Matthäus a Müller, Hummels, Boateng triót követeli vissza

Joachim Löwnek, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának esze ágában sincs távozni a kedd este Spanyolországtól Sevillában elszenvedett 6-0-s vereség után, s Oliver Bierhoff, a Nationalelf menedzsere is hitet tett az immár 14 éve, 2006 óta hivatalban lévő szakvezető mellett. Németországban a szövetségi kapitány hagyományosan hosszú távú bizalmat élvez, de a végtelenségig Löw sem maradhat a tisztségében.

Novák
2020. 11. 18. 10:24
null
Joachim Löw elismeri, nincs mentség a súlyos kudarcra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fekete nap volt. Nehéz rá magyarázatot találni – kezdett bele az értékelésbe, helyesebben a magyarázkodásba Löw a Sevillában elszenvedett 6-0-s vereség után, amelynél súlyosabb kudarcban csak 1931-ben volt része a német válogatottnak. – Hiányzott az egységes fellépés, viselkedés és a testbeszéd is. 1-0-s hátrányban teljesen feladtuk az előzetes taktikát. Spanyolország túljátszott minket. Semmi sem működött, sem védekezésben, sem támadásban. Senkit sem lehet kiemelni. Gnabry felső léces lövését leszámítva egyetlen momentumunk sem volt. Futottunk a spanyolok és az eredmény után. Minden tekintetben szörnyű volt. Hatalmas csalódás ez a mérkőzés.

Ha mást nem is, azt legalább Löw javára írhatjuk, hogy nem beszélt mellé.

Bierhoff bizalma töretlen

Amikor Mikel Oyarzabal berúgta a spanyolok hatodik gólját, Oliver Bierhoff, a német válogatott menedzsere a kezébe temette az arcát. Sokként érhette a vereség különösen azután, hogy a találkozó előtt határozottan hitet téve nem csupán Löw személye, hanem azon döntése mellett is, miszerint Thomas Müllert, Jérome Boatenget és Mats Hummelst az utóbbi idők gyengébb eredményei ellenére sem akarja visszavenni a válogatottba.

A lefújás után néhány perccel Bierhoff aztán már kisimultan, érzelemmentesen nyilatkozott az ARD csatornának. Igyekezett történelmi távlatokban beszélni a német csapat szerepléséről, mondván, a 2008-as Európa-bajnoki döntőben úgy kapott ki szintén Spanyolországtól 1-0-ra, hogy csak üldözte az ellenfelét, hat évvel később aztán a világbajnokság elődöntőjében 7-1-re kiütötte Brazíliát. A gondolatmenet világos, Bierhoff szerint ismét felfelé ívelő ág következik.

– Meg kell emésztenünk ezt a kudarcot. A csapat szétesett, aminek soha nem szabadna megtörténnie, erre nincs mentség. Ki kell elemeznünk a történteket, különösen a védelmi hibákat – futotta le a tiszteletköröket, majd ismételten hitet tett a kapitány mellett. – Tökéletesen bízunk Joachim Löwben.

Serge Gnabry: – Semmi esélyünk sem volt. Spanyolország ilyen különbséggel is megérdemelte a győzelmet. Nagyon rosszul játszottunk, erre nincs mentség. Most már legalább tudjuk, hol a helyünk.

– Nem mondanám, hogy ez pályafutásom legfájdalmasabb veresége, de az egyik legegyértelműbb. Nagyon fáj. Az volt a gond, hogy a védekezésünk nem működött. Spanyolország példát mutatott nekünk a labdával és a labda nélküli játékkal egyaránt. Ki kell elemezünk a játékunkat. Sok teendőnk van.

Manuel Neuer: – Mindenkinek hatalmas csalódás ez az eredmény, nem csak a védelemben szereplőknek. A testbeszédünk mindent elárult arról, mennyire elkeseredettek vagyunk. Többet kellett volna beszélnünk egymással, különösen az első gól után. Nem volt senki, aki vezérré lépett volna elő.

Alvaro Morata gólt szerez. Manuel Neuer ezúttal is tehetetlen
Fotó: Julio Munoz/MTI/EPA/EFE/

Löw és Bierhoff magyarázkodása azonban nem nyugtatja meg a német közvéleményt. Két korábbi bálvány, Lothar Matthäus és Jürgen Klinsmann (Löw elődje) Müller, Boateng és Hummels visszatérését követelik.

