Az Aranycsapat hátvédjének bravúrja: legyőzte a saját fiait

Szombaton századszor csap össze a Bundesligában a Bayern München és az Eintracht Frankfurt. Az Origó.hu ennek apropóján elevenítette fel a két csapat talán legizgalmasabb párharcát, amelynek Lóránt Gyula, az Aranycsapat középhátvédje az egyik főszereplője.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2021. 02. 19. 12:47
null
Lóránt Gyula kilenc csapatnál is dolgozott Németországban Forrás: Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1977–’78-as idényben, az UEFA-kupa nyolcaddöntőjében összetalálkozott a két német csapat. Az első mérkőzést november 23-án Frankfurtban játszották. A Lóránt Gyula irányította hazai csapat 4-0-ra kivégezte a négy világbajnokkal felálló Bayernt – eleveníti fel írásában az Origó.hu.

Ezzel gyakorlatilag eldőlt a továbbjutás. A visszavágóra két hét múlva került sor, de előtte a sorsolás szeszélye folytán a két csapat a bajnokságban is megmérkőzött három nappal később, ugyancsak Frankfurtban. S láss csodát, ismét a Frankfurt nyert, s megint csak 4-0-ra!

Hiába nyerte meg 1975-ben és 1976-ban is a BEK-et a Bayernnel, ezt a hetet nem élhette túl Dettmar Cramer, a müncheniek vezetőedzője.

Egy nappal korábban Lórántot is elküldték az Eintrachttól, amire a mai napig nincs magyarázat. Grabowski, a csapat világbajnok legendája a Frankfurter Rundschaunak azt mondta, hogy a nyers modorú magyar edző egy pillanatig sem tudott kijönni a klub elnökével, a nemesi származású Achaz von Thümennel, aki a patinás frankfurti egyetem vezetője is volt akkoriban. Grabowski minden idők egyik legjobb Eintracht-edzőjének tartotta Lórántot, és őrjöngött a vezetőknél, hogy tartsák őt a csapatnál. Sikertelenül.

A december 7-i müncheni visszavágóra edző nélkül utazott a Frankfurt. A csapatot Jürgen Grabowski állította össze.

Münchenben kivonultak a frankfurti focisták, s egy kedves ismerőst üdvözölhettek a pálya szélén: Lóránt Gyulát! Ugyanis a Bayern azonnal szerződtette őt Cramer helyére.

Így a magyar edző a világ legmókásabb szituációjába kényszerült: új csapatát a régi ellen kellett felkészítenie... Ugyan Karl-Heinz Rummenigge már a harmadik percben megszerezte a vezetést a Bayernnek, de ezt követően Lóránt szembesült azzal, hogy milyen remek csapatot rakott ő össze Frankfurtban. Volt játékosai taktikusan őrizték hatalmas előnyüket, és a hajrában 2-1-re fordítottak, így kettős győzelemmel jutottak a legjobb nyolc közé.

Ám a komédia ezzel még nem ért véget. A müncheni diadal után egy nappal ugyanis bemutatták a frankfurti focistáknak az új vezetőedzőt. Dettmar Cramert...

Az utolsó előtti fordulóban pedig Lóránt Bayernje 2-1-re legyőzte Cramer Frankfurtját. Mindkét csapat várakozáson alul szerepelt a Bundesliga 1977–’78-as idényében. A Frankfurt a 7., a Bayern a 12. helyen végzett a bajnokságban. Lóránt Gyula még elkezdhette a következő évadot Münchenben, de már nem fejezhette be. Dettmar Cramert viszont rögtön a bajnokság után elzavarták Frankfurtból.

A magyar vándor ezután a Schalke edzője lett, edzőként ez volt a kilencedik csapata Németországban! Aztán sajnos hamarosan véget ért a pályafutása. 1980-ban visszatért Görögországba, a PAÓK-hoz.

1981-ben az Olimpiakosz elleni rangadó 76. percében szívrohamot kapott a kispadon, és csupán 58 évesen elhunyt.

A dél-németországi Endingenben temették el. 2011 májusában özvegye és lánya kezdeményezésére maradványait hazahozták Kőszegre. Az újratemetéssel egy időben a kőszegi múzeum emlékkiállítást szervezett. Lóránt Gyulát posztumusz őrnaggyá léptette elő a honvédelmi miniszter. Emlékére a kőszegi sportpályát Lóránt Gyula Sporttelepnek nevezték el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.