Drámai hajrá után ikszelt a Fradi

A Ferencváros az utolsó percben kapott góllal 2-2-es döntetlent játszott csütörtökön a vendég Espanyollal a labdarúgó Európa-liga ötödik fordulójában, így csoportjában harmadik maradt a zárókör előtt.

Forrás: MTI2019. 11. 28. 20:54
null
Budapest, 2019. november 28. A ferencvárosi Sigér Dávid (j2), Varga Roland (b2) és Eldar Civic (j), valamint Lluis López (k) és Sébastien Corchia (b), a spanyol csapat játékosai a labdarúgó Európa-liga csoportkörében játszott Ferencváros - Espanyol mérkõzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2019. november 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zöld-fehérek a sérülése után visszatért Sigér Dávid lövésével szereztek vezetést a 23. percben, a már továbbjutott és emiatt tartalékosan felálló spanyolok a 31. percben egyenlítettek Oscar Melendo találatával. A második félidőben Isael még elhibázta a 11-esét, a hosszabbításban viszont a csereként beállt Michal Skvarka belőtte, de a ráadás záró percében a spanyoloké volt az utolsó szó Sergi Darder révén, így pontosztozkodással zártak a felek.

Mivel a csoport másik találkozóján a Ludogorec 1-1-es döntetlent játszott a sereghajtó CSZKA Moszkva vendégeként, így a négyesben a magyar bajnok hátránya egy pont maradt a bolgárokkal szemben, azaz két hét múlva győznie kell Razgradban a 32 közé jutáshoz.

Európa-liga, H csoport, 5. forduló:

Ferencváros-Espanyol (spanyol) 2-2 (1-1)

Groupama Aréna, 19 111 néző, v.: Tiago Bruno Lopes Martins (portugál)

gólszerzők: Sigér (23.), Skvarka (91., 11-esből), illetve Melendo (31.), Darder (96.)

piros lap: Civic (94.)

sárga lap: Civic (12., 94.), Boli (25.), Frimpong (35.), illetve Lluis Lopez (43.), Calero (76.), Didac Vila (76.), Ezzarfani (78.), Iturraspe (90.)

Ferencváros:

Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Frimpong, Civic – Sigér (Skvarka, 86.), Haratin – Isael, Nguen, Varga (Zubkov, 61.) – Boli (Szihnyevics, 84.)

Espanyol:

Diego Lopez – Lluis Lopez, Calero, Didac Vila – Pipa, Lozano, Iturraspe, Granero (Ezzarfani, 69.), Corchia – Melendo (Calleri, 81.), Campuzano (Darder, 88.)

I. félidő:

23. perc: Isael élesen lőtt be középre egy jobb oldali szabadrúgást, a labda úgy vágódott ki a jobb kapufáról, hogy senki nem ért hozzá, de a kipattanót Sigér a kapu bal oldalába bombázta (1-0).

31. perc: Pipa előbb Lovrencsicset, aztán Isaelt becsapva tört a 16-oson belülre a bal oldalon, majd tökéletesen tálalt Melendo elé, akinek 12 méteres lövése megpattant egy védőn, így a labda a tehetetlen Dibusz mellett a hálóba vágódott (1-1).

II. félidő:

90-91. perc: A kiugró Isaelt felborította egy vendég védő, a megítélt 11-est Skvarka magabiztosan a bal alsó sarokba lőtte (2-1).

96. perc: Pipa adott középre a bal oldalról, a berobbanó Darder 4 méterről fejelt Dibusz kapujába (2-2).

A hazai szurkolók ismét élőképpel fogadták kedvenceiket, szektorukban a „Budapest IX” felirat rajzolódott ki és óriási elánnal vetették magukat a buzdításba.

