Csökken az idegenlégiósok létszáma a vízilabda ob I-ben

Az újbudaiak főnixmadár módjára újjáéledtek poraikból, és megtartották magyar válogatott játékosaikat.

Ch. Gáll András
2020. 05. 08. 7:18
null
Cseh Sándor egyetért az új iránnyal Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem is olyan régen még temették az OSC vízilabdacsapatát, miután a névadó főszponzor A-Híd nem hosszabbította meg támogatását, aztán az újbudaiak főnixmadár módjára újjáéledtek poraikból, és csodálatos módon – no meg a Mol tőkeinjekciójának köszönhetően – megtartották magyar válogatott játékosaikat.

A Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége hétfőn dönt a bajnokság folytatásáról, de azokban a klubokban, amelyek saját uszodával rendelkeznek – így például az FTC-Telekom vagy a Szolnoki Dózsa – már megkezdték az edzéseket. Az OSC nem tartozik ezek közé.

– A Kondorosi úti Nyéki Imre Uszodában mi csak bérlők vagyunk – mondta a Magyar Nemzetnek Cseh Sándor, az OSC szakmai tanácsadója, miközben hangsúlyozta, hogy a medencés edzések elkezdése még a jövő zenéje. – Nem olyan egyszerű az újrakezdés, főleg technikai okok miatt: fel kell tölteni a medencéket, meg kell várni, mire felmelegszik a víz, feltétel a játékosok folytonos hőmérőzése, sőt, még ilyen apróság is akadályt jelent, hogy edzés közben a pólósok nem mehetnek ki vécére. Egy-két hét kell, mire mindenhol beindul az élet. Mi hétfőtől szárazföldi edzésekkel kezdünk. A konkrét munkát egyébként majd Varga Dániel vezetőedző végzi, én névlegesen szakmai tanácsadó vagyok, de valójában az edzők főnöke. A szövetségben ragaszkodtak hozzá, hogy az ottani munkám ne szenvedjen csorbát – az összes korosztályos válogatottnak én vagyok a szakmai felettese a 15 évesektől fölfelé –, Vári Attila elnök csak így adta beleegyezését az OSC-beli munkavállalásomhoz.

Cseh Sándor egyetért az új iránnyal
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Az újbudaiak kerete még nincs készen, meglehetősen kevés hír szivárog ki a csapatépítésről.

– Nem csoda, mert valóban még csak alakul a keret, és a játékosok toborzása nem is az én reszortom – folytatta a Szolnokot három éve Bajnokok Ligája-diadalra vezető szakember. – De úgy néz ki, hogy a válogatottjainkat és a többi magyar kulcsembert – Erdélyi Balázst, Hárai Balázst, Manhercz Krisztiánt, valamint Burián Gergelyt – sikerül megtartanunk. Új támogatónknak, a Molnak az volt a feltétele, hogy ne alkalmazzunk légiósokat, a legfőbb cél legyen a magyar vízilabdázás érdekeinek szem előtt tartása. Olyan sokáig siránkozott mindenki idehaza, hogy jó lenne a fiatal játékosokat minél hamarabb szerephez juttatni klubcsapataikban a válogatott érdekében, s ne szerződtessünk nyakló nélkül légiósokat. Hát most úgy néz ki, ez a kérés meghallgatásra talál.

Nem lesz folytatás?

Tegnap ülésezett a női és a férfiliga, és többségi döntéssel úgy határoztak a csapatok, hogy a bajnokság lezárását javasolják az elnökségnek anélkül, hogy bajnokot és kiesőket hirdetnének. A legfőbb indok: általában május ­végéig szólnak a szerződések, és megváltozott játékoskeretekkel nem lenne ­reális a végeredmény. A tervek szerint nyáron „lezavarnák” a Magyar Kupát, a következő, 2020–2021-es bajnokság pedig szep­temberben kezdődne, a férfiaknál 16 csapattal. Az ob I/B-ben pedig nem indulhatnának az élvonalbeli klubok fiókcsapatai. Ha hétfőn rábólint az elnökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.