Magyar rendezőt hívtak meg a Berlinale filmfesztivál zsűrijébe

Hat korábbi Arany Medve-díjas film rendezője, köztük Enyedi Ildikó vesz részt az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének munkájában – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 01. 17:54
ENYEDI Ildik
Budapest, 2019. június 11. Enyedi Ildikó rendezõ-forgatókönyvíró új filmjének, A feleségem története címû alkotásnak a budapesti Vasúttörténeti Parkban tartott sajtótájékoztatóján 2019. június 11-én. A film, amely Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett A feleségem története címû regénye alapján készül, forgatásának feléhez érkeztek az alkotók. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Berlinale díjait a szervezők hétfői közleménye szerint Enyedi Ildikó (Testről és lélekről), Mohammed Raszulof (Nincs gonosz), Adina Pintilie (Ne érints meg!), Gianfranco Rosi (Tűz a tengeren), Nadav Lapid (Synonymes) és Jasmila Zbanic (Szerelmem, Szarajevó) ítéli majd oda.

Mivel Raszulof továbbra sem hagyhatja el Iránt, ő online vesz majd részt a testület munkájában. Zsűrielnököt pedig idén nem neveztek ki.

A zsűritagok a karantént követően a fesztivál mozijában nézik meg a versenyfilmeket Berlinben – fűzte hozzá Mariette Rissenbeek fesztiváligazgató.

Enyedi Ildikó rendező-forgatókönyvíró
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A 2021-es Berlinalét két részletben rendezik meg: a pandémia miatt tavasszal és nyáron tartják meg a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválját. A szakmai kísérőrendezvényeket online tartják meg már márciusban, a nagyközönségnek szervezett vetítéseket pedig elhalasztják júniusra.

Mariette Rissenbeek korábban elmondta, hogy nagy a kínálat filmekből, az idei, 71. fesztiválra kétszázzal több produkcióval pályáztak, mint a tavalyira.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválok egyike.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Johnny Depp színészi díjat kapott a Camerimage fesztiválon

A lengyelországi Torunban a járvány miatt online megrendezett operatőrfesztivál Ezüst Béka-díját az Antti J. Jokinen rendezte Helene operatőrének, Rauno Ronkainennek ítélték oda. A Bronz Béka-díjat pedig Matteo Garrone Pinocchio című filmjének operatőri munkájáért Nicolaj Brüel kapta – írta a The Hollywood Reporter, amely szerint az évente megtartott Camerimage operatőrfesztivál jó előrejelzője lett az aktuális Oscar-szezon operatőri mezőnyének.

Az Arany Béka-díjért idén 12 alkotás versenyzett november 14. és 21. között. A fődíjat végül Chloé Zhao Nomadland című, Velencében és Torontóban már díjazott alkotása vitte el, amelynek operatőre Joshua James Richards volt.

Az elmúlt öt évben háromszor szerepelt a Camerimage Arany Béka-díjasa az operatőri Oscar-jelöltek között. 2015-ben a Carol, 2016-ban az Oroszlán, 2019-ben pedig a Joker operatőre nyerte el az Arany Békát, és később az amerikai filmakadémia jelölését is. 2017-ben pedig Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének operatőre, Herbai Máté kapta a Camerimage díját, és a produkció a legjobb nemzetközi film kategóriájának Oscar-jelöltjei közé is bekerült – idézte fel a hollywoodi szaklap. 2018-ban az Arany Békát a dél-koreai The Fortress kapta, amely nem szerepelt az Oscar-versenyben, de az Ezüst Békával jutalmazott Hidegháború operatőre abban az évben szintén Oscar-jelölt volt, és a Bronz Békát elnyerő Roma operatőre, Alfonso Cuarón, aki a filmet írta és rendezte is, megkapta a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.