Transfermarkt: Szoboszlai ára akár 75 millió euróra is nőhet

A mértékadó Transfermarkt. Olyan elkoptatott szókapcsolattá vált ez a sportsajtóban, mint a történelmi siker. A labdarúgók értékének meghatározásában rendszeres hivatkozási pont a német portál, amelynek szakértőit kérdeztük, hogy jobban megértsük a rendszer működését, illetve megtudjuk, mennyit kereshet a Ferencváros Tokmac Nguenen, és meddig drágulhat Szoboszlai Dominik.

2020. 11. 23. 7:15
Champions League - Group E - FC Salzburg v KRC Genk
A Salzburg 2-1-es előnyről várja a visszavágót Fotó: Leonhard Foeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nehéz a jövőbe látni, de ha Szoboszlai így fejlődik tovább, és elkerülik a sérülések, legalább a duplájára vagy akár a triplájára is nőhet a jelenlegi értéke – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Christian Schwarz, a Transfermarkt.com értékbecslésért felelős nemzetközi vezetője a Salzburgban futballozó, húszéves magyar középpályásról, aki gyönyörű győztes góllal lőtte ki a válogatottat az Európa-bajnokságra Izland ellen.

jelenleg 25 millió eurót ér az oldal szerint, amivel már most a valaha volt legtöbbre tartott magyar, de a kijelentés alapján néhány éven belül a 75 milliót (forintban kifejezve a több mint 27 milliárdot) is elérheti. – Óriási tehetség, nem véletlen, hogy ő az osztrák bajnokság történetének második legértékesebb játékosa Erling Håland után, és a decemberi értékfrissítés még előttünk áll… – sejtette Schwarz, hogy újabb drágulásra lehet számítani Szoboszlai kapcsán. Håland egyébként 45 millió eurót ért, amikor a Salzburgból Dortmundba szerződött januárban.

Szoboszlai Dominik a Salzburg és a magyar futball legnagyobb értéke – Fotó: Joe Klamar / AFP

– Az életkor, a potenciál és a teljesítmény, figyelembe véve az érintett bajnokság erősségét – válaszolta kérdésünkre a Transfermarkt szakértője, hogy melyek a legfontosabb tényezők a labdarúgók értékének meghatározásában. – De ezeken kívül természetesen számos más faktort is figyelembe veszünk. Ilyen például a nemzetiség is, pontosabban az, ami mögötte van. Németországnak topjátékosai vannak, ezért ha mondjuk Florian Wirtz jól teljesít a Leverkusenben, természetesen nagyobb lesz az értéke, mint annak, aki ugyanannyi idősen ugyanúgy játszik Magyarországon. Az adott nemzet elismertsége a tehetségnevelésben is szerepet játszik ebben. De ez a státusz megváltoztatható a kisebb országok számára, jó példa erre Horvátország és Belgium az elmúlt húsz évből.

Magyarországért két külön adminisztrátor felel

Maga a mechanizmus nagyon érdekes, ahogyan árcédula kerül egy-egy játékosra. Excel-táblázatokkal és különböző grafikonokkal bűvészkedő sportközgazdászokat képzelünk magunk elé, amikor például neve mellé 180 millió eurót írnak, amivel a Transfermarkt adatbázisa szerint a világ legértékesebb futballistája jelenleg.

De valójában az összegeket nem felülről határozzák meg, hanem a felhasználói szintről indul a folyamat.

– A koncepció a kollektív bölcsességen alapul – jelentette ki Schwarz. – Németországban, ahol a Transfermarkt 2000-ben elindult, piaci értékelemzéseket végeznek, amelyek során a felhasználók elmondhatják a véleményüket. Ebből a közösségből az összes bajnokságnak van egy felelős adminisztrátora, aki a kialakult párbeszéd alapján megkeresi az átlagos értékeket. Ezeket részben egyeztetik a Transfermarkt alkalmazottaival.

Mint megtudtuk, több mint száz adminisztrátorral dolgoznak, akik közül egyre többen kerülnek ki a világ különböző pontjairól. Magyarországért jelenleg két adminisztrátor felel, egyikük hazánkban él. – Nagy célunk, hogy egyre jobban bevonjuk a külföldi felhasználókat, hamarosan a Transfermarkt összes látogatójának lehetősége lesz hatással lenni a játékosok profiljára – árulta el Schwarz.

Tokmac drágább lehet, mint a jelenlegi piaci értéke

Érdekesség, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörébe 25 év után bejutott Ferencváros a 28 millió eurós keretértékével messze a legolcsóbb csapat a főtáblán, noha a selejtezők alatt a 75 milliós Dinamo Zagrebet és a 102 milliós Celticet is legyőzte. A Transfermarkt díjazta Szerhij Rebrov csapatának teljesítményét, hiszen magyar rekordot döntött a jelenlegi értéke, de még így is nagy a lemaradás a második legkisebb keretösszegű BL-klubhoz, a Midtjyllandhoz (41 millió) képest.

Tokmac Nguen eladása alighanem megérné a Ferencvárosnak anyagilag – Fotó: MTI / Kovács Tamás

– A dán futball és benne a Midtjylland még a magyar előtt jár, ezt bizonyítják az elmúlt évek átigazolási díjai, a sportsikerek és az öt évre visszanyúló UEFA-rangsor, ami a kiindulópontja az országok összemérésnek – állapította meg Martin Fieger, a Transfermarkt Magyarországért felelős adminisztrátora. – A Ferencváros csak az elmúlt két alkalommal jutott be nemzetközi kupa csoportkörébe a közelmúltban, előtte viszont többször kínos vereségeket szenvedett.

Ugyan magyar viszonyokhoz képest tudott magas átigazolási díjakat generálni a Fradi, ám nemzetközi szinten még nem népszerű a piacon. De ha a klub sikerei folytatódnak, az értékek is tovább emelkednek.

Jelenleg a Ferencváros 27 éves norvég támadója, Tokmac Nguen az NB I legértékesebb labdarúgója, akit a Transfermarkt 2,5 millió euróra tart. – Ha értékesítik Tokmacot, a jelenlegi piaci áránál sokkal magasabb lehet az érte kifizetésre kerülő összeg – hangsúlyozta Fieger. – Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy döntöttünk, hogy Tokmac értékét nem ugrásszerűen, hanem folyamatosan, egyik értékfrissítésről a másikra növeljük. Az NB I-ből Muhamed Bešićen kívül senki sem igazolt el ennél magasabb összegért, ezért választottuk Tokmacnak a jelenlegi értéket.

letiltotta a Transfermarkt oldalát

Bešićet 2014-ben 4,8 millió euróért adta el a Fradi az Evertonnak, amivel ő az NB I rekordere, de Manuel Fieger nem zárja ki, hogy előbb-utóbb lesz tízmillió eurós játékosa a magyar élvonalnak, ehhez azonban fontos, hogy az európai csoportkörös szereplés hosszabb távon állandósuljon, és mennyiségileg annyi nemzetközi szintű tehetséget neveljünk, mint a térségben Horvátország és Szerbia.

– Azt nem tudjuk, hogy a Transfermarkt értékei mekkora hatással vannak a végső átigazolási összegekre, de azt igen, hogy sok klub használja az oldalunkat arra, hogy első benyomást szerezzen a játékosok lehetséges áráról – tette hozzá az értékbecslési vezető Schwarz. – Állandóan kapunk kérdéseket és panaszokat is csapatoktól, ügynököktől vagy éppen maguktól a labdarúgóktól. Cristiano Ronaldo például blokkolt minket az Instagramon márciusban, miután leértékeltük az életkora miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.