Kapás Boglárka új egyéni csúccsal Európa-bajnok!

Rögtön kettős magyar sikerrel indultak a mai döntők az úszó Európa-bajnokságon a Duna Arénában. Női 200 pillangón Kapás Boglárka és Hosszú Katinka harcába nem tudott más beleszólni az aranyért, és ez csak a kezdet, lesznek még izgalmak ma.

Magyar Nemzet
2021. 05. 20. 18:07
null
Fotó: Derencsényi István Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap és állt dobogóra 200 pillangón a férfiak között, s ma ugyanezt a bravúrt megismételte a női mezőnyben és Sőt abban az értelemben még túl is szárnyalták a fiúkat, hogy ezúttal nem arany és bronz, hanem arany és ezüst volt a magyar leosztás. De ne szaladjunk ennyire előre!

Kapás és Hosszú a két legjobb idővel jutott be a fináléba, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy világviszonylatban az igazi ellenfelek Európán kívülről érkeznek majd a tokiói olimpiára. Az Eb-t ettől függetlenül meg kellett nyerni, és a szám címvédője, nem mellesleg regnáló világbajnoka, Kapás Boglárka nem sok kétséget hagyott a siker felől.

Az első ötven méter után ugyan csak a harmadik helyen fordult, de száz után már második volt, majd a harmadik hosszon hamar átvette a vezetést, és nem is tudták tartani vele a lépést a végéig. 2:06,50-nel magabiztosan, méghozzá új egyéni csúccsal szerezte meg az aranyérmet az Eb-n. Az eddigi rekordja 2:06,78 volt, amellyel 2019-ben a világbajnoki címet szerezte meg.

A magyar országos csúcsot 2009 óta tartó (2:04,27) Hosszú Katinka számára kicsit izgalmasabb volt a futam, ő 150 méter után csak a negyedik helyen állt, de az utolsó hosszon nagyot hajrázva bejött a második helyre 2:08,14-es idővel. Kettős magyar győzelem!

– Titkon bíztam az egyéni csúcsban, és összejött, úgyhogy most nagyon boldog vagyok – örvendezett Kapás Boglárka. – Az első százon nem mertem elbízni magam, de a harmadik hosszon próbáltam megindulni, akkor már éreztem, hogy nem lesz gond, mert távolodtam a többiektől. A világ azért más szint, Európán kívül vannak, akik tudnak 2:06 alatti időt is, de azt gyakorlom, hogy felkészült legyek, minden helyzetre tudjak reagálni.

– Kicsit gyorsabban kellett volna kezdenem – árulta el az ezüstérmes Hosszú Katinka. – Az elején követtem Bogit, aki nagyszerűen hajrázik, de nekem általában nem ez a taktikám. Most kipróbáltam, de jobb, ha a saját stratégiámat követem. Mindig azt mondom, hogy ha maximumot nyújtom, akkor büszke vagyok, most viszont nem éreztem azt, hogy mindent kiúsztam magamból. Már tudom, mire kell figyelnem a következő hónapokban.

Nagy kérdés, hogy Hosszú a 200 és 400 vegyes mellett vállalja-e Tokióban a 200 pillangót is, amelyben jelen állás Kapás mellett ő a másik magyar induló. Ha úgy dönt, hogy nem úszik az olimpián ebben a számban, akkor kerülhet a helyére. A háromszoros olimpiai bajnok egyelőre nem véglegesítette a terveit, a Mare Nostrum versenysorozat május végi első állomása után hozhat döntést.

Ma rendezik a férfi 200 vegyes döntőjét is, amelyben a 18 éves és a 35 éves esetében is benne van a pakliban az újabb magyar dobogó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.