Ronnie O’Sullivan ráhajt a hetedik vb-győzelemre

Ronnie O’Sullivan újabb mérföldkövet haladt meg már így is fényes pályafutása során. A sznúker királya a világbajnokság vasárnap véget ért döntőjében a Kyren Wilson feletti fölényes, 18-8-as győzelmével a hatodik vb-címét szerezte meg, s egyrészt már csak egy siker választja el Stephen Hendry rekordjától, másrészt a pontszerző viadalokon aratott harminchetedik diadalával meg is előzte a nagy elődöt. Nincs megállás; O’Sullivan úgy fogalmazott, fantasztikus lenne a hetedik vb-trófea.

2020. 08. 17. 16:54
Ronnie O'Sullivan defeats Stuart Carrington at 2020 Welsh Open
Ronnie O'Sullivan egy címre van Stephen Hendry rekordjától Fotó: Calf-Max
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ronnie O’Sullivan még a szombati első szakaszban 6-2-re elhúzott Kyren Wilson ellen, majd elvesztette a fonalat, Wilson feljött 10-7-re, sőt a vasárnapi folytatásban 10-8-ra, de ezzel el is lőtte a puskaporát. A „Rakéta” utána zsinórban hét frame-et nyert, az esti folytatás tehát már csak az ünnepi ceremónia előkészítése volt. O’Sullivan 18-8-ra győzött, hasonlóan nagy fölénnyel nyerte meg pályafutása hatodik vb-címét, mint a korábbi ötöt, 2001-ben, 2004-ben, 2008-ban, 2012-ban és 2013-ban.

Csak Selby ellen veszett vb-döntőt

Eddig egyetlen vb-döntőt veszített el: 2014-ben Mark Selby ellen. Újabb sikerének éppen ezért az elődöntő volt a kulcsa, amit 9-13-ról, majd 14-16-ról fordítva nyert meg 17-16-ra a háromszoros világbajnok vetélytárssal szemben. Napok múltán egyre kevésbé érdekes, O’Sullivan tiszteletlen volt-e Selbyvel vagy sem, csak a végeredmény számít. Különben is, O’Sullivannek egyszerűen olyan a személyisége, hogy mindig izzik körülötte a levegő.

Két kisebb botránya is akadt idén

egy címre van Stephen Hendry rekordjától

Csak az idei világbajnokság alatt akadt két kisebb botránya. Előbb élesen bírálta a fiatalokat, úgy fogalmazott, hígul a mezőny, ezért fél kézzel és fél lábbal sem esne ki a világranglistán az első ötvenből. Erre még az O’Sullivanhez hasonlóan az idősebbek közé tartozó, ugyancsak háromszoros világbajnok Mark Williams is fölemelte szavát, mondván, a Rakéta ezzel a mondatával őt is megsértette. – Mindenki tudja, hogy ő a legjobb, éppen ezért olykor jobban megválogathatná a szavait, s még az sem biztos, hogy igaza van – jegyezte meg.

Majd jött a Selby-affér. Az ellenfele arra panaszkodott, hogy O’Sullivan többször is vaktában lövöldözött, ami szerinte a tiszteletlenség jele. Lehet. A végeredmény azonban az immár hatszoros világbajnokot igazolja, aki az örökrangsorban befogta Ray Reardont és gyerekkorának hősét, Steve Davist, s már csak Stephen Hendry áll előtte hét vb-győzelemmel. A tekintetben a Rakéta már őt is megelőzte, hogy Hendry 36 pontszerző versenyt nyert meg a pályafutása során, O’Sullivan viszont már 37-nél tart.

Nem foglalkozik a rekordokkal, élvezni akarja a játékot

– Fantasztikus lenne utolérni Hendryt, de ha mindig a rekordok körül forogna az agyam, nem játszanék ilyen jól. Lebénítana a tudat, hogy muszáj nyernem. Nekem a sznúker arról szól, hogy élvezzem a játékot, s persze huzamosan legyek képes jó teljesítményre. Akkor sem történne tragédia, ha már egyetlen tornát sem nyernék meg, így is szép pályafutásra tekinthetek vissza – értékelt a BBC-nek, hozzátéve, hogy nem is volt rossz nézők nélkül játszani.

Nézők nélkül könnyebb?

– A szurkolók képesek élet-halál kérdést gyártani egy-egy mérkőzésből, amivel hatalmas terhet tesznek a játékosok vállára. A sznúker végső soron az úriemberek sportja, egy-egy éles bekiabálás idegen ettől a világtól. Talán éppen az a játékom erőssége, hogy a világbajnokságon, a Crucible Színházban is képes vagyok úgy játszani, mintha csak otthon gyakorolnék.

Ezen a véleményen is lehet néhány napig csámcsogni. Aztán újra jönnek a versenyek. És semmi sem változik. Elsősorban még mindig mindenki Ronnie O’Sullivant akarja legyőzni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.