A háborús uszítók nagy napja

A baloldali sajtó és a politikusok régi szokása a hisztériakeltés, ami a Lengyelországban becsapódott rakéta esetében sem maradt el. Az első hírek nyomán a Momentum és a Párbeszéd politikusai már Oroszország által kilőtt rakétáról beszéltek és írtak, ám a valóság egészen más volt – ezúttal is.

Munkatársunktól
2022. 11. 18. 14:06
null
Przewodów, 2022. november 16. Helyszínelõ rendõrök Przewodów határában 2022. november 16-án, miután az elõzõ nap feltehetõleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt. MTI/AP/Michal Dyjuk Fotó: Michal Dyjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali pártok és a velük szövetséges sajtó Orbán Viktor első kormányra kerülése óta használja a rémisztgetés technikáját. Ennek kiindulópontja egy olyan esemény, amely még friss, nem ismert minden eleme, ezért bármit bele lehet magyarázni. A 444.hu, Hvg, Telex.hu alkotta tengelyen az ijesztgetés a törvényjavaslatok kapcsán szokott folyni. Ezek olyan dokumentumok, amelyek általában az első nyilvánosságra kerülésükkor még nem nyerik el végső formájukat, így gyakran előfordul, hogy törvényjavaslat kezdeti felépítése és tartalma jelentősen különbözik attól, amiről végül a képviselők szavaznak a Parlament üléstermében. A háborús események különösen alkalmasak erre a rémisztgetésre, hiszen a harcoló felek mindegyike annyira elhajlítja a valóságot, hogy szinte képtelenség kideríteni az objektív tényeket.

Mi történt? 

Kedden egy vagy több rakéta vagy rakétadarab csapódott be az Ukrajnával határos lengyelországi Przewodówban, két embert megölve. Arról először Andrzej Duda lengyel elnök beszélt, hogy az előzetes vizsgálatok szerint a rakéta Sz–300-as típusú lehet. Ezek még az 1970-es években gyártott szovjet fegyverrendszerek, amelyek mind Ukrajnában, mind az orosz hadseregben rendszeresített eszközök.

A szerencsétlenség egy nagy erejű orosz légitámadás folyománya, amelyben a támadók drónokkal és modern cirkálórakétákkal lőtték a polgári infrastruktúrát Ukrajnában. Ezen akció közben történt a lengyelországi, két halálos áldozatot követelő incidens. Az eddigi információk szerint egy ukrán légvédelmi rakéta tévedhetett el vagy térhetett le a pályájáról.

Az azóta eltelt időben alapos vizsgálatok folytak, és bár még számos részlet nem tisztázódott, az már az események után néhány órával gyanítható volt, hogy nem Oroszország támadta meg Lengyelországot – főként nem szándékosan. Erre utalt a lengyelek és az amerikaiak visszafogott kommunikációja, amely szinte példa nélküli Ukrajna februári lerohanása óta. 

Előkerülnek a hazai háborús uszítók 

Berg Dániel momentumos politikus a lengyelországi rakétabecsapódás utáni nap reggelén tette közzé posztját a Facebookon, amely szerint „tegnap egy orosz rakéta két lengyel állampolgár életét oltotta ki”. Délutánra annyiban módosította az írást, hogy az orosz rakétából „feltételezett orosz rakéta” lett. A valóság egyébként az, hogy feltételezett szovjet rakétáról van szó, amelyet mindkét fél használ a saját haderejében.

A szintén momentumos Cseh Katalin ugyanezen megállapításokra jutott, majd a poszt megírása után 24 órával kénytelen volt frissíteni a szöveget.

Erőss Gábor, a Párbeszéd elnökségi tagja is példát mutatott háborús uszításból, amikor egyenesen azt írta, hogy Putyin a lengyeleket lövi. Később kénytelen volt kiírni, hogy „a hír tévesnek bizonyult”. A politikus sajnos a hírforrást nem tüntette fel.

Oláh Lajos, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője is azonnal megállapította a helyszíntől több száz kilométerre, hogy orosz rakéta hullott Przewodówra.

Nemzetközi uszítók 

Guy Verhofstadt ezúttal a III. világháború megindítása mellett kardoskodott. Mint azt a liberális, sorosista politikus kifejtette, a lengyelországi események remek alkalmat kínálnak, hogy Nyugat-Ukrajnában vagy az ország egész területén repüléstilalmi zónát hozzanak létre. Mindezek mellett Verhofstadt javasolja az EU alapszerződésének 42. (7) bekezdésének életbe léptetését, amely a tagállamok megsegítésének kötelezettségét mondja ki, ha fegyveres agresszió ér egy tagállamot. A belga politikus javaslata lényegében a III. világháborút vetítené előre: a repüléstilalmi zóna létrehozása azt jelentené, hogy Ukrajna légterét a NATO ellenőrizné, és ott minden nem NATO-gépet lelőnének. Ez nyílt hadüzenet lenne Oroszországnak.

Artis Pabriks lett védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes szintén nem finomkodott. Együttérzését fejezte ki a lengyel területre becsapódó, Oroszország által kilőtt rakéták miatt. 

Borítókép: Helyszínelő rendőrök Przewodów határában 2022. november 16-án (Fotó: MTI/AP/Michal Dyjuk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.