Videón a Boszniában megtámadott, menekülő magyar szurkolók – megszólaltak az áldozatok

Kedd este a Facebook-odalán megszólalt a Bosznia-Hercegovina–Magyarország (0-2) labdarúgó Nemzetek Ligája-mérkőzés után a Zenica központjában megtámadott pécsi ultracsoport, a Munkás 1950. Megerősítette a korábbi híreket, a Celik Zenica kemény magja támadt rájuk, és az egyik súlyosan megsérült magyar szurkolóra műtét vár.

2024. 10. 15. 20:15
A rendőrök a mérkőés előtt rendet tartottak
A rendőrök a mérkőés előtt rendet tartottak Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról beszámoltunk, a zenicai találkozón a magyar és a bosnyák szurkolók kemény magja nagyon közel volt egymáshoz, de nem történt rendbontás. Mi több, a helyiek nagyra értékelték a magyar drukkerek gesztusát, azt a hatalmas molinót, amellyel a közelmúltbeli boszniai árvízkatasztrófa halálos áldozatai előtt hajtottak fejet.  „Nyugodjanak békében az árvíz áldozatai” – ez állt a molinón a helyiek nyelvén.

IMG_5270
A két tábor egymás mellé került, de a meccsen nem volt balhé Fotó: Csudai Sándor

„Egy állig felfegyverkezett brigád rohan le a sötétből”

A találkozó után azonban a Celik Zenica kemény magja rátámadt a pécsi Munkás 1950 ultracsoportra, amely ma este az alábbiakat közölte a Facebook-oldalán:  

– Túl sok kíváncsi szempár szegeződik ma ránk ahhoz, hogy csendben hallgassunk a történtekről. A videó önmagáért beszél, azon nincs is mit színezni a részünkről. Ugyanakkor amellett, hogy pontosan tudtuk, hol vagyunk és tisztában vagyunk vele, hogy milyen hely a Balkán, egyelőre az eseményekre aludva egyet is, nehezen értelmezhető az a szituáció, amikor második napja vagy valahol, mindenki vendégszerető, a kocsmában a helyiek kérés nélkül berakják neked az országod Himnuszát és a ház számlájára hozzák a köröket, a stadionban a meccs végére teljesen barátivá fokozódik a hangulat, onnan egymást tapsolva és közös rigmusokkal távozol, már a rendőr is, aki odafelé még kísért, kérdés nélkül enged át a hazaiak közé, aztán három sarokkal arrébb, a panel tövéből felétek repül egy rakéta, majd néhány üveg és egy állig felfegyverkezett brigád rohan le a sötétből. Távol álljon tőlünk az önsajnálat, csalódottsággal vegyülő szégyenérzet, ami ma minket leginkább jellemez egy levegőben lógó műtéttel és néhány könnyebb sérüléssel. Nem ezért mentünk, nem provokáltunk senkit semmivel és nem is ültünk fel semmi ilyesmire. Szándékosan jeleztük a csoportképen is, hogy ne legyen félreértés, ez nem a divatos „looking for”. A támadás pontos okára – ha volt egyáltalán ilyen – egyelőre nem derült fény, keressük, hol hibáztunk, mindenképpen megpróbálunk tanulni a történtekből, ettől függetlenül a felelősség a miénk és vállaljuk is.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.