Neilands a végső győztes, Dina és Valter a dobogón zárt

Krists Neilands nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpárversenyt, miután a vasárnapi zárószakaszon megőrizte a sárga trikót; Dina Márton a második, Valter Attila pedig a harmadik helyen végzett.

Forrás: MTI2019. 06. 16. 15:30
null
A mezőny idén 817 kilométert tesz meg az ötnapos viadal során Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kecskeméti rajtnál nagy érdeklődés várta a mezőnyt a 27,5 fokban. A magyar válogatott Karl Ádám az MTI-nek elmondta, készül az utolsó sprintre, ami technikás és gyors lesz, és bízik benne, hogy jól sikerül a hajrája.

Filutás Viktor, a Pannon Cycling Team versenyzője úgy fogalmazott: egyre jobbak a lábai, s ha tud, megpróbál szökni, amennyiben ez nem sikerül, akkor a szakaszvégi sprintben szeretne jól szerepelni.

A Székesfehérvárig tartó 169 kilométernek 108-an vágtak neki, ám a pénteki második félszakasz hajdúszoboszlói sprintjének győztese, a cseh Alois Kankovsky (Elkov-Author) a lassú rajt után, még az éles indítás előtt bukott, s feladta a versenyt. Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnökének tájékoztatása szerint Kankovskyt kórházba szállították, s a kivizsgálás combcsonttörést állapított meg, így várhatóan meg is kell operálni az Elkov-Author versenyzőjét. Hozzátette: minden lehetséges segítséget megadnak a sportoló számára a felépüléshez.

A 608 méter szintkülönbséget tartalmazó táv során előbb Dunaföldváron várt gyorsasági részhajrá a mezőnyre, majd a 7,1 km hosszú székesfehérvári kör négyszeri megtétele alatt további két sprintet teljesítettek.

Az éles rajt után tíz perccel egy háromfős szökés, a lengyel Michal Paluta (CCC Development Team), a cseh Tomás Kalojíros (AC Sparta Praha) és a szerb válogatott Marko Danilovic tekert el a mezőnytől, s három és fél perc fölötti előnyt alakított ki.

Az etapot Valter Attilát bíztató aszfaltfelirat, vágtató gulyások, piros-fehér-zöld léggömb-kompozíciók és lovasíjászok is színesítették.

A Székesfehérvárra érkező mezőnyt 28 fok, felhős idő és fantasztikus hangulat fogadta. A négy kör megkezdésekor, a célvonalon történő első áthaladáskor már egy percen belül volt a mezőny a szökevényekhez képest. A két körrel későbbi sprintet is az élen töltötte a trió, ám a mezőny az Androni, a Neri Sottoli és a Kometa csapat vezetésével óriási sebességgel faragta a különbséget, s az utolsó 11 kilométerre érkezve utolérte őket.

A zárókörre fordulva megnyúlt a mezőny, négy kilométernél a Kometa diktálta a tempót, majd Neilands vezette fel csapattársát, a 2016-ban összetett győztes észt Mihkel Räimot. Végül leggyorsabbnak a holland Wouter Wippert bizonyult – hajdúszoboszlói második helye után -, megelőzve a francia Hugo Hofstettert és Räimot.

„Ez egy nagyon szép befejezés számunkra” – szögezte le Wippert, aki elmondta, múlt héten hidegben versenyeztek, a Tour de Hongrie alatt viszont végig forróság volt. Neilands a mezőnnyel ért célba, akárcsak Dina és Valter. A 24 éves lett bajnok két szakaszsikere és az összetett elsőség mellett a legjobb hegyimenőnek járó piros trikót is begyűjtötte, s a Tour de Hongrie első lett győztese lett.

„Azzal a céllal érkeztünk ide, hogy megnyerjük a versenyt, de őszintén szólva engem is meglepett, hogy a Giro d'Italia után ilyen jó formában vagyok” – emelte ki Neilands. A győzelem kulcsaként a csapatmunkát emelte ki. „Ez volt pályafutásom első összetett győzelme, ezért sosem fogom elfelejteni!” – tette hozzá.

A pontverseny győzteseként a zöld trikót a tavalyi összetett első olasz Manuel Belletti érdemelte ki. A legjobb magyart illető fehér trikót Dina nyerte a 890 kilométeres össztávú viadal végén.

„Nagyon boldog vagyok és teljesen elégedett, örülök, hogy ilyen jól sikerült a bemutatkozásom a Kometában, s már alig várom a következő versenyeket a csapattal” – fogalmazott Dina az MTI érdeklődésére. Elárulta: a válogatottal a minszki Európa Játékokon, a klubjával pedig egy spanyol egynapos viadalon indul legközelebb.

A hazai körversenyen Peák Barnabás 2017-es második helye után végzett újra magyar a dobogón.

„Nagyon hosszú volt ez a néhány kör a végén, a körpályán befejeződő versenyek mindig hektikusak” – fejtette ki az MTI-nek Valter. – „Egész nap boldogan tekertem, szuper érzés így befejezni ezt a Tourt. Bár nem nyertem, de kifejezetten örülök, hogy Marci előttem végzett, Neilands pedig egyértelműen nagyon erős volt. Ettől a két embertől nem rossz kikapni!”

A szakasz legjobb magyarja, Karl Ádám az MTI-nek azt mondta: „korán fogtam jó pozíciót, de bezártak, és még az útról is leszorultam, onnan pedig már nem volt esélyem előretörni”.

Eredmények:

5. (utolsó) szakasz, Kecskemét-Székesfehérvár, 169 km:

1. Wouter Wippert (holland, EvoPro Racing) 3:53.47 óra

2. Hugo Hofstetter (francia, Cofidis) azonos idővel

3. Mihkel Räim (észt, Israel Cycling Academy) a. i.

4. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.

...12. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

...15. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) a. i.

...35. (CCC Development Team) a. i.

36. Dina Márton (Kometa Cycling Team) a. i.

A 40. Tour de Hongrie végeredménye:

1. Neilands 21:13.00 óra

2. Dina M. 1:22 perc hátrány

3. Valter 1:26 p h.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.