Film készül a gyermekbénulás elleni oltóanyag feltalálójáról

A Splendid Solution című film főszerepében Jeremy Strong lesz látható.

Forrás: MTI2021. 04. 01. 12:46
null
Jeremy Strong főszereplésével készül film a járványos gyermekbénulás elleni oltóanyag feltalálójáról Fotó: Claire Folger Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfilmesítik Jonas Salk (1914-1995) amerikai orvos, a járványos gyermekbénulás elleni oltóanyag feltalálójának életét. A Splendid Solution című film főszerepében Jeremy Strong lesz látható – közölte a Variety magazin.

Alig van aktuálisabb történet, mint Salké, aki meg akarta menteni a világot egy pusztító járványtól – írták közleményükben Shawn Levy és Dan Levine producerek.

Salk fejlesztette ki az 1950-es években az eljárást, amellyel tenyésztett és elölt poliovírusból nyerte ki az oltóanyagot. A gyermekbénulás akkoriban világszerte több millió embert ölt meg, vagy láncolta őket életük végéig vastüdőhöz vagy járássegítő eszközökhöz.

Jeremy Strong főszereplésével készül film a járványos gyermekbénulás elleni oltóanyag feltalálójáról
Fotó: Flickr

Az oltóanyagot a kutatóorvos 1952-ben magán és családján tesztelte. Neki köszönhető a járványos gyermekbénulás szinte teljes eltűnése.

A film alapját Jeffrey Kluger amerikai újságíró azonos című 2004-es bestsellere adja. Kluger korábbi, Lost Moon című kötete alapján forgatta Ron Howard az Apollo 13 című nagysikerű drámát.

Borítókép: Jeremy Strong A bíró című filmben

Halálának tizedik évfordulóján új filmet mutatnak be Amy Winehouse-ról

Halálának tizedik évfordulóján új dokumentumfilmet mutatnak be Amy Winehouse-ról. Az alkotásban a brit énekesnő édesanyja oszt meg részleteket 27 évesen elhunyt leánya életéről.

Az Amy Winehouse: 10 Years On című film a BBC Two és a BBC Music közös munkájával készült, a mesélő a Rehab és a Back to Black című slágerrel ismertté vált énekesnő szklerózis multiplexben szenvedő édesanyja, Janis.

A készítők elmondása szerint Amy Winehouse édesanyja közel állt lányához, és számos olyan történet hangzik el a filmben, amely eddig kevéssé volt ismert, illetve eltér az eddigi narratíváktól.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.