Verstappen és Pérez megásták a Red Bull sírját

A Ferrari zsinórban másodszor győzött, a Formula–1-es Mexikói Nagydíjat Carlos Sainz nyerte meg. A spanyol versenyzőt Lando Norris és Charles Leclerc követte a célban. A konstruktőri vb-címért folyó csata élesedik, de a Red Bull lassan kiszáll belőle, köszönhetően Max Verstappen és Sergio Pérez hétvégi teljesítményének, akik a pontok helyett most inkább a büntetéseket gyűjtötték.

2024. 10. 27. 23:07
Verstappen (balra) és Pérez nem brillírozott a mexikói hétvégén
Verstappen (balra) és Pérez nem brillírozott a mexikói hétvégén Fotó: AFP/YURI CORTEZ
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferrari ott folytatta Mexikóban, ahol az Egyesült Államokban abbahagyta: az élen. A maranellóiak Charles Leclerc vezetésével kettős győzelmet arattak Austinban, Mexikóvárosban pedig Carlos Sainz szerezte meg a pole pozíciót . Max Verstappen (Red Bull), Lando Norris (McLaren), Leclerc és a két Mercedes, George Russell, illetve Lewis Hamilton folytatta a sort.

A rajt után Sainz és Verstappen helyet cserélt egymással. A hátsó traktusokban is ment a harc, Alexander Albon (Williams) eltalálta Cunoda Jukit (RB). Ezzel mindkettejük versenyének vége lett, a safety car pedig már az 1. körben a pályára hajtott. A 7. körtől újra Verstappen vezette a mezőnyt, de nem örülhetett sokáig az elsőségének, mert Sainz elment mellette.

Verstappen halmozta a büntetéseket

Aztán Norris is megérkezett a holland pilóta nyakába. A két versenyző az Egyesült Államokban is összecsapott egymással. Akkor Norris húzta a rövidebbet, mert bár megelőzte Verstappent, a sportfelügyelők szerint szabálytalanul tette, és az öt másodperces büntetésére ráment a harmadik helye.

Nos, Verstappen most ennél sokkal többet veszített. Előbb Norris ment el mellette, majd a holland visszatámadott. „Veszélyes, amit csinál!” – háborgott Norris, és a sportfelügyelők is ezen a véleményen voltak, így Verstappen túlontúl agresszív manővereinek húsz másodperces büntetés lett a jutalmuk. 

A csatározásnak pedig Leclerc lett a nyertese, mert míg Norris és Verstappen levezette egymást a pályáról, ő addig elsuhant mellettük. Sainz elhúzott az élen, az első kerékcserék után közel kilenc másodperccel előzte meg Leclerc-t. Őket Norris és Russell követte, Verstappen közben a 15. helyről igyekezett felzárkózni.

Utóbbi a mezőny hátsó traktusaiban csapattársa társaságát élvezte. Sergio Pérez már a kvalifikációt is elrontotta, aztán a start előtt rosszul parkolta le az autóját a neki járó 18. rajtkockába. Ezért öt másodperces büntetést kapott.

Carlos Sainz remekelt a hétvégén
Carlos Sainz remekelt a hétvégén Fotó: AFP/Alfredo ESTRELLA

Norris hibába kergette Leclerc-t

A futam kétharmadánál Norris rákapcsolt, ám a Ferrarikat nem tudta megközelíteni. Sainz magabiztosan vezetett, a futam eleji csatározások után simán tartotta az első helyet. Hamilton Russellt kergette, Verstappen a hatodik helyre zárkózott fel.

Tizenkét körrel a leintés előtt Norris megérkezett a lelassuló Leclerc mögé. Csatára azonban nem került sor, mert a monacói pilóta hibázott, kis híján a falhoz vágta az autóját. Elkerülte az ütközést, így csak a második helye úszott el, amelyet Norris minden bizonnyal egyébként is elvitt volna tőle. Hamilton pedig Russelltől a negyediket, a 66. körben hosszú üldözés után elment a csapattársa mellett.

Sainz senkitől sem zavartatva jutott el a célvonalig, idén másodszor, pályafutása során negyedszer győzött. Norris behozta a McLarent másodiknak, Leclerc pedig a harmadik hely mellett a leggyorsabb körért járó bónuszpontot is megkaparintotta. A Ferrarinak mindez sokat ért, mert az olaszok az újabb pontesőnek köszönhetően 29 pontra felzárkóztak a listavezető McLaren mögé a konstruktőri pontversenyben.

Hamilton, Russell, Verstappen, Kevin Magnussen (Haas), Oscar Piastri (McLaren), Nico Hülkenberg (Haas) és Pierre Gasly (Alpine) szereztek még pontot. A hazai hős, Pérez viszont nem. Az ő nullázására, és Verstappen büntetéseire nagyon ráfázott a Red Bull, mivel a bikák lassacskán lemondhatnak a konstruktőri vb-címről. A mexikói futam után 54 pont a lemaradásuk, miközben a Ferrari és a McLaren jelenleg egyértelműen előttük járnak. Ráadásul Norris is sokat faragott a hátrányából Verstappennel szemben a hétvégén: 47 pont választja őt el a hollandtól a jövő heti Brazil Nagydíj előtt.

Végeredmény, Mexikói Nagydíj, Mexikóváros (71 kör, 305,354 km, a pontszerzők)

1. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 1:40:55.800 óra

2. Lando Norris (brit, McLaren) 4.705 másodperc hátrány

3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 34.387 mp h.

4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 44.780 mp h.

5. George Russell (brit, Mercedes) 48.536 mp h.

6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 59.558 mp h.

7. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:03.642 perc h.

8. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 1:04.928 p h.

9. Nico Hülkenberg (német, Haas) 1 kör h.

10. Pierre Gasly (francia, Alpine) 1 kör h.

leggyorsabb kör: 1:18.336 perc (Leclerc, 71. kör)

A vb-pontversenyek állása 20 futam után (még 4 van hátra):

versenyzők:

1. Verstappen 362 pont

2. Norris 315

3. Leclerc 291

4. Piastri 251

5. Sainz 240

6. Hamilton 189

7. Russell 177

8. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 150

9. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 62

10. Hülkenberg 31

11. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 24

12. Cunoda Juki (japán, RB) 22

13. Magnussen 14

14. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 12

15. Daniel Ricciardo (ausztrál, RB) 12

16. Gasly 9

17. Oliver Bearman (brit, Ferrari/Haas) 7

18. Franco Colapinto (argentin, Williams) 5

19. Esteban Ocon (francia, Alpine) 5

20. Liam Lawson (új-zélandi, RB) 2

csapatok:

1. McLaren 566 pont

2. Ferrari 537

3. Red Bull 512

4. Mercedes 366

5. Aston Martin 86

6. Haas 46

7. RB 36

8. Williams 17

9. Alpine 14

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.