Nem lutri – Tótka Sándor élvezi, hogy esélyesként készül

Ha terhet akarnánk a vállára pakolni, azt mondhatnánk, Tótka Sándor favoritként készül az olimpiára. Hogyne lenne esélyes az, aki két hónappal a tokiói játékok előtt az Európa-bajnokságon legyőzte az olimpiai címvédőt. A villámkezű kajakos pedig ezt cselekedte meg, amikor Poznanban a brit Liam Heath előtt győzött.

Magyar Nemzet
Forrás: Eurosport2021. 07. 09. 7:30
null
Tótka Sándor Eb-győzelemmel hangolt az olimpiára Fotó: Szalmás Péter Forrás: MKKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár tizenegy éve, hogy berobbant a köztudatba. A mezőtúri születésű kajakos 2010-ben megnyerte az ifjúsági olimpiát 200 méteren.

Már a következő évben, éppen hogy 17 évesen bekerült a magyar válogatottba, s a 4×200 méteres váltó tagjaként nyolcadik lett. Évről évre egyre feljebb jutott, a sprintváltóval 2014-ben már világbajnoki aranyérmet szerzett, a következő évben, 2015-ben K–2 200 méteren győzött a világbajnokságon Molnár Péterrel.

Molnár Péterrel 2015-ben nyert a világbajnokságon és negyedik lett a riói olimpián
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Ezután úgy gondolhattuk, hogy a társával esélyesként készül a riói olimpiára, de a hazai válogatón alulmaradtak a Horváth Bence, Szomolányi duóval szemben. Ez a kettes doppinggyanú miatt mégsem indulhatott a riói játékokon, Tótka és Molnár beugróként lett negyedik.

Tótka Sándot az elmúlt években elsősorban a négyesre összpontosított, de észlelve, hogy a hajó nincs megfelelő formában, egyesben kétszáz méteren elindult a szegedi világkupán és a poznani Európa-bajnokságon is, s utóbbit meg is nyerte. Méghozzá a címvédő brit Liam Heath előtt – ez alapján esélyesként készül az olimpiára. Ez ellen ő sem tiltakozik, inkább azt emeli ki, milyen hatásoknak köszönhetően lett jobb, érettebb kajakos az elmúlt években.

– Sok dologban jóval tudatosabb lettem. Régebben azt gondoltam, hogy az edzéseket elég csak megcsinálnom, az majd elég lesz. Azt gondoltam, hogy Hüvös Viktorral, az edzőmmel nagyszerű edzéseket csinálunk, és az úgy elég. De rá kellett jönnöm arra, hogy nem volt elég. Talán elsőre furcsán hangzik, de többek között a Covid volt ebben a segítségemre – beszélt a változásokról az Eurosportnak. – Az olimpia elhalasztását követően a feleségemmel leköltöztünk Gyomaendrődre, béreltünk egy vízparti házat, és ott kezdtünk el azon gondolkodni, hogyan is tudnánk kihozni ebből a helyzetből a maximumot.

Tótka Sándor a karantén hónapjaiban kezdett el dolgozni táplálkozás-, aztán légzésszakértővel, továbbá fizikoterapeutával és sportpszichológussal. – Egy komplex kis csapatot alakítottunk ki, ők segítenek nekem abban, hogy a lehető legjobb teljesítményt tudjam kihozni magamból – jegyezte meg.

A sokrétű munka meghozta gyümölcsét, miként már utaltunk az Európa-bajnoki sikerre. A 200 méter lutri – szokták mondogatni, hiszen egyetlen rossz mozdulat helyezésekbe kerülhet. Tótka Sándor ezzel azonban nem ért egyet.

– A 200 nem lutriszám, bár sokan azt gondolják. A mezőny borzalmasan erős. Viszont a terhet nem érzem, sőt inkább élvezem. Élvezem, hogy egyedül vagyok a hajóban, mert a felelősség az enyém, ha valaki hibázik, akkor az csak én lehetek. Örülök, hogy egyesben versenyezhetek, és alig várom már, hogy megmutassam, hogy mire vagyok képes – jelentette ki határozottan.

Tótka Sándor Eb-győzelemmel hangolt az olimpiára
Fotó: Szalmás Péter/MKKSZ

A K–1 200 mellett Tótka Sándor tagja a K–4 500 méteren induló egységnek is. A kvartett viharos heteket hagyott maga mögött, előbb elvesztette a védettségét azzal, hogy nem került döntőbe a kontinensviadalon, aztán új összetételben, a világbajnok Kopasz Bálinttal a soraiban próbálkozott, de végül Kopasz is kiszállt a hajóból, amelyet Tótka mellett Béke Kornél, Nádas Bence és Csizmadia Kolos alkot.

– A négyessel még a múlt héten is variáltunk, talán most úgy tűnik, hogy összeállt egy olyan felállás, amelyre nem is gondoltam volna. Rengeteg pályát megyünk, és kezd összeállni a dolog. A korábbi összeállításban szerintem éremesélyesek lettünk volna, egyelőre az új egységről még messzemenő következtetéseket ilyen viszonylatban nem tudok elmondani. Ugyanakkor ez egy olimpia, négyévente rendezik, a feszültség hatalmas, éppen ezért a hibaszázalék is, és lehet, hogy a vetélytársaink hibáznak, mi pedig ki tudjuk használni ezeket a hibákat, szóval bármi megtörténhet – bizakodik az olimpiára tekintve.

Tótka Sándor szép emlékeket őriz Tokióról, hiszen 2019-ben az előolimpián megnyerte a 200-as versenyt.

– Jelenleg szeles, esős időjárás jellemzi a helyszínt. Hatalmas páratartalom és hőség lesz, de engem ez nem zavar. Az ifjúsági olimpiát is ilyen körülmények között nyertem meg, és amúgy is nyári gyerek vagyok, nem zavar a meleg, 35 fokban érzem jól magam. A klíma nem izgat és a pályát is ismerem, az előolimpián a 200 egyest meg is nyertem. Szeles pályára készülünk, de erre is fel vagyok készülve, nem tartok ettől sem – ezeken a mondatokon lemérhetjük a sportpszichológus hatását.

– Túl vagyunk egy kemény blokkon, ami rengeteget kivett belőlem. Most van egy kis szünet, ám utána visszatérünk az edzésekhez, de akkor már a finomhangoláson lesz a hangsúly. Sprintelgetünk, pályákat megyünk, csiszoljuk a csapathajót. Talán a nehezén már túl vagyunk, vagy talán mégsem, nem is tudom. A lényeg, hogy számolom a napokat az olimpiáig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.