Kiborult a bili a Rohonci úton

A Sportfaktor.hu, majd a szombathelyi kötődésű Rangado.hu portál borította ki a bilit: a labdarúgó NB I sereghajtója, a lényegében már kiesett Haladás súlyos anyagi gondokkal küzd.

Ch. Gáll András
2019. 03. 29. 7:06
HORVÁTH Ferenc
Horváth Ferenc edző és a Hali szomorú jövőképe Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sportfaktor.hu, majd a szombathelyi kötődésű Rangado.hu portál borította ki a bilit: a labdarúgó NB I sereghajtója, a lényegében már kiesett Haladás súlyos anyagi gondokkal küzd. Csúsznak a fizetések, méghozzá rendszeresen, bár a szombati, Puskás Akadémia elleni hazai mérkőzés előtt kaptak némi pénzmagot a játékosok, hátha ez megnöveli a harci kedvüket.

A klub vezetői közül Tóth Miklós ügyvezető a klubhonlapnak elismerte a tartozásokat: „Igaz, hogy vannak likviditási gondjaink, a várt támogatások, szponzori pénzek egyelőre nem érkeztek meg.

Horváth Ferenc edző és a Hali szomorú jövőképe
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A labdarúgók a március­ban esedékes bérük egy részét kapták meg. Szerdán volt taggyűlés, ahol a tulajdonosok a folytatás, a problémák megoldása mellett döntöttek.” A játékosok között akadt olyasvalaki, aki – inkognitója megőrzésével – pikáns háttérinformációkkal szolgált lapunknak, mint ahogy a Hali egy korábbi alkalmazottja sem tett lakatot a szájára.

Szóval, úgy tudjuk, félmilliárd forint körüli a csapatot működtető Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. adóssága, ami egy kis költségvetésű klubnál jelentős. Olyannyira, hogy – fültanúk jelenlétében – Tóth Miklós ügyvezető két hete kijelentette, talán nem is tudják befejezni a most folyó pontvadászatot. De ha sikerül is, abban az esetben, ha nem teljesítik a licencfeltételeket, akkor a megyei bajnokságba száműzheti őket az MLSZ. S úgy járhat a Haladás, ahogy tavaly a Sopron vagy korábban az ETO FC.

Bennfentesek szerint az „ősbűn” az volt, amikor 2015-ben az önkormányzat megszűnt többségi tulajdonosnak lenni, és a HALLMILL Kft. (ügyvezető: Illés Béla) 75 százalékos tulajdonhányadot szerzett, míg a városnak maradt 16,45 százalék (a maradék 8,55 százalék kistulajdonosok kezében van). Illéséknek ugyanis sohasem volt annyi pénzük, amennyiből színvonalasan tudták volna működtetni a klubot, még úgy sem, hogy az államtól normatív alapon minden egyesülethez százmilliók folynak be.

Az Illés Akadémiának nincsenek számottevő bevételei, legfeljebb játékoseladásokból, bár például az az egymillió euró, amit Simon Ádámért kaptak a Palermótól, állítólag szőrén-szálán eltűnt. Azt is sokan rossz szemmel nézik, hogy Illés Béla, a többségi tulajdonos hét számjegyű összeget fizet havonta Illés Béla sportigazgatónak.

A legnagyobb baj a jövőkép hiánya. A klub rutinos – nem az Illés Akadémiá­ról érkező, hanem Haladás VSE nevelésű – játékosai már az idény kezdetén kijelentették, sőt, írásba adták, hogy ezzel a kerettel ki fog esni a csapat.

S most ez nagyon valószínűnek tűnik. A télen idehoztak egy halom külföldit – akikről lehetett tudni, hogy jövőre már messze járnak –, ahelyett, hogy elkezdték volna építeni a jövőt, megalapozni a visszakerülést a másodosztályból az élvonalba. A bajt tetézi, hogy a szurkolók körében robbanásig feszült a hangulat.

Korábban is fel-felcsendült az Illés, takarodj! kórus, és nem tudni, szombaton mi lesz a nézőtéren a Puskás Akadémia elleni mérkőzésen. A városban pletykaszinten már eddig is mindent tudtak a drukkerek, de most, hogy a média is megszellőztette ezeket a részleteket, azaz kiborult a bili, a feszültség tovább fokozódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.