időjárás 23°C László 2022. augusztus 8.
logo

Csaknem ötven év után kapta vissza szerelmét a kanadai rocksztár

Forrás: MTI
2022.07.01. 14:34 2022.07.01. 14:43
Csaknem ötven év után kapta vissza szerelmét a kanadai rocksztár

Negyvenhat év után, Tokióban kapta vissza gitárját Randy Bachman kanadai rockzenész, a The Guess Who együttes egykori tagja, akitől egy turné alkalmával egy torontói szállodából lopták el az imádott hangszert.

Megsemmisültem, amikor ellopták. Több millió példányban eladott dalokat írtam ezzel a gitárral, amely olyan volt, mint egy mágikus hangszer. Amikor eltűnt, odalett a mágia is

– mondta az AFP-nek a 78 éves rockzenész, miután pénteken Tokióban visszakapta hangszerét egy Takesi nevű gitárostól, aki legálisan vásárolta azt egy helyi hangszerboltban.

A kanadai zenész 19 évesen szeretett bele a Gretsch 6120 Chet Atkins narancsszínű gitárba, amelyet barátjával, Neil Young zenésszel együtt hosszú órákon át bámult egy winnipegi bolt kirakatában az 1960-as évek elején. Az ifjú és nincstelen Bachman a legalantasabb munkákat is elvállalta, hogy előteremtse a megvásárlásához szükséges négyszáz dollárt.

Metál anyanyelven

A banda azon kevesek közé sorolható a honi metálszcénában, ahol a dobos nő.

A zenekar turnéi során a gitáros mindig a szállodai WC-hez láncolta a gitárt, ha magára hagyta a hangszert, kivéve azt az egyetlen pillanatot 1976-ban, amikor csak rövid időre, a számla kifizetése miatt hagyta el szállodai szobáját.

Az imádott hangszert a gitáros egy kanadai rajongója, William Long szerezte vissza, aki 2020-ban elkezdte átfésülni a világhálón fellelhető gitáros fotókat és videókat. Hosszas kutatás eredményeként a nyomok elvezették a tokiói zeneműbolthoz, majd egy olyan, 2019-ben a netre feltett videófelvételhez, amelyen Takesi játszik a boltban vásárolt gitáron.

A japán zenésszel való egyeztetés nyomán bebizonyosodott, hogy Takesi gitárja azonos azzal, amelyet évtizedekkel korábban a torontói szállodából loptak el. A tokiói zeneműbolt tulajdonosa egy régi hangszereket kínáló dallasi vásáron vette.

Randy Bachmann felajánlott Takesinek egy ugyanolyan modellt, és cserébe visszakapta „ifjúkori nagy szerelmét”. A kanadai zenész szerint az, aki eddig birtokolta, ugyanúgy szerethette a gitárt, mint ő, mert semmiféle módosítást, javítást nem eszközölt rajta.

A boldog végkifejlet megünneplésére a két zenész előadta a tokiói kanadai nagykövetségen az American Womant, a The Guess Who nagy slágerét, amelyet 1999-ben Lenny Kravitz is feldolgozott.

Borítókép: Randy Bachman (Fotó: Flickr)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.