időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Mága Zoltán: Mindenütt jó, de legjobb otthon!

Munkatársunktól
Forrás: Borsonline
2022.11.25. 15:02
Mága Zoltán: Mindenütt jó, de legjobb otthon!

Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, idén ősszel ismét az Egyesült Államokban és Kanadában turnézott. Közel három hetes amerikai útja során fellépett Washingtonban, Clevelandben, Miamiban, New Yorkban és Torontóban is. Hazatérve nem sokat pihent, hiszen máris a Budapesti Újévi Koncert előkészítésén dolgozik.

Számos teltházas koncertkörút után, Mága Zoltán ismét Amerikában adott koncertet. Washingtonban az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a megújult Nagykövetségen tartott ünnepségen, melynek kiemelt vendége Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt, részt vett Dereck J. Hogan, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára, Schmitt Pál, korábbi köztársasági elnök, April Foley, korábbi budapesti amerikai nagykövet, és George Pataki, New York állam volt kormányzója is. 

 

„Nagy öröm számomra, hogy már többször játszhattam Washingtonban és ismét személyesen tapasztalhattam meg, hogy mennyire fontos a tengerentúli magyar közösségeknek a hazaszeret. Mindig kiemelt célomnak tekintettem a magyar zenei kultúra népszerűsítését. A fellépésem során világhírű zeneszerzők művei mellett magyar népdalokkal tisztelegtem a forradalomban elesett, vagy a megtorlások során kivégzett, a magyar szabadságért életüket áldozott hősök emléke előtt.”

 mondta a koncertet követően Mága Zoltán, aki Takács Szabolcs magyar nagykövet meghívására érkezett Washingtonba, hogy képviselje és népszerűsítse a magyar zenei kultúrát, mint ahogy tette 2019-ben is, amikor több mint tízezer nézőt bűvölt el a los angeles-i Willshire Ebel Theatre-ben, majd a torontoi Roy Thomson Hall-ban, valamint Washingtonban a Strathmore hangversenyteremben, illetve a világ legrangosabb zenei hangversenytermében a New York-i Carnegie Hall Isaac Stern Auditoriumában. 

A hegedűvirtuóz rendkívül népszerű Amerikába, hiszen az Egyesült Államok egyik legnagyobb közszolgálati televíziócsatornája, a PBS több önálló műsort is készített vele, amelyet több mint száz millióan láthattak a világ számos országában.

A tengerentúli fellépések Torontóban folytatódtak, ahol a Magyar Örökség hónapjának záróeseményén az est díszvendége Novák Katalin köztársasági elnök volt. A Gálán Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművész is beszédet mondott, melyben köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak. 

„Bár rendkívül nehéz időket élünk, Magyarország Kormánya mégsem engedi el az emberek kezét és folyamatosan segíti, támogatja a szépkorúakat, gyermekeket, nagycsaládosokat, a háború elől menekülőket, az arra rászoruló honfitársainkat és a magyar kultúrát."

 emelte ki. A közönségből többen magyar, székely népviseletben érkeztek és meghatódva énekelték el közösen a Kossuth nótát. A műsor végén állva tapsoltak a jelenlévők, így köszönve meg a fantasztikus előadást. A gálavacsorán két világhírű hegedűművész Kelemen Barnabás és felesége Kokas Katalin is részt vett!

Az eredeti cikk Véget ért Mága Zoltán amerikai turnéja: Mindenütt jó, de legjobb otthon! címmel olvasható a Borsonline oldalán.

Borítókép: Mága Zoltán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.