A „sokszínűséget” akarják elősegíteni az Oscar új szabályai

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia kedden nyilvánosságra hozta új szabályait, amelyekkel a legjobb film díjára pályázó filmek „sokszínűségét” akarja elősegíteni.

Forrás: MW2020. 09. 09. 14:04
PITT, Brad
Los Angeles, 2020. február 10. Brad Pitt amerikai színész átveszi a legjobb férfi mellékszereplõnek járó elismerést a Volt egyszer egy Hollywood címû filmben nyújtott alakításáért a 92. Oscar-gálán a hollywoodi Dolby Színházban 2020. február 9-én. MTI/EPA/Etienne Laurent Fotó: Etienne Laurent
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai filmakadémia sok kritikát kapott, amiért kevés olyan filmet díjaz, amelynek alkotója valamilyen kisebbséghez, színes etnikai csoporthoz tartozik. A most bejelentett új szabályok az akadémia szerint a kamera előtt és mögött dolgozók „sokszínűségének érvényesülését” támogatják.

Az új szabályozás négy körre terjed ki:

  • arra, hogy a színészek vagy színésznők egy része valamilyen etnikai kisebbséghez tartozzon, például ázsiai vagy spanyol származású legyen;
  • egy másik kritérium tartalmi vonatkozású: a film foglalkozzon olyan témával, amely a nőkkel, a kisebbségekkel, a fogyatékkal élőkkel vagy az LMBT-közösséggel kapcsolatos;
  • további lehetséges szabványként a filmakadémia sokszínűségi kvótákat fogadott el az egész szereplőgárdára vagy a produkciós csapatra;
  • a szabályok előírják, milyen százalékban kell részt vennie egy film elkészítésében különböző etnikumú, női, valamilyen fogyatékkal élő vagy LMBT-közösséghez tartozó alkotóknak, színészeknek, szakembereknek és közreműködőknek.
  • A következő Oscar-gálán még nem érvényesülnek az új szabályok, de azoknak a filmeknek, amelyek részt akarnak venni a 2024-es Oscar-díjakért folyó versengésben, a négy új szabályból legalább kettőt teljesíteni kell.

    Az egyes csoportokat pozitívan diszkrimináló, erőltetett szabályozás mögött a filmakadémiát érintő bírálatok állnak. 2016-ban például egyesek azt kifogásolták, hogy egymást követő két évben csak fehér színészek szerepeltek az Oscar-jelöltek között, az idén nyáron Amerikában fellángolt BLM-mozgalom pedig tovább radikalizálta az etnikai kérdéseket. A korábbi kritikákra reagálva 2015 óta a filmakadémia megduplázta női és nem fehér tagjainak számát a tagság meghívásos bővítésével.

    Jelenleg több mint 9000 főből álló tagság dönt az Oscar-díjakról.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.