Mindenki sír, huszonegy év után lesz újra versenyzőnk az olimpián

Legutóbb a 2000-es olimpián, Sydney-ben indulhatott magyar ritmikus gimnasztikázó (Fráter Viktória), de huszonegy év után Tokióban újra lesz versenyzőnk: Pigniczki Fanni szombaton a várnai Európa-bajnokságon megragadta az utolsó esélyét, megszerezte a kvótát.

Magyar Nemzet
2021. 06. 12. 16:31
null
Pigniczki Fotó: Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pigniczki Fanni mind a négy szerrel remek gyakorlatot mutatott be a várnai ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság 24-es egyéni összetett döntőjében, és 97,250 összpontszámával tizedikként végezve megszerezte az európai versenyzők számára még kiadó egyetlen kvótát. A rangsorból kikerültek a már kvótát szerzett országok sportolói, és így kapta meg az indulási jogot a legjobban szereplő s még kvalifikációval nem rendelkező ország versenyzője, vagyis Pigniczki Fanni. Az MTK 21 éves versenyzője korábban a világkupa-sorozatban hajszállal maradt le a kvótáról, az első háromban kellett volna végeznie a még tokiói részvétellel nem rendelkező országok reprezentánsai között, és az utolsó állomás előtt még harmadik volt, de végül a negyedik helyen végzett. Így Várnában mindenképpen a kvótára esélyesek között volt, de hatalmas tét nehezedett rá. Azért is, mert magyar ritmikusgimnasztikázó legutóbb 2000-ben jutott ki olimpiára – Fráter Viktória –, Pigniczki akkor féléves volt, hiszen 2000. január 23-án született.

Pigniczki Fanni kvótaszerzése történelmi léptékű
Fotó: Földi Imre

Az Eb-n a szombati 24-es fináléra – amelyben mindenki tiszta lappal indult – a „megszokottnál” több bíró érkezett, és a pontozókat ellenőrző superio bírók is jelen voltak; a pontozásos sportágban különösen fontos a verseny tisztasága, s a Nemzetközi Tornaszövetség erre is ügyelt. A tokiói olimpián ritmikus gimnasztikában 25 versenyző indulhat, nemzetenként legfeljebb kettő, s az oroszok, a fehéroroszok, az ukránok, bolgárok, az olaszok, az izraeliek és az amerikaiak el is vittek két-két kvótát. De számunkra az a lényeg, hogy egy nekünk is jutott.

– Nagyon boldog vagyok, de egyelőre még nem tudom felfogni, hogy megvan a kvóta, pedig a hangosbemondó is bemondta az arénában – nyilatkozta Pigniczki Fanni a Magyar Tornaszövetség hírlevelében. – Nagyon-nagyon szerettük volna, de még most sem tudom elhinni, hogy sikerült. Tízéves voltam, amikor először kimondtam, hogy olimpián szeretnék indulni, tudatosan pedig 2015 óta készülök. Úgy gondolom, hogy az összes eddigi tapasztalatomat a versenyzésből fel tudtam használni, Pesaro után állt össze teljesen a kép, hogy nekem mit kell csinálnom, mi nyugtat meg, hogyan kell melegítenem és így tovább. Egyébként az nyugtat meg, ha nem foglalkozom a téttel. Olaszországban már teljesen rágörcsöltem a kvalifikációra, most viszont úgy mentem ki a szőnyegre, hogy egyáltalán nem foglalkoztam az olimpiai kvótával. Tegnap este sokáig tartott a verseny, izgultam is, hogy nem tudom kipihenni magam, de este még kiválóan legyúrtak. Már fél hatkor ébren voltam, szinte még álomban tettem a dolgom, haj, smink, és egy kis hazai zabkását reggeliztem. A 7.30-as busszal mentünk ki, a melegítés is jól ment, éreztem, hogy a testem és a fejem is nagyon jó állapotban van. Nagyon jól sikerült minden gyakorlatom, igazán élveztem minden szert. Szalaggal kezdtem, azt gondolom, csakúgy, mint buzogánnyal, életem legjobb gyakorlatait mutattam be. A kezdésnél kicsit féltem, mert pont a szalagot rontottam el a selejtezőben pénteken. Nagyjából félóránként mentem a színpadra, nem volt időm másra gondolni, csak az adott feladatra. Fel se fogtam, olyan gyorsan történt minden. A karikagyakorlat volt a holtpont, annak a felénél mondtam magamnak, hogy ez így nem mehet tovább, össze kell szednem magam, és szerencsére sikerült összerakni az egészet. Következett a labda, az nagyon jól sikerült, pedig jóval hosszabbak voltak a dobásaim, mint egyébként. Minden gyakorlatnál csak az adott feladatra figyeltem, hogy minél pontosabban hajtsam végre az aktuális szert, mintha akkor kezdődne a verseny. Ezzel a mentalitással mentem fel az utolsó szerre, a buzogányra is. Azt éreztem ennél, hogy bármi történhet, el fogom kapni, és semmi nem jöhet közbe, meg fogom csinálni, és így is lett.

– Csodálatos, fantasztikus, bámulatos, hogy huszonegy év után ismét van kvótánk! Új sztár született itt Várnában. Annyira örül mindenki Fanni kvótájának, nekem is felrobban a telefonom, a világ minden tájáról érkeznek a gratulációk. Fel se fogjuk igazából, hogy sikerült, mindenki sírt innen a stábból, mert annyira hihetetlen még mindig – mondta el Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség technikai bizottságának elnöke.

Az Eb-n az összetett döntőben egyébként az orosz Arina Averina győzött a bolgár Borjana Kalejn előtt, a brozérmes pedig az Európa-bajnok ikertestvére, Dina Averina lett.

Eredmények, egyéni összetett döntő, Európa-bajnok:

1. Arina Averina (Oroszország) 109,100 pont (karika: 26,200, labda: 29,200, buzogány: 28,400, szalag: 25,300)

2. Borjana Kalejn (Bulgária) 107,625

3. Dina Averina (Oroszország) 107,325

…10. Pigniczki Fanni 97,250 (24,550, 25,000, 25,400, 22,300)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.