azonban nem tudta a szettet, s hiába volt három játszmalabdája, a tie break végén Sinner került szettelőnybe.

A második játszmában Sinner 4:3-as vezetésnél már-már meccslabdával felérő bréklabdákhoz jutott, de nem tudott élni az esélyeivel, sőt rögtön a következő játékban ő került brékhátrányba, Alcaraz 6:4-gyel kiegyenlített.

A harmadik játszma nagyon hasonlóan alakult, mint az első, Alcaraz korán brékelőnybe került, de nem tudta a szett végéig megőrizni azt, következett a tie break. Sinner két minibrékkel 3-0-ra ellépett, Alcaraz azonban ezután zsinórban hét labdamenetet nyert, így a spanyol nyerte a két fiatal klasszis újabb nagy derbijét.

Pedig Sinner a döntő játszmát megelőző tizenkilenc tie breakje közül tizennyolcat megnyert.

– Tudtam erről a mutatóról, és gondoltam is rá, amikor a meccs végi tie breakben 3-0-s hátrányba kerültem. De nem veszítettem el a reményt, tudtam, hogy meg kell próbálnom visszajönni – mondta Alcaraz, aki idei negyedik tornagyőzelmét aratta.

A döntő után, a protokollnak megfelelően kölcsönösen méltatta egymást a két játékos, de a fentebb tárgyalt körülmények ismeretében ezúttal mélyebb jelentése volt, amikor Alcaraz hangsúlyozta, hogy nemcsak játékosként, hanem kiváltképp emberként is tiszteli Sinnert.

Alcaraz triplája ellenére Sinner maradt a világelső

Jannik Sinner 2024-ben először veszített tornadöntőt hat megnyert finálé után, s a vereség ellenére továbbra is nagy előnnyel vezeti a világranglistát. Az olasz idén mindössze hat vereséget szenvedett el, ebből hármat Alcaraz ellen.

A spanyol játékos pekingi szereplésével feljött Sinner mögé a második helyre a rangsorban, Alexander Zverev elé. A teniszélet pedig pörög tovább a Távol-Keleten, szerdán már el is kezdődött a sanghaji mesterverseny (ATP 1000). Sinner és Alcaraz ott csak a második fordulóban játszik először, újabb döntőt viszont biztosan nem játszanak egymás ellen, a spanyol harmadik kiemeltként az elődöntőben futhat össze Sinnerrel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.