Cipőápoló bokszfenomén – Interjú Gedó Györggyel

Gedó György hajógyári hegesztőként kezdte, de hamar kiderült, hogy káprázatosan tud öklözni. Csalogatás, belharc, kiugratás, villámgyors horogütés, kitartó szívósság – ezen képességeit az 1972-es müncheni olimpián aranyéremmel díjazták. A minap lett hetvenkét éves, s büszke arra, hogy tett valamit az örökkévalóságnak – olvasható a Szabad Föld cikkében.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 05. 30. 12:45
null
Napi séta Budapest nyolcadik kerületében, pihenő A Pál utcai fiúk szobránál Fotó: Németh András Péter Forrás: SZABADFOLD.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten, a Corvin mozi előtt találkozunk, jól megnézte az ’56-os fiú bronzszobrán a fegyvert. Bottal jár, maszkot visel. A kézfogás már kiment a divatból, ezért öklözünk… na de álljunk meg egy szóra, egy memoárbekezdéssel felér, hogy most öklöztem egy olimpiai bokszbajnokkal! Bemegyünk a pékségbe, és máris a pulthoz kerülünk. A má­kot szereti, de csak diós kifli van, sebaj, jó lesz az is a habos kávé mellé.

Ülünk a teraszon. Kezdjem keményen? Nos! Ahogy készültem a beszélgetésre, láttam, ahogy valamelyik televízióban a riporternek azt mondja, hogy újpestiként ezer szállal kötődik a városrészhez, hiszen ott született. De én mást is hallottam, sőt már talán írtak is róla. Honnan tudja, hogy ott született? Tisztáznunk kellett, hogy mint újszülöttet a Fóti úti zsinagóga lépcsőjén találták.

Évtizedek alatt gyermekek, fiatalok, élversenyzők százait oktatta
Fotó: Németh András Péter / SZABADFOLD.HU

– Egy megyeri úti gyermekotthonba vittek, s idővel én is egy örökbefogadó családhoz kerültem. Teltek az évek a művelt zsidó családban. Később Békéscsabára kerültünk. Apámnak géplakatosműhelye volt. De nem csak felhőtlen benyomások értek! Én hajtottam ki de­cemberben is a teheneket a homokbánya melletti mezőre, s alig vártam, hogy valamelyik egy gőzölgőt szarjon, és én a fagyott meztelen lábammal beleállhassak.

Manapság országszerte járja az edzőtermeket, és az edzőknek is tanácsot ad
Fotó: Németh András Péter / SZABADFOLD.HU

És reggelente úgy kezdtem, hogy iskola előtt elmentem Kovács Jani bácsihoz, aki patkolókovács volt, és negyed hattól fújtattam a szenet, hogy a munkakezdésre izzon. Kaptam érte egy forintot, ami nagyon nagy pénz volt. Vettem belőle egy vastag szelet gyümölcsszalonnát és kiflit, hazafutottam, így megvolt az én és a négy testvérem aznap reggeli élelme.

A Békéscsabai Építők Előre klubban kezdett bokszolni. Megismerkedése az ökölvívással nem volt felhőtlen. Miután az edzőterembe vetődött, megengedték neki, hogy nézelődjön, aztán sok napi lejárás után a ringben jól megverték, sőt amikor hazament, még az apjától is kapott egy zakót. Élete első veresége nyugtalanította, és nagy elszántsággal készült a visszavágóra. Eredményesen, mert nyolc hónap múltán már ő volt a győztes.

Napi séta Budapest nyolcadik kerületében, pihenő A Pál utcai fiúk szobránál
Fotó: Németh András Péter / SZABADFOLD.HU

Közben olyan szakmát tanult, amellyel jól lehetett keresni, így autogén villany- és lánghegesztőként a fővárosban, a Hajógyárban helyezkedett el.

– Minőségi hegesztőként függőlegesen, fej fölött vízszintesen hegesztettem a 3600 tonnás, szovjet piacra készülő hajók alját, olykor le kellett menni a dupla fenékbe is. Annyit kerestem, hogy abból sarki házat lehetett volna venni.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.