Visszajövünk a Puskás Arénába, ott vagyunk az Európa-bajnokságon!

A magyar labdarúgó-válogatott úgy győzte le Izlandot, ahogy csak nagy ritkán nyert mérkőzést a története során, még a legszebb időkben is. A 88. és a 91. percben Nego, majd Szoboszlai góljával fordított 2-1-re, azaz kijutott az Európa-bajnokságra. Visszajövünk az Eb-re, csapattal, nézőkkel közösen!

2020. 11. 12. 22:45
null
Ott vagyunk az Eb-n! Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögtűz fogadta a magyar válogatott buszát a Puskás Arénához érkezve, az Istvánmezei útnál. A magyar drukkerek csütörtök este ennyit tehettek. Aztán szűk félórájuk maradt, hogy hazaérjenek, miként arra a helyszínre siető rendőrök is figyelmeztették őket.

Ugyanezekben a percekben vált ismertté kezdőcsapata. A szövetségi azt már szerda esti sajtótájékoztatóján előrebocsátotta, hogy és is kezdeni fog. Nem lehetett kérdéses de újabban helye sem. Kleinheisler László lehetett volna talán a meglepetésember, de ő betegség miatt nem csatlakozhatott a kerethez. Az őszi mérkőzések alapján valószínű volt, hogy és Holender Filip lesz a két szélső. Az egyetlen kisebb meglepetés, hogy Rossi megbontotta a Willi Orbán, Szalai Attila hátvéd hármast, Lang helyett került be. Fiolával ők ketten szerepelnek az NB I-ben, a többiek légiósok.

Így állt fel tehát a magyar válogatott: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola, Kalmár, Nagy Á., Szoboszlai, Holender – Sallai, Szalai Á.. A koronavírussal megfertőződött kapitány nem lehetett jelen a találkozón, egyik segítője, Cosimo Inguscio helyettesítette.

Az izlandi kezdőcsapat a következő volt: Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, H. Magnússon – Sigurjónsson, A. Gunnarsson, G. Sigurdsson, J. Gudmundsson – B. Bjarnason, A. Finnbogason. Ez is a papírforma.

– Kellemes nyáreste... – felelte mosolyogva az időjárást firtató kérdésemre az egyik izlandi újságíró. Egész pontosan, a kettőből az egyik... – Én Bécsből jöttem, a kollégám Münchenből, csak ezért lehetünk itt, Izlandot jelenleg lényegében képtelenség elhagyni – tette hozzá.

Ha nézők nem is lehettek jelen a stadionban, az európai szövetség, az UEFA ellenőre legalább egy molinó kihelyezését engedélyezte. „Hazádnak rendületlenül / Légy híve, oh magyar” – olvashattuk a Szózat első két sorát. „Otthon az, ahova hazatérsz. Ahol valaki vár este” – ezt pedig Wass Albert írta. Csütörtök este az otthon melegéhez az is hozzátartozott, hogy a tévé előtt ülünk és legalább így szurkolunk a magyar labdarúgó-válogatottnak.

Az első helyzet Izland előtt adódott, szöglet után Pálsson fejesét Gulácsi fogta üggyel-bajjal. Rögtön ezután a leghíresebb izlandi játékos, Gylfi Sigurdsson sárga lapot kapott Szoboszlai akasztásáért. A 11. percben aztán Izland megszerezte a vezetést. Orbán és Holender állította meg együttes erővel és sajnos szabálytalanul Gudmundssont. A szabadrúgásból Gylfi Sigurdsson tekert kapura, éppen Gulácsi feje fölé, aki – talán mert meg akarta fogni – a kapuba ejtette a labdát (0-1).

Kiderült, bizony nagyon hiányoztak a drukkerek, nehezen oldódott a görcs, a 22. percig kellett várni az első magyar helyzetre. Szoboszlai szögletéből Orbán fejelt, de Halldórsson kapusnak ez nem okozott gondot. A mieink – többnyire Szoboszlai –, amint arra lehetőség kínálkozott, egyből az izlandi kapu elé ívelték a labdát, de ezzel nem sikerült veszélyt teremteni. A 29. percben Botka tisztázott az utolsó pillanatban Bjarnason elől, ez is meleg volt. Egy szép támadás végén Sallai lőhetett kapura, sajnos, ugyanúgy, mint korábban Holender, gyengén. Mégis, mintha ez lett volna a jel, ezután végre bátrabban, ötletesebben játszottak a mieink. A 41. percben Szoboszlai végezhetett el szabadrúgást 18 méterről, tökéletes helyről, fölé lőtte, majd rögvest izlandi kontra következett. Az első félidő utolsó percére is jutott egy-egy lehetőség: Szoboszlai (35 méterről!), illetve Sigurdsson lőtt, mindkét kapus védett, szünetre maradt a 0-1.

Az 52. percben szép egyérintős játék végén Szalai Attila lövése megpattant egy izlandin, Haldórsson már feküdt, de a labda a kapu mögé hullott. Végre sikerült beszorítani a vendégeket, járt a labda, már csak a gól hiányzott. Rossi kettős cserére adott utasítást: Fiola és Kalmár helyett Lovrencsics és Sigér jött be. A 65. percben, ha kicsit bátrabb, Nagy Ádám harcolhatott volna ki büntetőt. Aztán bejött Nikolics is (Holendert váltva), s egyre fogyott az idő. Ahelyett, hogy fokozta volna az iramot, visszaesett a magyar csapat, sőt majdnem Izland növelte az előnyét.

Amikor már-már temettük az esélyt, egy lecsorgó labdát a szintén csereként beállt Nego vágott a hálóba a 88. percben.

S ezzel nem volt vége, a 91. percben Szoboszlai a fél pályánál megkapta a labdát, végigvitte a tizenhatosig, a gyönyörűen kilőtte a hosszút, a labda a kapufáról vágódott a hálóba.

Micsoda fordulat! 2-1-re győztünk, s ott vagyunk az Eb-n!

Szoboszlai Dominik újra bizonyított

 

Magyarország-Izland 2-1 (0-1)

Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Björn Kuipers (holland)

Gólszerzők: Nego (88.), Szoboszlai (92.), illetve G. Sigurdsson (11.)

Sárga lap: Szalai A. (63.), illetve G. Sigurdsson (5.), Ingason (95.)

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Fiola (Lovrencsics, 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolics, 72.) – Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai

Izland: Halldorsson – Palsson, R. Sigurdsson, Arnason, Magnusson – Sigurjonsson (Ingason, 87.), Gunnarsson (Skulason, 83.), G. Sigurdsson, J. Gudmundsson (Bodvarsson, 73.) – Bjarnason, Finnbogason (A. Gudmundsson, 73.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.