Egy kapura két kapus

Egy edző belátása szerint dönthet arról, hogy három, négy, esetleg öt, sőt netán hat (lásd a Mourinho-féle „betolt buszt”) védőt, egy, kettő vagy a letűnt korokat megidézve akár öt csatárt küld a pályára, ám kapus csak egy lehet egy labdarúgócsapatban. Sőt, ez az a — bizalmi — poszt, amelyen nem szokás versenyeztetni, a legtöbb klubnál van első számú jelölt. A Ferencváros az új idényben a kivételek egyike: két, egyaránt válogatott kerettag kapus, Dibusz Dénes és a Honvédtól igazolt Gróf Dávid küzd Szergej Rebrov kegyéért.

2019. 05. 30. 11:51
Gróf Dávid
Gróf Dávid az egyik európai kupa csoportkörébe vágyik Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt már hasonló helyzet a Fradinál, még a nyolcvanas években, amikor Zsiborás Gábor és Kakas László vetélkedett egymással, aminek az lett a vége, hogy utóbbi átigazolt a Vasasba. Ugyanazokban az években a Videotonnál Disztl Péter és Koszta János alkotott erős párost, igaz, Disztl primátusa kétségbevonhatatlan volt. A közelmúltból a Real Madridot hozhatjuk fel példaként, Keylor Navas előbb Iker Casillast szorította ki, Thibaut Courtois aztán előbbit kényszerítette a kispadra.

Nem ez a jellemző, ám ezen esetekből azt is kiolvashatjuk, az edzőnek választani kell: olyan nincs, hogy az egyik héten az egyik, a következőn aztán a másik kapus véd; ha erős a kihívó, akkor legfeljebb annyi jár neki, hogy a kupában ő kap lehetőséget.

Tisztában van ezzel Dibusz és Gróf is, akik tisztelettel szólnak egymásról, de nem is beszélnek mellé, tudják, az a feladatuk a következő hetekben, hogy kivívják Szergej Rebrov vezetőedző bizalmát, s kiharcolják a helyüket a kezdőcsapatban.

– A válogatottból már ismerjük egymást, azt nem mondom, hogy barátok vagyunk, de elismerjük egymást, telefonszámot is cseréltünk, Dénes SMS-ben fel is köszöntött a születésnapomon – mondta az érdeklődésünkre Gróf, aki a hétfői bejelentés után kapott hideget-meleget a Honvéd-szurkolóktól, mert két éve azt nyilatkozta, csak azért, mert több pénzt kereshetne, nem hagyja el a kispesti klubot.

Gróf Dávid az egyik európai kupa csoportkörébe vágyik
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Így is van. Kiragadtak egy részt a nyilatkozatomból. Az elmúlt három évet becsületesen végigcsináltam Kispesten, nem árultam magam, a bajnoki cím után sem követeltem magasabb fizetést. Ám ezen a nyáron lejárt a szerződésem, s döntenem kellett. Volt anyagilag jobb ajánlatom a Fradié­nál, a szakmai szempontok döntöttek. Én is úgy gondolom, a Ferencvárossal komoly esélyünk van arra, hogy bejussunk a Bajnokok Ligája, de legalább az Európa-liga főtáblájára. Remélem, velem a kapuban, de tudom, hogy Dénes kemény vetélytársam lesz.

akár zokon is vehetné, hogy riválist igazoltak a nyakára, de nem teszi, áll a verseny elébe.

– Megértem a klub döntését, hiszen lejárt szerződésű válogatott labdarúgót szerezhetett meg lényegében ingyen. Külön, személyre szabottan nem szeretném értékelni a teljesítményemet az elmúlt idényben, hiszen csak a csapat eredménye számít. Ezt tekintve pedig nem lehet panaszunk. Jó játékkal, nagy fölénnyel, a legtöbb gólt rúgva és a legkevesebbet kapva lettünk bajnokok. Eddig valamennyi kapustársammal jó kapcsolatot alakítottam ki, biztos vagyok benne, hogy nem lesz ez másként Dáviddal sem. Ám csakúgy, mint ő, én is tisztában vagyok az előttem álló feladattal: a következő hetekben arról kell meggyőznöm a vezetőedzőnket, hogy én vagyok a jobb. Kemény, de nemes vetélkedés lesz közöttünk.

Addig is a válogatottban hozzászokhatnak az új helyzethez. Ráadásul szinte tét nélkül. Ott ugyanis vitán felül Gulácsi Péternek dukál az egyes számú mez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.