Feltárul a Festetics család XX. századi története

Az oral history kötet tavaly decemberben jelent meg, de a hévízi bemutatót elsodorta a covid.

Forrás: MW2020. 10. 31. 17:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alkalmazottak elbeszéléseiből feltárul a Festetics család XX. századi története, mindennapi élete Tar Ferenc napokban bemutatott kötetében. „Kulisszatitkok” árnyalják a hivatalos históriát.

Az Egy arisztokrata család mindennapjai című, oral history kötet tavaly decemberben jelent meg, de a hévízi bemutatót a covid elsodorta. A fürdővárosi premiert a napokban pótolták.

A kutatómunka 1984-ben indult, amikor a történész találkozott Nemes Istvánnal, a Festeticsek huszárával, aki előbb Taszilót, majd III. Györgyöt szolgálta. Elbeszélését Tar Ferenc rögzítette, legépelte, s arra készült, az idős úrral sétál egyet a kastélyban, hogy további emléknyomok is előjöjjenek, de az egykori alkalmazott időközben elhunyt.

A történész ekkor határozta el, felkutat olyan embereket, akik ismerték a hercegi család mindennapjait, így beszélt például hajdani szoptatós dadával, szobalánnyal, a később veszprémi püspökké szentelt könyvtárossal, Klempa Sándor Károllyal, továbbá kertésszel, fényképésszel s az udvarmester lányával is. Tőlük sok fotót kapott, amelyeket kiegészített további, levéltárakban, a Balatoni Múzeumban és a kastélyban fellelhető képekkel, illetve dokumentumokkal. Így kirajzolódik egy eddig kevésbé ismert kép a Festeticsekről, például arról, hogyan éltek, mit ettek, mivel foglalatoskodtak, s persze feltárul egy fontos szelete Keszthely és Hévíz históriájának is.

– A történelem érdekes – szögezte le Tar Ferenc -, különösen így, hogy szemtanúk mesélik el. Az oral history mindannyiunk élete, múltja. A történész arról is beszélt lapunknak, hogy a főúri család, illetve a város és a térség kapcsolatában két időszak különíthető el a XX. században. II. Tasziló ugyanis nehezen megközelíthető, zárkózott ember volt, különösen az I. világháború után, s főként felesége, Mary Douglas-Hamilton 1922-es halálát követően. A családfői szerepben 1933-tól őt követő III. György viszont sokkal nyitottabbnak mutatkozott az itt élőkkel.

– Az utód, IV. György 1940 novemberében született, a herceg viszont a következő év augusztusában meghalt, s Keszthelyen maradt özvegye, illetve csecsemőkorú fia a háború végéig – mondta Tar Ferenc. – Őket nagyon szerették, a szívükbe zárták az itteniek, különösen úgy, hogy Maria von Haugwitz grófnő rendszeresen babazsúrt szervezett, és sok helyi ifjút keresztgyerekének fogadott, így is támogatva őket. A család emlékezete emiatt is rendkívül pozitív maradt a térségben, ahová a ma már 80 éves „kis herceg”, Keszthely és Hévíz díszpolgára a rendszerváltás óta gyakran visszatér, rendre ő nyitja meg például a Helikoni ünnepségeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.