– Nem látok okot a pánikra és egy új kapitány kinevezésére, de rengeteg dologról kell beszélni a játékosokkal egyénileg, vagy kisebb csoportokban – így Klinsmann, aki a vezéregyéniséget hiányolja a Nationalelfből, szerinte Neueren kívül senki nem alkalmas erre a feladatra, Müller azonban az lenne, miután a Bayern Münchenben is ez az egyik feladata.

Herbergertől Löwig

A német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányai és azok legfontosabb eredményei

Sepp Herberger 1936–1964, világbajnok 1954-ben

Helmut Schön 1964–1978, Európa-bajnok 1972-ben, világbajnok 1974-ben

Jupp Derwall 1978–1984, Európa-bajnok 1980-ban

Franz Beckenbauer 1984–1990, világbajnok 1990-ben

Berti Vogts 1990–1998, Európa-bajnok 1996-ban

Erich Ribbeck, 1998–2000, semmit sem nyert

Rudi Völler, 2000–2004, vb-ezüst 2002-ben

Jürgen Klinsmann, 2004–2006, vb-bronz 2006-ban

Joachim Löw, 2006–, világbajnok 2014-ben, Eb-ezüst 2008-ban, vb-bronz 2010-ben

Mätthaus ennél is határozottabban fogalmazott, kijelentette, hogy ő soha korábban nem látott ilyen összeomlást a német csapattól, amelyben helye van a Müller, Hummels, Boateng triónak, melyről Löw 2019 márciusában mondott le.

– Ugyanakkor nem hiszem, hogy a kapitány változtat az álláspontján ezt a három játékost illetően – jegyezte meg Mätthaus, majd odaszúrt még egyet a szakvezetőnek: – A hibákat nem kell elemezni, a videós elemzés erről a meccsről nyolc órán keresztül tartana!

Luis Enrique: Ritka ajándék a tökéletes meccs

A spanyolok persze repesnek a boldogságtól. Luis Enrique szövetségi kapitány szuperlatívuszokban beszélt a csapatáról.

– Ez a győzelem minden játékosé, még azoké is, akik nem léptek pályára. Ritka ajándék, amikor minden úgy alakul, ahogy elterveztük. Ez egy ilyen este volt. A futballistáink mindannyian fel voltak tüzelve, és mindent jól csináltak. Ez történik, amikor az egyéni képességek remek hozzáállással párosulnak. Tizenhárom gólt szereztünk hat mérkőzésen, és csupán hármat kaptunk, a számok magukért beszélnek.

Spanyolország–Németország 6–0 (3–0)

Sevilla, zárt kapuk mögött. Vezette: A. Ekberg (svéd)

Spanyolország: Unai Simón – Sergi Roberto, Ramos (E. García, 43.), Pau Torres, Gaya – Canales (Fabián Ruiz, 12.) – Dani Olmo (Gerard Moreno, 73.), Koke, Ferran Torres (Asensio, 73.) – Morata (Oyarzabal, 73.). Szövetségi kapitány: Luis Enrique

Németország: Neuer – Ginter, Süle (Tah, a szünetben), Koch, Max – Goretzka (Neuhaus, 61.), Gündogan, Kroos – Gnabry, Werner (Henrichs, 76.), L. Sané (Waldschmidt, 61.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Gólszerző: Morata (17.), Ferran Torres (32., 55., 72.), Rodri (38.), Oyarzabal (88.)

Spanyolország megalázta Németországot

A spanyol sajtó szinte ünnepi hangulatban számolt be az összecsapásról.

A La Vanguardia azt írta, Luis Enrique tanítványai „meglepték a németeket, akiknek erre nem volt válaszuk”.

Az El Mundo egyenesen úgy fogalmazott: „Spanyolország megalázta Németországot egy történelmi estén”.

Az El País szerint a spanyolok új generációja „korszakalkotó gólsorozattal hozta zavarba a németeket”.

A brit The Guardian pedig úgy vélte, a spanyolok „megsemmisítették” a Nationalelfet.

Az amerikai ESPN pedig a tudósításában azt emelte ki, hogy ha a spanyolok pontosabbak, akkor még nagyobb arányban is győzhettek volna.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.