Egy ló maradt a háromból

Osztermájer Gábor nevét nem nagyon ismerte a közvélemény Tolna megye határain túl 2019. november 4. előtt. A Paksi FC utánpótlásedzőjét akkor nevezték ki az NB I-es csapat élére Tomiszlav Szivics menesztése után. A feladat – a csapat benn tartása az NB I-ben – reménytelennek ígérkezett, de a 42 éves, másodállású szakember megoldotta. A folytatás? Igent mondott a felkérésre, marad vezetőedző.

Ch. Gáll András
2020. 07. 03. 15:54
null
Az ismeretlenség homályából előlépve eddig remek munkát végzett a sokoldalú szakember Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük a rideg számokkal. Amikor Szivicset felállították, 11 forduló után tíz pontja volt a Paksnak három győzelemmel, egy döntetlennel és hét vereséggel, meccsenként 0,91 pontot szerzett a csapat. Az Osztermájernek jutó 22 fordulóban 31 pontot gyűjtött az együttes, pozitív mérleggel (nyolc győzelem, hét-hét döntetlen és vereség), mérkőzésenként 1,41 pont volt az átlaga. A különbség szembetűnő, és mindez – legelsősorban a bennmaradás – Osztermájer érdeme. Logikus, hogy továbbra is ő marad a vezetőedző.

– Lehet, hogy logikus, de e pillanatban ez még nem dőlt el – mondta érdeklődésünkre Haraszti Zsolt ügyvezető. – Nem olyan egyszerű ez a dolog. Gábor totál amatőr edzőből lett NB I-es tréner. Neki nyugdíjas állása van a Paksi Atomerőműben, emellett nálunk utánpótlás-szakágvezető, aki tavaly november 4. óta a profi csapat edzője is volt. Itt és most ezt helyre kell tennünk, mert egy fenékkel nemhogy három, de még két lovat sem lehet megülni. A döntés az ő kezében van, végleg ­beáll-e a profik táborába vagy sem, mert ez így tovább nem mehet. NB I-es labdarúgóedzőnek lenni pedig nem nyugdíjas állás, ezt, gondolom, nem kell részleteznem. Napokon belül döntenie kell.

Haraszti természetesen meg volt elégedve Osztermájer munkájával, az önmagáért beszél, hogy továbbra is NB I-es a Paks.

– Ez nem is kérdés, mondom, a döntés Gábor kezében van. Azért ez a bennmaradás nem volt a világ legegyszerűbb dolga. A szombati, debreceni meccset hetven percen át kezében tartotta a Paks, aztán jött a potyagól, majd a hosszabbítás rémes utolsó két perce előbb Szatmári kapufájával, majd Ferenczi lécről a gólvonalra vágódó labdájával. Vajon hány évet öregedett Haraszti ezekben a percekben?

Az ismeretlenség homályából előlépve eddig remek munkát végzett a sokoldalú szakember
Fotó: Mirkó István

– Érdekes, mert hetvenvalahány percig uraltuk a meccset, és legalább három alkalmunk volt arra, hogy lezárjuk a mérkőzést. És aztán csináltunk egy kapitális hibát, szépített a Loki. Bevallom, nem is megijedtem, hanem egyszerűen lefagytam. Lassított filmen peregtek előttem az események, a kapufák, kívülről láttam magam, senkinek sem kívánom azt a néhány percet. Azt mondogattam magamban, nem létezik, hogy a sors elvegye tőlünk ezt a megérdemelt bennmaradást. Aztán véget ért a meccs, és nem estünk ki. Felemelő pillanat volt, amikor a sajtóértekezleten Kondás Elemér, a DVSC edzője elismerte: nem érdemelt volna vereséget a Paks, mert jobban játszott.

– Kondás igazi úriember, nem akármilyen emberi nagyságra vall egy ilyen nyilatkozat. Amikor lefújták a meccset, én szándékosan nem mentem a közelébe, nehogy azt higgye, élvezkedni akarok a tragédiája fölött. Ő azonban odajött hozzám, és gratulált, elismerve, hogy jobb volt a Paks. Nem minden edzőben van meg ez a fajta nagyvonalúság, találkoztam már teljesen másképpen viselkedő trénerrel, Kondás azonban, ismétlem, igazi úriember.

Osztermájer Gábor este felhívta a szerkesztőségünket, és közölte, hosszas vívódás után döntött: feladja „nyugdíjas” állását az erőműben. Főállású, profi vezetőedző lesz, és az utánpótlást is másra bízza, a szerződést ma írja alá. Más szóval: a három lóból maradt egy, de az igazi telivér…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.