Nem a cél, a lehetőség változott

Veretlenül, csoportelsőként teljesítette az Európa-bajnokság első szakaszát a torna előtt lesajnált, több kulcsemberét nélkülöző férfi-kézilabdaválogatott. Az elutazás előtt üres szavaknak hitt nemzetközi tapasztalatszerzés és versenyképesség új értelmet nyert, immár reális forgatókönyv az olimpiai selejtezőn való részvétel. A Tokió felé vezető út kiemelten fontos állomása lehet a Szlovénia elleni vasárnapi meccs, és nem lenne baj, ha nem táltosodnának meg az osztrákok.

Szilágyi László (Malmö)
2020. 01. 17. 14:30
null
Az egész ország a szívébe zárta a szenzációsan játszó válogatottat Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fülembe cseng az oroszok elleni nyitó­meccs előtt csipkelődő önkéntesek cinikus kacaja; a maguk módján vicces kedvükben levő svédek már a stockholmi helyosztókon láttatták a magyar válogatottat – aztán ki tudja, a végén még igazuk lesz.

Nem érdemes előreszaladni az időben, még négy meccs vár Gulyás István csapatára a középdöntőben, s ezt a négy esélyt (de leginkább a szlovénok elleni mérkőzést) kell megragadni az olimpiai selejtezőn való részvétel érdekében. Mielőtt rátérnénk az esélyekre, nem árt rögzíteni, hogy nem csak a lai­kus önkéntesek fantáziáját birizgálta a magyarok nem várt jó szereplése, exponenciálisan nő a külföldi szakírók, televíziós stábok jelenléte a magyarok kötelező sajtónapján. Korábban beszámoltunk arról, hogy a támadójátékért felelős Chema Rodríguez kedvéért spanyol újságírók is érkeztek a helyszínre. Már nemcsak a korábbi világklasszis, és Gulyás István szövetségi kapitány (utóbbi szereti elhessegetni az olimpiai selejtező gondolatát) érdekes, hanem például a fradista sötét lóért, Nagy Bencéért is kapkodnak a nemzetközi média képviselői.

Tegnap kiköltözött a már kiesett dán és orosz csapat a malmői hotelből, becsekkolt a norvég, a portugál és a szlovén kontingens. Jó ismerősünk, a korábbi magyar, jelenlegi szlovén kapitány, Ljubomir Vranjes bezárkózott a Slovenija felirattal ellátott szobába, egyszer-kétszer kikukucskált, de nem jött elő. Ugyan ki akarna az ő helyében szóba állni a magyar újságírókkal?

a fiatalság, bolondság jegyében nagyon határozottan közölte, hogy ha a világbajnok Dánia ellen döntetlen lett a vége, akkor ide nekünk az oroszlánt is. Miért is féljünk Norvégiától? Valahogy így voltak ezzel a magyar szurkolók, akik, rázendítve a Ria, ria, Hungáriára, szinte megrohamozták a csapatszállást. A recepciós grimaszait elnézve errefelé még nem láttak ilyet, a játékosok pedig tudták a dolgukat, lementek a hallba köszönteni a drukkereket.

Az egész ország a szívébe zárta a szenzációsan játszó válogatottat
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Változnak az idők, az Európa-bajnokságra való elutazás előtt hangoztatott „tapasztalatlanság” és „rutinszerzés” ma már legfeljebb elterelő kommunikációs hadműveletnek tűnnek. A tét immár nem csak az, hogy ifjabb Rosta Miklós és társai nemzetközi tornán vérteződjenek fel tapasztalattal, reális forgatókönyv az olimpiai selejtezőn való részvétel kiharcolása.

A vb-címvédő Dánia és a már olimpiai selejtezős hellyel rendelkező Franciaország kiesett, a tavalyi világbajnokságon a selejtezőt kiharcoló Norvégia, Németország, Svédország, Horvátország és Spanyolország viszont bejutott az Eb középdöntőjébe. Az olimpiai selejtező eléréséhez az említett öt csapaton kívül legfeljebb egy előzhetné meg a magyar válogatottat.

Ha csak a norvégok és a svédek végeznek előttünk a csoportban, az nem baj, de ha még egy csapat, arra már ráfázhatunk. Ebből a szempontból a korábbi magyar szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes vezette Szlovénia elleni vasárnapi mérkőzés kiemelt jelentőségű. Az Izland elleni győzelem és a vele együtt járó két pont sokat érhet, mert az egymás elleni összevetésben mi jobbak vagyunk.

Ha Szlovénia, Izland vagy Portugália közül egy mégis megelőzne minket, akkor a másik ágon nem kerülhet elénk más csapat. Tehát azért kell szorítanunk, hogy Németország, Horvátország és Spanyolország végezzen a másik csoport első három helyén, a jelenlegi csoportharmadik Ausztria csússzon egy hellyel hátrébb, és ne szerezzen annyi pontot, mint mi.

Mennyivel egyszerűbb lenne legyőzni a szlovénokat!

A magyar válogatott programja az Európa-bajnokság középdöntőjében: január 17., Norvégia–Magyarország (18.15, tv: Sport 1), január 19., Szlovénia–Magyarország (16.15, tv: Sport 1), január 21., Magyarország–Svédország (20.30, tv: Sport 1), január 22., Portugália–Magyarország (16.00, tv: Sport 1).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.