Egyedülálló bravúr a magyar labdarúgó-válogatottól

Egy elmaradt mérkőzés híján véget ért a Nemzetek Ligája második kiírásának csoportköre, a válogatottak többségének le is zárult a sorozat. Ebbe a körbe tartozik Magyarország nemzeti csapata is, amely a legnagyobb előrelépést mutatja az első két NL-idény után.

Magyar Nemzet
2020. 11. 19. 10:18
Varga Kevin, Sigér Dávid, Gera
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgó-válogatott szerda este 2-0-ra legyőzte Törökországot, ezzel pedig feljutott a Nemzetek Ligája A divíziójába, azaz Európa legjobb tizenhat nemzeti csapata közé. Ahogy alábbi összefoglalónkból is kiderül, Magyarországé az egyetlen válogatott, amely két szezon alatt a C divízóból az A ligába kapaszkodott fel. A csoportgyőzelem emellett jelentős lehet a 2022-es világbajnokság selejtezőjének szempontjából is.

A katari vb-re december 7-én sorsolják az európai zóna kvalifikációs csoportjait. A tíz csoportgyőztes egyenes ágon vehet majd részt az eseményen, míg a selejtezőcsoportokban második helyen zárt tíz válogatotthoz a Nemzetek Ligája csoportgyőzteseinek rangsorából további két válogatott csatlakozik a rájátszásra, amely a maradék három európai kvóta sorsáról dönt. Jó esélyünk van rá, hogy legalább a pótselejtezőig eljutunk a vb-kvalifikáció során. Ha Magyarország a vb-selejtezős csoportjában az első két hely valamelyikén végez, akkor nem kell számolgatni. Ha nekünk ez nem sikerül, akkor annak kell szurkolnunk, hogy a Franciaország, Belgium, Olaszország, Spanyolország, Wales, Ausztria, Csehország hetesből legalább hat beférjen az első kettőbe a maga csoportjában. A sorsolás előtt is nyugodtan állíthatjuk, hogy a felsorolt csapatok többségének ehhez nem lesz szüksége bravúrra.

A divízió

A második kiírásban tizenkettő helyett már tizenhat csapat küzdött az elitmezőnyben a négyes döntőért. Az első Nemzetek Ligája-idényhez képest teljesen átalakult a döntő mezőnye: a címvédő Portugáliát Franciaország előzte meg a csoportban, a legutóbbi döntős Hollandiát pedig Olaszország. Anglia csak harmadik lett Belgium és a feljutók közül legjobban szereplő Dánia mögött, Svájc pedig a kiesés szélére került.

Utóbbi helyzetében döntő jelentősége lesz az Ukrajna elleni elmaradt találkozónak. Ha sikerülne időpontot találni az ukrán keretben talált koronavírus-fertőzések miatt elhalasztott meccs pótlására, akkor Svájcnak a pályán kellene nyernie a bennmaradáshoz. Ha viszont az Európai labdarúgó-szövetség 3-0-val Svájcnak ítéli a mérkőzést, akkor az ukránok búcsúznak, annak ellenére, hogy a pályán két győzelmet tudnak felmutatni a svájciak nulla sikerével szemben.

Bosznia-Hercegovina és a pont nélkül maradó Izland csont nélkül kiesett a legjobbak közül, Svédország pedig rosszabb gólkülönbsége miatt szorult a vb-ezüstérmes Horvátország mögé, így a bosnyákokhoz hasonlóan egy szezon után búcsúzott az A divíziótól.

A négyes döntőbe a már említett francia, olasz és belga válogatott mellett Spanyolország jutott, amely a sorsdöntő meccsen történelmi zakót mért a német csapatra. A négyes döntőt 2021 októberében, várhatóan Olaszországban vívják majd.

A csoportok végeredménye

A1 csoport: 1. Olaszország 12 pont, 2. Hollandia 11, 3. Lengyelország 7, 4. Bosznia-Hercegovina 2.

A2 csoport: 1. Belgium 15 pont, 2. Dánia 10, 3. Anglia 10, 4. Izland 0.

A3 csoport: 1. Franciaország 16 pont, 2. Portugália 13, 3. Horvátország 3, 4. Svédország 3.

A4 csoport: 1. Spanyolország 11 pont, 2. Németország 9, 3. Ukrajna 6 (5 meccs), 4. Svájc 3 (5 meccs).

