Szaltók a szobában, veszélyben a cicák

Nem a megszokott edzésmunka képe a tornászoknál, ha a kényszerű kerti tréninget a szövetségi kapitány helyett Eperke, a hatéves havannai pincs felügyeli, és eddig legfeljebb jó poén volt, ha valamelyik versenyzőről úgy készült kép, hogy bent a szobában szaltózik. A koronavírus-járvány azonban merőben új forgatókönyvet írt a sportolók felkészítésére, és bizony előtérbe került az otthoni munka – amit természetesen az edzők ellenőriznek.

2020. 04. 07. 16:53
null
Medved Regina tornász Fotó: Havran Zoltán Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Draskóczy Imre szövetségi kapitány rendszeresen felhív, kiadja a feladatokat, ezeket megcsinálom, felveszem videóra, és elküldöm neki, így működik a munka – mondja újpesti házukban a junior válogatott, 16 éves Medved Regina. – Nekem van itthon egy két és fél méteres gerendám, ami éppen fele a versenygerendának, de ezen is tudok edzeni, kicsit kint a kertben is, és szívesen megyek el futni. A szabadidőmben pedig nagyokat sétálok a kutyámmal, Eperkével. Én úgy vagyok beosztva, hogy hetente kétszer tudok elmenni a tornacsarnokba edzeni, vagyis sokkal ritkábban, mint ahogy megszoktam, és bizony hiányzik a régi pörgés.

Az országban bezártak a tornacsarnokok, kivéve a budapesti, központi csarnokot, ahol a női válogatott fővárosi tagjai szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek. Egyszerre maximum öten edzhetnek a csarnokban, nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket, és a szállításba a Magyar Tornaszövetség kisbusza is besegít. Az edzéseken megszüntették az asszisztálást, a közvetlen testi kontaktust, ami pedig alapvető a tornasportban.

– A világversenyek halasztásai miatt kénytelenek voltunk újragondolni a felkészülést. Jelenleg alapozási időszak, illetve új elemek beépítése folyik, ami mindenkinek komoly motiváció. Schermann Bianka például tripla szaltóval próbálkozik a felemás korláton, de a többiek is szépen dolgoznak – árulja el Draskóczy Imre.

A 17 éves Schermann Bianka jelenleg a második számú női tornászunk. A tavalyi vb-n összetettben a dunaújvárosi nem névre szóló olimpiai kvótát szerzett, de az MTK versenyzője is olyan magas pontszámot ért el, hogy megugrotta a kvalifikációs ponthatárt. Tokióban azonban csak egy magyar női versenyző indulhat. A szövetségi kapitány a május eleji, elhalasztott párizsi Eb-n véglegesítette volna az olimpiai célkitűzéseket, elvárásokat.

– Én mindenesetre mindent megteszek azért, hogy kijussak az olimpiára – szögezi le Schermann Bianka. – Nekem megvan a napi egy edzésem délután a tornacsarnokban, persze ez is kevesebb, mint volt, de ezeket az edzéseket keményem megnyomom, minden percét kihasználom. Nem arra szánom ezt az időszakot, hogy csak szinten tartsam magam, most is fejlődni szeretnék. Felemás korláton a tripla szaltós leugrást, amit tanulok, a lányok között nem is nagyon tudja senki a világon.

A világkupa-döntős tornásznő azzal is kuriózum, hogy kínaiul tanul, a magyar–kínai két tanítási nyelvű általános iskola tanulója. Így most a távoktatás és az online torna területén is autentikus személy.

– A nővérem után kezdtem foglalkozni a kínaival, az angol mellett engem is érdekelnek az egzotikus nyelvek. Most a kínai órák videochattel mennek, a többi tantárgyból pedig megkapjuk az anyagot, de itt is van videós segítség, és nem is rossz így. Sőt, ha azt nézem, hogy amikor délelőtt is edzéseim voltak, akkor nem mindig jutott el hozzám a tananyag, és néha lemaradtam, most viszont ez nem fordulhat elő. Draskóczy Imre szövetségi kapitánnyal és a klubedzőmmel, Botyánszki Mariann-nal Messengeren is tartom a kapcsolatot, és az útmutatásuk alapján itthon is edzek. Erősítésre külön edzéstervem van, balettozok, és ide Cinkotára hazahoztam egy dobbantót, arról tudok ugrálni. Persze, bent a szobában arra vigyázok, hogy nagyot ne ugorjak, nem akarom beverni a fejem a plafonba. S ha jön a jó idő, akkor ezt a dobbantót a kertbe is kivihetem. A huszonöt négyzetméteres szobánkban, ahol edzeni szoktam, egyébként is óvatos vagyok, és még nem is vertem le semmit a polcokról. Igazából csak néha az öt cicám van veszélyben – mosolyodik el Schermann Bianka.

Ami a férfiakat illeti, ők jelenleg egy alapozó időszakhoz hasonló metódusban készülnek, amelynek fókuszában a futás, az erősítés, a nyújtás áll. Ennek végrehajtásáról a versenyzők írásban és videós formában is beszámolnak Kovács István szövetségi kapitánynak. Azért a fiúknál vélhetően kevesebb cica van veszélyben.

Fotók: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.