Baji Balázs és Kozák Luca is az Eb-döntőért futhat

A lengyelországi Torunban zajló fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon szombaton férfi 60 méter gáton Baji Balázs, női 60 méter gáton pedig Kozák Luca továbbjutott az előfutamából.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség2021. 03. 06. 19:07
Kozák Luca
Kozák Luca Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női 60 méter gáton Kerekes Gréta előfutamában ötödik lett 8,21 másodperccel, s ugyan a futamokból csak az első három jutott tovább automatikusan az elődöntőbe, időeredménnyel a mezőnyből még hatan továbbléphettek. Kerekes hihetetlenül peches volt, mert az idejével az utolsó, még továbbjutást érő hatodik helyen holtversenybe került az ugyancsak 8,21-es időt futó cseh Jiranovával, megnézték az ezredmásodperceket is, és honfitársnőnk hat ezreddel veszített…

– Sajnos ez van, de menni kell tovább, az élet nem áll meg. Semmi sem dőlt össze, olimpia lesz nyáron, ahol 100 gát a fő szám, nem pedig a 60, úgyhogy megyek tovább, nem teszem fel a kezemet. Ahogy eddig minden kudarcom után felálltam, most is ez lesz, és úgy gondolom, hogy minden kudarc csak megerősíti az embert – nyilatkozta Kerekes Gréta a Magyar Atlétikai Szövetség honlapján.

Nem sokkal később jött aki szoros versenyben 8,04-es időeredménnyel megszerezte a futamgyőzelmet, így ő magabiztosan jutott a középdöntőbe. Az eredmények összesítésénél kiderült, hogy a kilencedik legjobb időeredmény lett az övé.

– Teljesítve az első akadály, holnap pedig jön az elődöntő, ami kicsit gyorsabb és nehezebb lesz. Fantasztikus, hogy most ilyen népes és ilyen jó magyar csapat van itt az Eb-n, nagyon jó a hangulat. Épp fel is emlegettük ma, hogy mennyire jó ez a népes társaság ahhoz képest, amikor a birminghami fedett pályás vb-n öten voltunk kint. Fontos állomás ez az Eb most számomra, de az is nyilvánvaló, hogy az olimpia az idei év fő célja. Mindenki arra koncentrál, a hosszabb távú jövőre nézve pedig a 2022-es versenyek, de különösen a 2023-as budapesti vb kiemelten fontos állomás lesz – fogalmazott Kozák Luca.

Kozák Luca futamgyőztesként jutott az elődöntőbe
Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség

A férfi 60 méteres gátfutás első fordulójában idei legjobbjával, 7,70 másodperces idővel másodikként ért célba a futamában, s összességében a hetedik legjobb időt jegyezte. Vb-bronzérmes atlétánk sérülése, egyéves kihagyás után szerepel újra nagy nemzetközi versenyen.

– Nagyon jól éreztem magam, végre újból nemzetközi porondon tudtam versenyezni magyar válogatott mezben, a magyar címerrel, ami egyrészt a sérülésem miatt, másrészt a koronavírusos kimaradások miatt is külön jól esett. Technikailag és fizikailag is jó futás volt, és mondhatom azt, hogy azért még maradt bennem. Bizakodó vagyok a holnapi nappal kapcsolatban, hogy sikerül 7,70 alatti időeredményt elérni. Ha minden jól alakul, akkor ez döntős futást is hozhat.

Az Eb szombati napján Boros Bencének az elődöntő jelentette a végállomást 60 méteren. Boros – aki az előfutamok során 6,67 másodpercet futott – az első elődöntőbe kapott besorolást, és a délelőtti idejénél két századdal rosszabb, 6,69-es idővel hatodik lett. A biztos továbbjutáshoz az első kettő között kellett volna végeznie. A másik két magyar induló, Máté Tamás és Illovszky Dominik számára az előfutam jelentette a végállomást, s férfi 60 méter gáton Szeles Bálint is így járt.

Az Eb-n vasárnap Nguyen Anasztáziának drukkolhatunk a 60 méteres síkfutás előfutamában, majd jön a magasugrás döntője, Jankovics Dániellel. 13.13 -kor rajtol el Baji Balázs futama a 60 gát elődöntőjében, 13.38-kor pedig Kozák Luca fut majd szintén 60 gáton a döntőbe jutásért – az események az M4 Sporton követhetők. (Torunban még pénteken magyar érem is született, Kirizsán Xénia bronzérmes lett ötpróbában.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.