időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Két technikai díjat is kapott a Nyugaton a helyzet változatlan című film

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.25. 09:18 2022.11.25. 14:21
Két technikai díjat is kapott a Nyugaton a helyzet változatlan című film

Az Európai Filmdíjak decemberi díjátadó gáláját megelőzően több technikai kategóriában is győztest hirdetett az Európai Filmakadémia (EFA). Közleményük szerint a Nyugaton a helyzet változatlan című film a vizuális effektusok, valamint a smink és haj kategóriában lett díjazott.

Az Európai Filmakadémia nyolctagú zsűrije szerdán az operatőr, vágó, produkciós tervező, jelmez, smink és haj, eredeti filmzene, hang és vizuális effektusok kategóriában hirdetett győztest – olvasható a testület honlapján.

A Nyugaton a helyzet változatlan című első világháborús filmet Erich Maria Remarque regénye nyomán Edward Berger rendezte. A filmmel Németország a legjobb nemzetközi film Oscarjára is pályázott. Az alkotás vizuális effektusaiért Frank Petzold, Viktor Müller és Markus Frank veheti át az Európai Filmdíjat, a smink és haj kategóriában pedig Heike Merkert választották győztesnek.

A legjobb jelmez és produkciós tervezés elismerését a Belfast című drámán dolgozó Charlotte Walternek és Jin Claynak ítélték oda. Az operatőri munkáért járó díjat Kate McCullough kapja a The Quiet Girl című filmért, a legjobb vágás díjával a Burnings Day című dráma két vágóját, Özcan Vardart és Eytan Ipekert jutalmazták. A filmzenei mezőnyből a lengyel EO zeneszerzője, Pawel Mykietyn kapja a díjat, a legjobb hangnak járó elismerést pedig a The Hole alkotócsapata veheti át.

Az Európai Filmdíjakat december 10-én adják át az izlandi Reykjavíkban. A legjobb film díjáért Ruben Östlund A szomorúság háromszöge című szatírája, Lukas Dhont Közel című belga–francia–holland koprodukciós drámája, Marie Kreutzer Fűző című történelmi drámája, Ali Abbasi Szent pók és Carla Simón Alcarras című produkciója versenyez.

Borítókép: Jelenet a filmből (Fotó: YouTube)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.