Neymar sem kellett a diadalhoz

Brazília kilencedszer hódította el a dél-amerikai labdarúgóbajnoki címet a Copa América megnyerésével, a vasárnapi döntőben 3-1-re legyőzve Perut. A mérkőzés — ahogy az egész torna — nem nélkülözte a botrányos elemeket, két tizenegyes és a második gólt szerző Gabriel Jesus kiállítása fűszerezte a kilencven percet, utóbbi még a videóbíró bódéját is feldöntötte volna, ha a rendezők nem kapják el a szerkezetet. A Copa legjobbjának járó MVP-címet az élete játékát mutató, 36 éves Dani Alves kapta.

Ch. Gáll András
2019. 07. 09. 7:06
null
A torna legjobb játékosa, Dani Alves kezében a trófea Fotó: MTI/EPA/EFE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a riói Maracana baljós helyszín a braziloknak az 1950-es vb-n az aranyéremről döntő, Uruguay elleni meccs elvesztése óta („Maracanazo”), Tite kapitány legényei fittyet hánytak a történelemre, és magabiztosan, 3-1-re verték a története során mindössze harmadszor fináléba került Perut. Ezzel a kanárisárgák kilencedszer hódították el a serleget a 87 ezer néző nagy örömére.

A házigazda végig uralta a mérkőzést, még akkor is, amikor a második félidőben az egyenlítésért küzdő fehér-pirosak nyomtak, mert a vendégek helyzetet sem nagyon tudtak kialakítani, és a gólhoz is tizenegyesre volt szükségük.

A torna legjobb játékosa, Dani Alves kezében a trófea
Fotó: MTI/EPA/EFE

A meccs hőse – pozitív és negatív értelemben – volt. A Manchester City centere remek cselsorozat végén előkészítette az első gólt a 15. percben, amit végül Éverton küldött a perui kapuba, a másodikat ő maga szerezte Firmino és Arthur parádés összjátéka után, nem sokkal Paulo Guerrero egyenlítő gólját követően, majd a 70. percben a második sárga lapjával a kiállítás sorsára jutott, meg kell adni, kissé túl szigorúan.

Mindez nem veszélyeztette a brazil győzelmet, mert a 89. percben Zambrano földre vitte Évertont a tizenhatoson belül, és röpke VAR-ozás után Roberto Tobar chilei bíró megadta a büntetőt, amit a nem sokkal korábban beállt értékesített. Az már a meccs előtt eldőlt, hogy Tite – cáfolva az esetleges távozásáról felröppent pletykákat – a 2022-es katari vb befejezéséig marad a posztján. A díszpáholyban – közvetlenül Bolsonaro köztársasági elnök mellett – kisfia társaságában ott ült a sérüléséből lábadozó akinek a hiányát simán elviselte a selecao.

A meccs emberének a torna felfedezettjét, a Gremio 23 éves csatárát, Évertont választották, aki aligha fog megöregedni jelenlegi klubjánál, mert a Manchester City máris tett érte egy 30 millió fontos ajánlatot.

A torna legjobb játékosa, az MVP azonban egy 36 éves veterán lett, Dani Alves, aki jelenleg klub nélküli, mert hihetetlen önbizalomra valló húzással elhagyta a PSG-t, és kirakta magát a szabad­piacra. Biztos, hogy lesznek kérői, mert élete formájában futballozik, az argentinok ellen bemutatott, esernyővel cifrázott cselsorozata bekerül a futballtörténelem legszebb megmozdulásai közé. Dani Alvesnek amúgy a mostani Copa volt a negyvenedik (!) trófeája karrierje során, és ezzel világcsúcstartó.

A serlegek zömét a Barcelonával szerezte, ahol leghűségesebb „fegyverhordozója” volt, ami azonban nem tartotta vissza attól, hogy megcáfolja barátja sirámait. Messi ugyanis korrupciót emleget a brazil kupagyőzelem okán, s ehhez nyilvánvalóan a kiállítása fölött érzett bánat is hozzájárul.

Még szombaton, az Argentína–Chile bronzmérkőzésen – amit az argentinok 2-1-re megnyertek – küldték le Messit egy olyan kakaskodás után, amelyben teljesen vétlen volt, hiszen Gary Medel, a chilei középhátvéd lökte meg őt a mellkasával legalább négyszer. Mindenesetre Alves kijelentette, hogy szerinte Messinek nincs igaza, a regionális futballszövetség pedig az argentin csapatkapitány akár kétéves eltiltását is fontolgatja a durva gyanúsítás miatt.

Más kérdés, hogyha visszaemlékszünk a Brazília–Argentína elődöntőn a Messiéknek meg nem adott két tizenegyesre – amelyeket akár meg is lehetett volna adni –, akkor érthetőnek tűnik az ötszörös aranylabdás felháborodása.

Mexikói győzelem

A közép- és észak-amerikai kontinensbajnokságot, az Arany Kupát Mexikó nyerte meg, a döntőben 1-0-ra győzte le a házigazda és címvédő Egyesült Államokat. A 62 493 néző előtt rendezett chicagói találkozót Jonathan dos Santos a 73. percben döntötte el, egy 15 méterről eleresztett pontos lövéssel. Az amerikaiak korábban több nagy gólszerzési lehetőséget hagytak kihasználatlanul, a hajrában pedig volt esélyük az egyenlítésre, de egyszer sem tudtak élni vele.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.