LeBron James családi álmát a szívroham sem tette tönkre

Magyar idő szerint szerda hajnalban rajtol az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2024/25-ös idénye. Az alapszakasz nyitómeccsén a címvédő Boston Celtics rangadót vív az egyik legerősebbnek tartott keleti kihívó, a New York Knicks ellen. Bár nem tűnik bajnokesélyesnek, a LeBron James, Bronny James apa-fiú páros ­miatt a legnagyobb figyelem a Los Angeles Lakers idényrajtját övezi, amely az NBA alapszakasza másik meccsét játssza a Minnesota Timberwolves ellen.

2024. 10. 22. 5:25
NBA alapszakasza Los Angeles Lakers LeBron James fia Bronny James
LeBron James és fia, Bronny James együtt küzdhet a Los Angeles Lakers sikeréért Fotó: Getty Images/Ethan Miller
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden bizonnyal történelmi játéknappal kezdődik az NBA alapszakasza. A liga történetében először léphet pályára apa és fia egyszerre, csapattársakként. Az NBA pontrekordere, ­LeBron James mellett fia, Bronny James is játszhat a Los Angeles Lakers színeiben, s a különleges összeállítás felépítésére fordított energiák után aligha várnak majd a csapatnál az első, magyar idő szerint szerda hajnali (4.00), Minnesota Timberwolves elleni meccsnél tovább a közös bevetéssel. Az előszezonban már játszott együtt a két James, de a hivatalos ligarekordok a téttel bíró mérkőzéseken születnek.

Jaylen Brown MVP a Boston Celtics NBA alapszakasza Los Angeles Lakers LeBron James fia Bronny James
A Boston Celtics előző idénybeli győzelmével újra az NBA egyedüli rekordbajnoka lett a Los Angeles Lakers előtt (Fotó: MTI/EPA/Amanda Sabga)

LeBron James harminckilenc évesen is talán a Lakers legfontosabb játékosa, s évek óta hangoztatta már, hogy szeretné megvárni a ligában, hogy a fiával együtt játszhasson. Nem volt igazán kérdés, hogy a húszéves ­Bronny is a Lakershöz kerül a júniusi játékosbörzén. Bennfentesek szerint a fiatalabbik James ügynöke figyelmeztette a többi csapatot: eszükbe se jusson kiválasztani védencét, mert akkor ­Bronny inkább elmegy az ausztrál bajnokságba játszani.

Mi történt LeBron James fiával?

Tavaly úgy tűnt, hogy sokkal súlyosabb akadály állja majd Jamesék álmának útját. 2023 júliusában egyetemi csapata edzésén Bronny James összeesett, a pályán megállt a szíve. A fiatalember életét sikerült megmenteni, de amíg a sokkoló eset előtt egyértelműnek tűnt, hogy apjához hason­lóan a fiatal James is sportága egyik legnagyobb tehetsége, a szívroham után nem lehetett biztosra venni, hogy tovább sportolhat.

Bronny James végül fél évvel a szívrohama után visszatért a pályára, idén májusban pedig az NBA hivatalos orvosi vizsgálatán nem találtak okot arra, hogy ne engedjék játszani a profi ligában.

A viszontagságok után Bronny Jamest nem az elsők között, csupán ötvenötödikként választotta ki a Lakers a drafton, s egyelőre kérdéses, hogy a felbecsülhetetlen marketingérték mellett szakmailag milyen szerep hárulhat rá. Az utolsó előszezonbeli meccsén szerzett tizenhét pont biztató volt, de Bronny James is úgy készül, hogy az idény során olykor előfordulhat, hogy nem az NBA-ben, hanem a South Bay Lakers nevű farmcsapatban kap majd lehetőséget, utóbbiban a magyar Valerio-Bodon Vincent oldalán játszhatna.

Melyik csapat lehet az NBA bajnoka?

Miközben a legnagyobb felhajtás Jameséknek köszönhetően egyértelműen a Lakerst övezi, a nagymúltú csapat reálisan nézve nem sorolható a bajnoki esélyesek közé.

Ebben a sorban az élre a címvédő Boston Celtics kívánkozik, amely évek szisztematikus építkezésével jutott el oda, hogy tavaly mind az alapszakaszban, mind a rájátszásban kiemelkedett az NBA többi csapata közül. A Boston alapemberei maradtak, a két vezér, Jayson Tatum és Jaylen Brown még egyaránt a huszas éveiben, ereje teljében van.

A Celtics egyik legerősebb keleti riválisa, a New York Knicks ellen vívja az alapszakasz nyitómeccsét (szerda, 1.30), mellettük még a Philadelphia 76ers és ha Jannisz Antetokumpo ezúttal egészséges lesz a rájátszás idején, akkor a Milwaukee Bucks jöhet számításba a bajnokesélyesek között.

Nyugaton két európai klasszis viszi a prímet: az előző idényben a szlovén Luka Doncic vezette nagydöntőig a Dallas Maverickst, egy évvel korábban a szerb Nikola Jokics egészen a bajnoki aranygyűrűig a Denver Nuggetset. Utóbbi csapat a kiváló képességű, de az egységen nem mindig segítő Russell Westbrook szerződtetésével próbált előrelépni a nyáron. Tavaly nyugaton nagy meglepetésre az Oklahoma City Thunder szerezte meg az első kiemelést, annak köszönhetően idén már Shai Gilgeous-Alexanderék is előkelő helyen állnak a különböző idény előtti erősorrendekben.

Kezdődik az NBA alapszakasza: minden fontos infó egy helyen

A magyar idő szerint szerdai rajt után beindul a nagyüzem, április 13-ig minden csapat a megszokott nyolcvankét alapszakaszmeccset játszik.

A tavaly bevezetett NBA-kupát idén is megrendezik, a szezonközi sorozat végjátékát december közepén rendezik Las Vegasban, ennek a trófeának a Los Angeles Lakers a címvédője.

Az idényben két alapszakaszmérkőzést is rendeznek Európában, a San Antonio Spurs és az Indiana Pacers január 23-án és január 25-én is Párizsban játszik egymás ellen. A Spursre aligha véletlenül esett a választás, hiszen a csapat vezére a francia sztár, Victor Wembanyama.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.