A Ferencváros is hasonló lendülettel kezdte a találkozót, a meccs előtti ígéreteknek megfelelően támadólag, valóban a győzelem megszerzésének reményében lépett pályára. Az első perctől mezőnyfölényben futballozott, különösen Varga Roland játszott agilisan, az első veszélyes lövés is az ő nevéhez fűződött, utána viszont pontatlanná vált a befejezéseknél. A továbbjutás birtokában tartalékosan pályára lépő spanyolok – öten maradtak a két csapat szeptemberi, 1-1-es döntetlennel zárult összecsapásának kezdőjéből – elsősorban gyors ellentámadásokra alapoztak, néhány alkalommal sikerült is a védelem mögé kerülniük a széleken, de Dibusznak egy ideig nem akadt komoly védenivalója. A játékrész derekán a magyar bajnok fölénye góllá érett a sérülése után visszatért Sigér lövésével. A hazai drukkerek viszont nem örülhettek sokáig, mert egy bal oldali akció végén hamar egyenlítettek a vendégek. A bekapott gól kissé megtörte a Ferencváros lendületet, így a szünetig kissé töredezetté vált a játék, gól pedig nem született a térfélcseréig.

Bár a második játékrész az Espanyol helyzetével indult, ismét a Ferencváros irányította a játékot, kisvártatva pedig Sigér duplázhatott volna, ám ezúttal néhány centivel célt tévesztett. Szerhij Rebrov vezetőedző együttese vezetett néhány ígéretes akciót, de stabil volt a barcelonaiak védelme. A 65. perctől tudta fokozni a nyomást az FTC, amely ekkor közel járt ahhoz, hogy újra megszerezze a vezetést, azonban Isael lövése a keresztlécen csattant. Hiába támadott rendületlenül a magyar csapat, az Espanyol sem mondott le a gólszerzésről, s amikor kiszabadult, kétszer egymás után helyzetig jutott, Dibusz viszont mindkétszer bravúrral hárított.

Ezt követően Isael megkoronázhatta volna kiváló teljesítményét, de 11-esét kivédte a spanyol hálóőr. A 90. percben kapott újabb büntetőt viszont Skvarka már nem hibázta el, azonban az örömünnep elmaradt, mivel a hosszabbítás leteltekor Darder fejelt a magyar kapuba, így bár a Ferencváros közelebb járt a győzelemhez, meg kellett elégednie egy ponttal.

„Rendkívül csalódottak vagyunk, de büszke vagyok a csapatomra, mert egy spanyol riválissal felvette a versenyt és mindent megtett a sikerért. Sok lehetőséget dolgoztunk ki, szerintem a győzelmet is megérdemeltük volna, de ilyen a futball, ezért szeretik milliók a világon” – értékelt Szerhij Rebrov, a zöld-fehérek mestere.

„Az első félidőben jól játszottunk, még ha nem is volt sok helyzetünk. A másodikban kontrajátékra rendezkedtünk be a kitámadó ellenfél miatt. A 11-es furcsa volt, de sikerült egyenlítenünk, így nincs jelentősége” – mondta Pablo Machin, az immár biztosan csoportelső barcelonaiak trénere.

Lovrencsics: nagy lehetőség előtt állunk

Noha az Espanyol az utolsó pillanatban mentette 2-2-es döntetlenre a Ferencváros elleni mérkőzést az Európa-liga ötödik fordulójában, a magyar bajnok labdarúgói inkább büszkén és elégedetten értékeltek, mintsem csalódottan.

„Voltak olyanok, akik búslakodva érkeztek az öltözőbe, de ahogy a mester, úgy én is azt mondtam a csapatnak, hogy erre a teljesítményre büszkék lehetünk” – értékelt Lovrencsics Gergő csapatkapitány. „Azért mégiscsak egy La Ligában szereplő riválist sikerült a kapujához szegeznünk a második félidőben”.

A 31 éves jobb oldali védő szerint neki és a társainak nagy lehetőségként kell felfogniuk azt, hogy a továbbjutás reményében léphetnek pályára két hét múlva a zárókörben, nem pedig teherként. Úgy vélte, a Ludogorec nagyon kellemetlen ellenfél, amit ebben az idényben már háromszor megtapasztaltak. Elöl nagyon kombinatív futballt játszik, viszont szerinte a védelme sebezhető, ami bizakodásra adhat okot, mivel a Ferencváros támadói egyre jobb formát mutatnak.

