Érdekek és sérelmek

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) a legkisebb rossz elvét követve csütörtökön a bajnoki szezon törléséről határozott, így próbálta minimalizálni az érdeksérelmeket. Nagy vihart kavart a döntés, a Bajnokok Ligája-indulásra esélyes Siófok női csapatának játékosai méltatlankodnak, a két férfióriás, a Veszprém és a Szeged higgadtan vette tudomásul, hogy idén nem hirdetnek bajnokot. Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke szerint várni kellett volna a döntéssel, hiszen nincs olimpia, nyáron lehetett volna kézilabdázni.

2020. 04. 10. 21:49
null
Pena (jobbra) távozik Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy haladunk előre az időben, úgy szaporodik azon sportágak száma, amelyeknél az illetékes fórum döntött a szezon folytatásáról vagy éppen a lezárásáról. A hazai kosárlabdázók már hetek óta befejezettnek nyilvánították a csonka szezont, csütörtökön a kézilabda-szövetség elnöksége (később a röplabdaszövetség) is ugyanezt az álláspontot képviselte: semmisnek tekintette, törölte az évadot. Az MKSZ már határozott a nemzetközi kupainduló csapatokról, ebben is az előző kiírás végeredményét tekinti irányadónak.

– Elképzelhető, hogy lesznek, akik nem értenek egyet a döntéssel, de reményeim szerint megértik, hogy amennyiben egy szezon lejátszhatatlan, azaz nem lehet végeredményt hirdetni, akkor bajnokot, kieső és feljutó csapatot is nehéz megnevezni. A Siófok mellett még több olyan klub lehet, amely úgy érzi, hogy nem érvényesültek az érdekei – mondta lapunknak Novák András, a kézilabda-szövetség operatív igazgatója.

Siófokon nem repestek az örömtől. A döntés következményeként az első helyen zárt Győr mögött a második helyen álló csapat lemarad a Bajnokok Ligájáról, és az előző szezon ezüstérmese, a Ferencváros indulhat a BL-ben. – Ez nem fair – kürtölte világgá Face­book-oldalán Nerea Pena – aki tavaly nyáron a Fraditól igazolt Siófokra. Szikora Melinda is kesergett: „Szavakkal borzasztó nehéz leírni azt, hogy milyen érzések keringenek most bennem, hiszen úgy tűnik, minden erőfeszítés hiábavaló volt.”

Pena (jobbra) csalódott, a ferencvárosiak örülhetnek
Fotó: Mirkó István

A Ferencváros ügyvezető alelnöke, Nyíri Zoltán elfogadta az MKSZ döntését, hozzátette, hogy elhamarkodottnak tartja azt: nyáron elmarad az olimpia, akkor lehetett volna kézilabdázni – nyilatkozta a sportvezető a Sport TV-ben. Éles József kézilabdaklubjának a sirámai is elárasztották a közösségi média felületeit: a veszprémi férfi kiscsapat feljutó helyen állt, de a következő szezont ugyanúgy az NB I B-ben kezdi, mint a jelenlegit.

A férfiaknál salamoni döntés született: a Veszprém a veretlenségével, a Szeged a tabellán elfoglalt első helyével érvelt, az ő esetükben a bajnokság törlése a legkisebb rossz. – Mindenki számára elfogadható megoldás nem születhetett, ezért az MKSZ megpróbálta minimalizálni az érdeksérelmeket – Novák András észérvekkel próbált hatni, ami az ő helyzetében érthető, bár másokat nem vigasztal.

– Ezért született ez az elvi döntés, ami az NB I-es bajnokságtól az NB I B-n át egészen az NB II-ig érvényes.

Az MKSZ-é volt az utolsó szó, s ezt előbb-utóbb mindenki tudomásul veszi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.