B divízió

A második kiírásban a B ligában nyolc-nyolc csapat szerepelt az első idény B, illetve C divíziójából. Utóbbiaknak nyilván kisebb esélyt adtak a csoportmeccsek előtt a feljutásra, a magyar válogatott azonban egyedüliként rácáfolt ezekre az előzetes várakozásokra, és megnyerte csoportját.

Hasonló bravúrhoz járt közel Norvégia, Skócia és Finnország is. A skótok négy meccs után tíz ponttal álltak, ám utolsó két találkozójukat elveszítették. A finnek ki-ki meccsen buktak el Wales ellen. A legközelebb Norvégia járt a bravúrhoz, amely a koronavírus-fertőzöttek miatt a C-válogatottjával kiállva a 94. percig vezetett Ausztria ellen, akkor viszont a hazaiak megszerezték az egyenlítést és feljutást érő találatot. A norvégok kapcsán még meg kell jegyezni, hogy a Románia ellen elmaradt meccsüket az UEFA 3-0-val a románoknak ítélte. Ez esetükben nem osztott, nem szorzott, viszont precedensértékű lehet az A ligában sorsdöntő Svájc–Ukrajna találkozóra nézve.

A kiesők között három olyan válogatottat – köztük két Eb-résztvevőt – is találunk, amely eddig mindkét idényét a B ligában töltötte: Észak-Írország, Szlovákia és Törökország is a harmadik kiírásban ismerkedhet először a C divízióval. Mellettük Bulgária végzett még csoportja utolsó helyén.

A feljutók: Magyarország, Wales, Csehország, Ausztria. Itt fontos megjegyezni, hogy mivel a maga csoportjában a másik három feljutó több pontot szerzett a magyaroknál, a vb-kvalifikáció szempontjából a csoportgyőztesek rangsorában előttünk állnak.

A csoportok végeredménye

B1 csoport: 1. Ausztria 13 pont, 2. Norvégia 10, 3. Románia 8, 4. Észak-Írország 2.

B2 csoport: 1. Csehország 12 pont, 2. Skócia 10, 3. Izrael 8, 4. Szlovákia 4.

B3 csoport: 1. Magyarország 11 pont, 2. Oroszország 8, 3. Szerbia 6, 4. Törökország 6.

B4 csoport: 1. Wales 16 pont, 2. Finnország 12, 3 Írország 3, 4. Bulgária 2.

C divízió

A C liga tizenhat csapatából kilencen a D ligából indultak az első idényben. Közülük Örményországnak sikerült a magyarokéhoz hasonló bravúr, azaz két év alatt két osztályt előrelépni, miután az örmények az utolsó fordulóban 1-0-ra legyőzték Észak-Macedóniát. Szintén az utolsó játéknapon biztosította be feljutását Albánia a fehéroroszok elleni 3-2-es sikerrel, valamint Szlovénia a Görögországban elért 0-0-s döntetlennel. Montenegró feljutása volt a legsimább, de figyelemre méltó, hogy a balkáni állam mögött a második helyen a korábban lesajnált Luxemburg végzett.

A C ligából csak két válogatott esik majd ki a 2022/23-as idény D divíziójába. A csoportutolsók kétmérkőzéses rájátszást vívnak 2022 márciusában, hacsak valamilyen óriási meglepetés folytán valamelyikük nem lesz érdekelt az ugyanarra az időpontra tervezett vb-pótselejtezőkön. A kiesés elkerüléséért Moldova–Kazahsztán és Észtország–Ciprus párharcot rendeznek.

A csoportok végeredménye

C1 csoport: 1. Montenegró 13 pont, 2. Luxemburg 10, 3. Azerbajdzsán 6, 4. Ciprus 4.

C2 csoport: 1. Örményország 11 pont, 2. Észak-Macedónia 9, 3. Grúzia 7, 4. Észtország 3.

C3 csoport: 1. Szlovénia 14 pont, 2. Görögország 12, 3. Koszovó 5, 4. Moldova 1.

C4 csoport: 1. Albánia 11 pont, 2. Fehéroroszország 10, 3. Litvánia 8, 4. Kazahsztán 4.

D divízió

Ide csak hét válogatott jut, viszont a Nemzetek Ligájának köszönhetően legalább ők is rendszeresen reális győzelmi esélyekkel léphetnek pályára tétmeccseken. Gibraltár feljutása viszonylag sima volt, a feröerieké jóval kalandosabb.

A csoportok végeredménye

D1 csoport: 1. Feröer-szigetek 12 pont, 2. Málta 9, 3. Lettország 7, 4. Andorra 2.

D2 csoport: 1. Gibraltár 8 pont, 2. Liechtenstein 5, 3. San Marino 2.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.