„Ha Razgradban döntetlen születne, akkor lehet, bánnám az itt elszalasztott győzelmet, de ezzel kár foglalkozni” – mondta Lovrencsics arra utalva, hogy ha zöld-fehérek megtartják 2-1-es előnyüket az Espanyol ellen, akkor a bulgáriai meccsen a döntetlen a Ferencvárosnak lett volna kedvező a továbbjutás szempontjából, így viszont a Ludogorecnek lesz. „Jó formában vagyunk és fáradtnak sem érzem az együttest”.

Sigér Dávid, az FTC első gólszerzője még boldogabban nyilatkozott. Mint mondta, az is csoda, hogy játszhatott, mivel sérülése miatt az utóbbi hetekben nem tudott együtt edzeni társaival, az pedig, hogy betalált, még álomszerűbbé tette a fellépését.

„Ez volt az eddigi legjobb meccsünk a csoportkörben még akkor is, ha a végén kicsúszott a kezünkből a siker” – jelentette ki a 29. születésnapját szombaton ünneplő középpályás, aki szerint a csapat elsődleges célja a bajnoki cím megvédése, mivel jövőre szeretnének legalább eddig eljutni ismét, márpedig bajnokként könnyebb ezt elérni. Sigér szerint épp ezért péntektől nem lesz szó a Ludogorecről, mert addig még két fontos bajnoki áll a gárda előtt.

Szerhij Rebrov vezetőedző az elszalasztott győzelem ellenére szintén azt emelte ki, hogy nagy dolog nemcsak a Ferencváros, hanem az egész magyar futball számára, hogy a csapatnak még van esélye a továbbjutásra, mivel a csoportkör bevezetése óta azt még egyetlen magyar csapat sem élte túl.

A Ferencváros a biztos csoportelső Espanyol elleni 2-2-es döntetlennel két hét múlva úgy utazhat a Ludogorec otthonába, hogy győzelemmel a legjobb 32 közé kerül. A bolgár riválist a Bajnokok Ligája selejtezőjében kettős győzelemmel kiejtette, de az El második fordulójában 3-0-ra kikapott tőle.

Döntetlent játszott Moszkvában a Ludogorec

A Ludogorec 1-1-es döntetlent ért el a CSZKA Moszkva vendégeként a labdarúgó Európa-liga csoportkörének ötödik fordulójában csütörtökön.

A bolgár együttes ezzel is megőrizte a második helyet a H csoportban, ugyanis a Ferencváros 2-2-re végzett a már biztos továbbjutó spanyol Espanyollal a Groupama Arénában.

A Ludogorec az utolsó fordulóban a magyar bajnokot fogadja december 12-én.

Európa-liga, H csoport, 5. forduló:

Ferencváros-Espanyol (spanyol) 2-2 (1-1)

CSZKA Moszkva (orosz)-Ludogorec (bolgár) 1-1 (0-0)

Az állás:

1. Espanyol 5 3 2 – 12-3 11 pont – továbbjutott

2. Ludogorec 5 2 1 2 9-9 7

3. FERENCVÁROS 5 1 3 1 4-6 6

4. CSZKA Moszkva 5 – 2 3 2-9 2

A csoport első két helyezettje jut a 32 közé.

korábbi eredmények:

1. forduló, szeptember 19.:

Espanyol-Ferencváros 1-1

Ludogorec-CSZKA Moszkva 5-1

2. forduló, október 3.:

Ferencváros-PFC Ludogorec 0-3

CSZKA Moszkva-Espanyol 0-2

3. forduló, október 24.:

CSZKA Moszkva-Ferencváros 0-1

Ludogorec-Espanyol 0-1

4. forduló, november 7.:

Espanyol-Ludogorec 6-0

Ferencváros-CSZKA Moszkva 0-0

A csoport további programja:

6. forduló, december 12.:

Ludogorec-Ferencváros 21.00

Espanyol-CSZKA Moszkva 21.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.