Danyiil Medvegyev már Djokovics mumusa

Nem mindig sikerül megjósolni, melyik fiatal teniszjátékosból lesz nagy bajnok, ám az idén több ifjú titán is meggyőző, egyenletes teljesítménnyel bizonyítja talentumát. A férfimezőnyben az orosz Danyiil Medvegyev egymás után második masters tornadöntőjét játszotta, a nőknél pedig a 19 éves kanadai Bianca Vanessa Andreescu az év eleje óta már két ezres tornát is nyert.

2019. 08. 19. 15:24
Medvegyev, Danyiil
Az orosz tehetség 23 évesen a top 10-ben van Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az elemzők gyakran kiáltanak ki egy-egy fiatal tehetséget a jövő bajnokának, a jóslatok sokszor nem állják ki az idő próbáját. Így a köztudatba zseniális játékosként berobbanó Nick Kyrgios, az egykor „Baby Federernek” titulált Grigor Dimitrov, valamint a Rafael Nadalt 17 évesen verő Borna Coric vagy éppen Eugenie Bouchard, akit 20 évesen az egyik legnagyobb női reménységnek tartottak, mára csak felvillanásokat mutat, jórészt eltűntek a sport élvonalából. (Talán Kyrgiost leszámítva.) Ugyanakkor vannak olyanok is, akiket nem vártak a tenisz elitjébe, kitartásukkal mégis befutottak.

A 23 éves Danyiil Medvegyev csak idén nyáron került be a top 10-be, s tegnap játszotta a második masters tornadöntőjét Cincinnatiben, miután szombaton Novak Djokovicsot verte az elődöntőben. Nyilván egy-egy győzelemből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, becsúszhatnak váratlan bravúrok, például a top 50-en kívüli Andrej Rubljov Roger Federert lépte le szintén a cincinnati tornán. De Medvegyevvel fegyelmezettsége, játékának kiegyensúlyozottsága alapján a jövőben is számolni kell. Cincinnati előtt közvetlenül egy másik ATP 1000-es tornán, a montreali mastersen volt befutó az orosz, emellett Djokovicsot már tavasszal is felülmúlta, meggyőző játékkal.

Az orosz tehetség 23 évesen a top 10-ben van
Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev

Az ügyeletes zsenik közül leginkább a 22 éves Alexander Zverev felelt meg eddig a várakozásoknak, hiszen már három ATP 1000-es tornát is megnyert, amire a jelenleg aktív játékosok közül rajta kívül csak az úgynevezett nagy négyes tagjai – Federer, Djokovics, Nadal és Andy Murray – voltak képesek. Szintén kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt a 23 éves Karen Hacsanov, aki megvetette a lábát a top 10-ben, és rendszeresen legyőzi a legjobbakat is. Az idén robbant be a 19 éves kanadai Félix Auger-Aliassime, aki, bár még nincs a férfimezőny húsz legjobbja között, fejtörést okozhat a tenisz állócsillagainak. Az ifjú titánok közül kiemelkedik a 22. évében járó Sztefanosz Cicipasz, aki sokoldalúsága és tehetsége révén egyszer akár még uralhatja is a mezőnyt.

A női teniszben nem az a kérdés, hogy bekövetkezik-e az őrségváltás és véget ér-e Serena Williams egyeduralma, hanem hogy a feltörekvő játékosok közül kik csatlakozhatnak a Grand Slam-győztesek egyre bővülő köréhez. Több fiatal is meggyőző teljesítménnyel jelentkezett idén, a fehérorosz Aryna Sabalenka 21 évesen már ott van a top 10-ben, a 23 éves ausztrál Ashley Barty pedig már megnyerte a Roland Garrost is. A kanadai Bianca Vanessa Andreescu még nem töltötte be 20. életévét, ám két masters tornát is nyert év eleje óta, s bár az amerikai Sofia Kenin és Cori Gauff számára még várat magára egy nagyobb tornagyőzelem és az előkelő ranglistás helyezés, a 22, illetve 15 éves játékos is megmutatta az oroszlánkörmeit, például a Williams testvérpárt – Kenin Serenát, Gauff pedig Venust – is megverték.

Végállomás

A hét végén két magyar játékos is az elődöntőig jutott: Vancouverben a spanyol Sorribes Tormótól 6:4, 6:0-ra kapott ki, Piros Zsombor pedig Cordenonsban szenvedett vereséget 7:6 (7-3), 6:2-re az ausztrál Christopher O’Connelltől.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.