Ezt senki sem várta Lewis Hamiltontól Austinban

Lando Norris a szombati időmérőn a szerencse fia volt, George Russell kései balesetének köszönhetően is sikerült megszereznie a pole pozíciót a Formula–1-es austini futamra. Mellőle Max Verstappen indul, a két bajnokaspiránst pedig Carlos Sainz követi. Lewis Hamilton viszont nagyon messze lesz tőlük vasárnap.

2024. 10. 20. 1:29
Hamilton számára gyorsan véget ért az austini időmérő
Hamilton számára gyorsan véget ért az austini időmérő Fotó: AFP/ANGELA WEISS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mercedes nagy reményekkel érkezett meg Austinba , abban bíztak Toto Wolffék, hogy beválnak az fejlesztéseik, és felvehetik a harcot a McLarennel. Nem is indult rosszul a hétvégéjük, George Russell egy hajszállal maradt le a pole pozícióról az austini sprintkvalifikáción. A minifutamon viszont már nem futott a szekerük, Russell a második helyről hátrafelé haladt, ötödikként futott be, Lewis Hamilton pedig közvetlenül mögötte, hatodikként.

Hamilton aligha, de ők hárman harcba szállnak vasárnap a győzelemért
Hamilton aligha, de ők hárman vasárnap harcba szállhatnak a győzelemért Fotó: AFP/PATRICK T. FALLON

Hamilton korai búcsúja

Az igazi arculcsapás azonban csak az időmérőn jött, a hétszeres világbajnok hibázott, és már az első szakaszban kiesett. Ráadásul a pályahatárok megsértése miatt még a leggyorsabb körét is elvették, így a tizenhatodik helyett csak a tizenkilencedik helyről rajtol vasárnap az Egyesült Államok Nagydíján. Hamilton mellett Alexander Albon, Franco Colapinto (mindkettő Williams), Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü (mindkettő Sauber) búcsúzott, miközben a sprintet megnyerő Max Verstappen (Red Bull) volt a leggyorsabb.

A Red Bull megtáltosodott Austinban, a holland világbajnok az élen zárta a Q2-t is, amely nem tartogatott nagy meglepetést, hiszen Cunoda Juki (RB), Nico Hülkenberg (Haas), Esteban Ocon (Alpine), Lance Stroll (Aston Martin), illetve Liam Lawson (RB) pottyant ki.

A részeredmények alapján Verstappen győzelmére lehetett számítani, ám az első gyors körök alkalmával a címvédő kicsivel lassabb volt Lando Norrisnál (McLaren). Második nekifutásra Verstappen mindenkinél gyorsabb volt az első szektorban, és haladt volna tovább a pole pozíció felé vezető úton, de a Mercedes szörnyű délutánja „megkoronázásaként” Russell a falba állította a Mercedest, ezzel tulajdonképpen lezárva az időmérőt.

Ezért Norris köszönetet mondhat neki, hiszen a McLaren britje így megőrizte az első helyet, míg Verstappennek a második jutott. Mögöttük a két Ferrari ólálkodik majd a magyar idő szerint vasárnap 21 órakor kezdődő austini versenyen, Carlos Sainz, Charles Leclerc sorrendben.

A teljes rajtsorrend

1. sor: Lando Norris (brit, McLaren) Max Verstappen (holland, Red Bull)
2. sor: Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
3. sor: Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) George Russell (brit, Mercedes)
4. sor: Pierre Gasly (francia, Alpine) Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
5. sor: Kevin Magnussen (dán, Haas) Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
6. sor: Cunoda Juki (japán, RB) Nico Hülkenberg (német, Haas)
7. sor: Esteban Ocon (francia, Alpine) Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
8. sor: Liam Lawson (új-zélandi, RB) Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
9. sor: Franco Colapinto (argentin, Williams) Valtteri Bottas (finn, Sauber)
10. sor: Lewis Hamilton (brit, Mercedes) Csou Kuan-jü (kínai, Sauber)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.