Döbbenetes erődemonstráció, idén nem hagyta a végére

Tadej Pogačar a szakaszgyőzelemről ugyan lemaradt, összetettben viszont óriási előnyt épített ki a Tour de France-on. A szlovén versenyző komoly rivális nélkül maradhat.

Magyar Nemzet
2021. 07. 03. 17:49
Tadej Pogačar
Pogačar visszanéz, Carapaz lemarad Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly Tadej Pogačar (UAE) csak az utolsó előtti versenynapon rendezett időfutamon állt a Tour de France élére, így aratta karrierje első Grand Tour-győzelmét. A 22 éves szlovén kerekes idén más utat választott: az első igazi hegyi szakaszon 30 kilométerrel a cél előtt támadott.

Egyedül Richard Carapaz (Ineos–Grenadiers) tartotta a lépést Pogačarral, de ő sem sokáig. A szlovén sorra szedte le a szökevényeket, az emelkedőre már másodikként ért fel, a lejtmenetben viszont kicsit óvatosabb volt, végül a negyedik helyen zárta a nyolcadik szakaszt.

Az esélyesek csoportjának viszont így is több mint három percet adott Pogačar, aki már most olyan előnyt épített ki magának, amekkorát az utóbbi években nemigen láthattunk egyik háromhetesen sem.

Pogačar visszanéz, Carapaz lemarad Fotó: Getty Images

Mathieu van der Poelnak (Alpecin–Fenix) semmi esélye sem volt, hogy megőrizze a sárga trikót, több mint tíz percet kapott. Wout van Aert (Jumbo–Visma) tovább tartotta a lépést a legjobbakkal, és összetettben a második helyen maradt, immár Pogačar mögött. A sokoldalú belga azonban a hegyeken nem veheti fel a versenyt a címvédővel. Igaz, a nyolcadik szakasz alapján úgy tűnik, hogy senki más sem a mezőnyből.

Az UAE mellett ünnepelhetett a Bahrain–Victorious is, zsinórban második szakaszát nyerte a csapat. Dylan Teuns ünnepelhetett a célvonalnál, míg csapattársa Wout Poels átvette a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót Mohoričtól.

Vasárnap ismét hegyi szakasz, sőt hegyi befutó vár a mezőnyre.

Tour de France, 8. szakasz

1. Dylan Teuns (Bahrain–Victorious) 3:54:41 óra

2. Ion Izagirre (Astana–Premier Tech) 44 másodperc hátrány

3. Michael Woods (Israel Start-Up Nation) 47 mp h.

4. Tadej Pogačar (UAE) 49 mp h.

5. Wout Poels (Bahrain–Victorious) 2:33 p h.

Az összetett állása

1. Tadej Pogačar (UAE) 29:38:25 óra

2. Wout van Aert (Jumbo–Visma) 1:48 p h.

3. Alekszej Lucenko (Astana–Premier Tech) 4:38 p h.

4. Rigoberto Urán (EF Education–Nippo) 4:46 p h.

5. (Jumbo–Visma) 5:00 p h.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.