Sötétszürke állomány

Tamás Gáspár Miklós tagadhatatlanul színes egyéniség, a hazai bulvárpolitizálás ikonikus alakja.

2020. 04. 16. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Más televíziókhoz hasonlóan az ATV is próbálja színes programkínálattal oldani a járvány okozta feszültséget. Kedden például maga Tamás Gáspár Miklós volt a csatorna Egyenes beszéd című műsorának vendége. A szőrös filozófus (Marx óta minden filozófus szőrös) tagadhatatlanul színes egyéniség, a hazai bulvárpolitizálás ikonikus alakja. Megjelenése vizuális élmény, amit csak tovább fokoz, hogy a mindenféle izmusokkal átszőtt szózataiba az idők során önmaga is beleszerelmesedett. Nyelv- és stíluszsonglőr, aki egyfajta kivételes érzékkel úgy szellent bele a nullás lisztbe, hogy a keletkezett homályban az embernek az a tévképzete támad, egy utolérhetetlen szürkeállománnyal áll szemközt. Mindezek dacára sem lehet haragudni a tudósemberre, kenetteljes elemzései üdítőn villanyozzák fel a közhangulatot – bár alighanem maga is tudja, mekkora épületes ökörségeket mond.

Most például azt magyarázta, hogy a világot megrázó válságok azért is veszélyesek, mert a hatalmon lévő erős vezető könnyen belecsúszhat abba a helyzetbe, hogy megdöntik. „Egy modern ország receptje a nyilvánosság, amely ma Magyarországon nem érvényesül – tájékoztatta a nézőket a jól értesült ember. – Pontosan ugyanaz történik ma Magyarországon a koronavírussal kapcsolatban, mint a Szovjetunióban Csernobil idején. Nem lehet tudni, hogy mi az igazság.”

Bezzeg 1986-ban, amikor – öt nappal az elhallgatott atomkatasztrófa után – május elsején még egymást letaposva masírozhattunk a városligeti dísztribün előtt. Sugárzó tekintettel…

Mondom, jópofa ember ez a TGM. Már csak vevő kellene a humorára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.