Hosszú Katinka férje páros lábbal beleszállt a volt szövetségi kapitányba

Az úszók volt szövetségi kapitánya, Hargitay András nemrég egy interjúban kritizálta Hosszú Katinka sportvezetői tevékenységét, és romboló alkatként jellemezte a háromszoros olimpiai bajnokot. Megérkezett a válasz Hosszú Katinka Mathias Rex álnéven posztoló férje, Gelencsér Máté részéről, aki szerint hiába volt Hargitay a szövetségi kapitány Hosszú riói sikerei idején, azokhoz nem volt köze, sőt még egy elúszott olimpiai aranyat is számonkért rajta.

2024. 10. 15. 11:02
HOSSZÚ Katinka; GELENCSÉR Máté
Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó (j) és férje, Gelencsér Máté a Magyar Úszószövetség évzáró gáláján a Hotel Hiltonban 2022. november 25-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem először formál véleményt egy zárt, úszás tematikájú Facebook-csoportban Gelencsér Máté, aki a Mathias Rex (Mátyás király…) álnevet használja a közösségi oldalon. Hosszú Katinka férje korábban a Wladár Sándor vezette Magyar Úszószövetséget (MÚSZ) kritizálta élesen, most pedig Hargitay András került a célkeresztjébe.

Hargitay András
Hargitay András kivívta Hosszú Katinka férje haragját. Fotó: MTI/Kovács Anikó

Az ügy előzménye, hogy Hargitay egy vele készült terjedelmes interjú egy részletében bírálta Hosszú Katinka fellépését Wladár és a MÚSZ ellen, az elnök és a vezetőség lemondását követelve. „Vannak olyan emberek, akik építenek, és vannak olyan emberek, akik rombolnak” – utalt Hargitay Hosszúra, aki szerinte nem hozott fel szakmai érveket Wladár ellen, mert az, hogy gerinctelennek nevezi őt, még nem érv.

Hargitay azt is mondta, hogy Hosszú Katinka sportvezetőként, az Iron Swim úszóklub élén nem teljesít erősen. „Ő szakmailag nem tud semmit hozzátenni. Ez körülbelül olyan, mint hogy engem már megműtöttek nyolcszor, de akkor sem értek legjobban a sebészethez” – hangzott el a korábbi szövetségi kapitány szájából.

Hosszú Katinka egy olimpiai arannyal szegényebb Hargitay miatt?

Hosszú férje, Gelencsér Máté nem hagyta szó nélkül mindezt, a Facebookon közzétett válaszában alapjaiban kérdőjelezte meg Hargitay elmúlt harmincéves munkásságát.

„Valakinek van infója arról, hogy Hargitay András miként tevékenykedik mint sportszakember vagy sportvezető az elmúlt 30 évben? Tudtommal mint szövetségi kapitány volt jelen 2016-ban pár hónapig. A riói olimpián Katinka sikerein kívül nem túl sok mindenben jeleskedett, amihez egyébként az égvilágon semmit nem adott hozzá” – írta Gelencsér.

Miről is van szó itt? Hargitay 2016 áprilisától 2017 januárjáig volt az úszók szövetségi kapitánya, ebbe az időszakba beleesett a 2016-os riói olimpia, amelyen Hosszú Katinka három arany- és egy ezüstérmet szerzett. Utóbbiból Gelencsér szerint Hargitay miatt nem lett arany.

„Az ő szövetségi kapitányi döntése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Katinka és Magyarország vesztett egy olimpiai aranyat, mivel András javaslatára úszott Katinka a 4x200-as gyorsváltóban előfutam/döntőt és nagyrészt emiatt 0.06 mp-cel savasodás végett lemaradt a 200 m hátúszás dobogó felső fokáról” – írja Gelencsér.

Gelencsér Máté vádja: Abba a kézbe harap, ami eteti

A férj azt is állítja, hogy Hosszú maga találta ki a sikerre vezető edzésmódszerei javát, említést sem téve az úszónő volt edző-férjéről, Shane Tusupról, akit a forradalminak tartott módszerei miatt négyszer is megválasztottak az év edzőjének Magyarországon.

Gelencsér Máté szerint Hargitay „abba a kézbe harap, ami eteti”, amikor Hosszú Katinka ellen szólal fel.

Mathias Rex, avagy Gelencsér Máté válasza. Fotó: Facebook

„A teljes sportszakmai karrierjét nézve is az egyetlen eredménye, amihez a gyakorlatban egyébként semmi köze nem volt, az a szövetségi kapitányi jelenléte Rióban, Katinka eredménye után kapta a szövetségi kapitányi jutalmat is, ami nem kis összeg. Konkrétan abba a kézbe harap, ami eteti” – jelentette ki Hosszú Katinka férje a volt szövetségi kapitányról.

Hargitay teljes sportszakmai karrierjéhez némi kiegészítés: olimpiai bronzérmes és háromszoros világbajnok volt, Magyarország történetének első világbajnok úszója (1973-ban 400 vegyesen), 1975-ben az év sportolója. Betöltötte a MÚSZ alelnöki és megbízott elnöki tisztségét is korábban, első ízben pedig 1985 és 1988 között volt az úszók szövetségi kapitánya. Így a szöuli olimpián is ő volt a kapitány, amelyen az úszók négy aranyat szereztek (Darnyi Tamás kettőt, Egerszegi Krisztina és Szabó Joe egyet-egyet).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.